Автор Тема: Мислења , совети , искуства околу Алфа Ромео 147 1.6 твин спарк .  (Прочитано 9831 пати)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг:
« Одговори #15 на: 10 Март 2014, 10:48:36 am »
Cela godina,leto se gleda da bide okolu maksimum,zima okolu polovina.

Otrakan pod hauba ti pisuva taka zatoa sto koga ja pravele tie bile specifikacii. Podocna se smeneti, 20k ne trpi mnogu akanje,za vozenje do 4000 obrtai moze,poveke ne :). Odi do nekoj oficijalen servis ke si vidis sam
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Ме интересира како кога ја произведиле тоа масло било ок,а подоцна не е ок?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
20k може да е ок за 1.6.. За 2.0 мислам дека е само сменета спецификацијата...

Edit: Еве, гледам сега на FL сајтот, препорака е Selenia Star PE, а тоа е 5w-40. Веројатно зошто 20k веќе не се произведува.

http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Незнам зошто,знам дека го пие при јако возење,и треба многу често пратење на нивото.
Кај мене со 20К варијаторот се слушаше,со 10-60 не се слушаше.
Со 20к можеше да лапне и цела кантичка плус на 10000км,со 10-60 Racing купував 3 кантички од по 2л, 4,7л на промена и останатите беа доста до 10000км.

ЕДИТ:
Сменет е за сите тс,Симо го знае Никица,а и КуореСпортиво исто така.Има 156 1.6тс и не му се веруваше за ова што го зборувам,стави прво 20к после 200км го смени со 10-60 може да го прашаат дали се ова измислени работи.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Види едит на горниот пост. Инаку, и јас би користел 10w-60, наместо 20к. Star PE е веќе друг муабет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Јас ова си го користам SELENIA WR 5W-40 :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ти имаш cuore tractore под хауба :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Мислења , совети , искуства околу Алфа Ро
« Одговори #23 на: 10 Март 2014, 11:37:35 am »
I nikako reparacija kaj Mite !!! Ne go ima sfateno principot na funkcioniranje na predni viljuski. Samo novi ili TRW, Lemforder ...
Незнам дали го имат сватено или не али мислам зависи од квалитетот на монтираниот матреал на вилушките,тој не ги измислуват вилушките туку ги заменуват старите истрошени делови со нови,јас мое искуство кажувам возев 4 год со репарирани и со исправни ја продадов колата.Инаку ново си е ново доколку е во можнос дасе стави

Значи, да повторам, незнам за други возила НО горните виљушки кај Алфа 147/156/ГТ не може да се репарираат кај Мите, поради тоа што Мите не го разбира концептот на функционирање на истите. Ќе се обидам на кратко да ја доловам разликата

ОЕМ
металната пиксна (незнам како да ја наречам) таа што е внатрешната кај што влегува штрафот, е таа што ротира околу гумениот дел (поради ова и треба да биде подмачката, инаку ќе квичи) а гумениот дел е набиен во делот на алуминиумската виљушка и тој НЕ мрда.

Мите
гумата е налиена и е зацврстена и за металната пиксна и за алуминиумската виљушка па аналогно на тоа кога се движи виљушката штрафот (тој долгиот) е тој што ќе ротира, и не треба да си голем гениј да сфатиш колку е ова опасно.

Башка да не навлегувам во моментот во непрецизноста за погоување на аголот и центарот на влезот за штрафот. Ако некој сака да репарира има ФАБРИЧКИ гумени буфери сосе металната пиксна што се продаваат и се набиваат во виљушката. Нешто налик оваа тема
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,5099.0.html

Која сака нека послуша совет, кој не, нека си ги сноси последиците.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Симо, чекај сеа, ме збунивте. Мајка Алфица вика 5-40, вие самоиницијативно користите 10-60?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не, ај по ред:
- alfa вика 5w-40 za 1.6ts. Порано викаше 10w-40. Јас би користел 10w-60 (racing).
- alfa викала до 2002 10w-40 за 2.0ts. Сега вика 10w-60. Тоа и го користам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Бајполарна Алфа, полусинтетика за 2.0, синтетика за 1.6. :) Classic :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
10w-60 е фул синтетика. 5w-40 e фул синтетика. 10w-40 e полусинтетика.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Тоа и пишав :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не можам да дешифрирам што си пишал. На почетокот и за 1.6 и за 2.0 била спецификацијата полусинтетско 10w-40. Во 2002 алфа ја менува спецификацијата за 2.0 моторите и кажува дека треба да се користи 10w-60. Сега пред некое време, откако престанува Селениа да произведува "Selenia 20k", производителот кажува дека соодветна замена е Star 5w-40.
Никогаш не препорачувале полусинтетика за 2.0 а во исто време синтетика за 1.6