Автор Тема: Мислења , совети , искуства околу Алфа Ромео 147 1.6 твин спарк .  (Прочитано 9043 пати)

Отсутен Лавче-156

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 186
Како што носи редот мислам дека е време да се смени 156

Имам можност да ја заменам со 147 1.6 твин спарк мислам 120 кс е

ми требаат информации по можност точни околу :
потрошувачка на комбинирана вожња
Најчести најскапи кварови (не ситни )
скапо или нормално одржување
скапи или нормални цени на потрошни делови
Предности и маани на овој мотор
и што треба да се внимава посебно

До сега не сум имал ама баш никакво искуство со бензинци а посебно не со алфа ромео бензинец.

Возам просек 40 км дневно комбинирана вожња

па ве молам посоветувајте ме .

позз

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Варијатор е најчест квар на ТвинСпарк. Потоа исклучиво оригинално масло, Селениа е препорачливо.
Свеќици, знаеш, има 8 ком. Замена нивна кошта од 10-12 илјади денари.
Потрошња околу 10-11 во Гостивар, знаеш во какви услови возиме, и знаеш како се одразуваат на потрошувачка.

Маани на моторот се ако не е одржуван квалитетно, ќе троши масло. Но, и да е добро одржуван, многу често ќе мора да го контролираш нивото.

Нека додадат колегите тоа што сум промашил.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Без разлика како е одржуван, тој мотор (CF3) ќе троши масло.
Варатор се менува ако почне ептен да тропа во секоја прилика. Ене го кај мене 180.000, сега сменив каиши, за чудо, се смири и варијаторот ;) Пред да сменам каиши, тропаше на палење, на „одморен“ топол мотор.
Свеќици, навистина треба многу и се скапи, ако ги најдеш за 12-тина илјади кај нас - добар си! :)
Останатите трошоци (подвозје) ти се исти како на 156-ката.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
Во АвтоЛидер карши Олимписки беа 11.000 комплетче, сите 8, NGK.
Али покрај 8 свеќици, и 8 каблиња треба. :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
АМАН БЕ ЛУЃЕ ? Што свеќици се тие, златни да не се ??? На косилицана моја, 2000 денари - сите 4... ова 200 евра -.-

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
не ги дирај на слаба точка ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
JTD is the mother :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
Радости дизелашки невидени :)

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
Најчест проблем е варијаторот кај 120кс кој кај 105кс го нема,јас го купив некаде околу 200евра,за околу 30 000 почна пак да тропа па го репарирав сам и ме кошташе 20 евра сетот за репарирање кој се состои од федер и тефлонска подлоска.Исклучиво само селенија 20к ако сакаш да ти трае моторот а за потрошна на улје околу 1 литар на 10 000км,скоро сите алфи имет проблем со чкрипење на предни вилушки кој се доста солени,јас ги репарирав во ск кај мите и бев презадоволен,за потрошна на гориво околу 10 во град 6 отворено,ova e vo grad

друго не ми текнува прашај ако те интересира

;)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Одг:
« Одговори #9 на: 10 Март 2014, 09:57:14 am »
Po novite specifikacii 20k e otfrleno, 10-60 e preporacana gradacija. So 20k I jako vozenje ke go resis motorot.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
I nikako reparacija kaj Mite !!! Ne go ima sfateno principot na funkcioniranje na predni viljuski. Samo novi ili TRW, Lemforder ...

Присутен MartinAlfista

• Легенда
Куоре и Симо, зима/лето цепате 10-60?

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
Po novite specifikacii 20k e otfrleno, 10-60 e preporacana gradacija. So 20k I jako vozenje ke go resis motorot.
Нови спецификации за нови возила јас 100 000 поминав со тоа уље па ништо не се деси си имаше и лепенче фабричко под хауба со таја ознака  ;)
;)

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
I nikako reparacija kaj Mite !!! Ne go ima sfateno principot na funkcioniranje na predni viljuski. Samo novi ili TRW, Lemforder ...
Незнам дали го имат сватено или не али мислам зависи од квалитетот на монтираниот матреал на вилушките,тој не ги измислуват вилушките туку ги заменуват старите истрошени делови со нови,јас мое искуство кажувам возев 4 год со репарирани и со исправни ја продадов колата.Инаку ново си е ново доколку е во можнос дасе стави
;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Куоре и Симо, зима/лето цепате 10-60?
10w60 за сите годишни времиња. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.