Автор Тема: Предлози за нов автомобил - Буџет околу 22 000 евра  (Прочитано 40046 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
Одг: Предлози за нов автомобил - Буџет околу 22 000 евра
« Одговори #150 на: 26 Февруари 2014, 10:10:46 am »
Мислам дека сите кои се со фабрички ксенон се со аутонивелирање.

Кај мене на Лансерот имам накнадно турено ксенон и низ град ги возам спуштени за два степена, за да не ќоравам народ. На отворено, најчесто ми се на „нулта“ позиција.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #151 на: 26 Февруари 2014, 10:13:35 am »
Мислам дека сите кои се со фабрички ксенон се со аутонивелирање.

Кај мене на Лансерот имам накнадно турено ксенон и низ град ги возам спуштени за два степена, за да не ќоравам народ. На отворено, најчесто ми се на „нулта“ позиција.

Да. Моите се со авто нивелирање и перење.

Снопот  што го имам е доста прецизен и фокусиран таму каде што треба.

Мислам дека фабрички Ксенон е огромен чекор во зголемување на безбедноста.

Односно нешто што поради подобра прегледност и помалку замор при возење навечер, спречува да се случи некаков инцидент.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #152 на: 26 Февруари 2014, 10:15:27 am »
Сите се со аутонивелирање и со перење. Тоа е законска обврска за да биде аутото легално во ЕУ.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #153 на: 26 Февруари 2014, 10:16:34 am »
Ако се добри проекторите одлично ќе биде и отпосле ако е ставено. Досега Аурис само ме разочаал во квалиет на проектор. И Лекусот, ама заради ЛЕД светлата кои немаат доволно сила.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #154 на: 26 Февруари 2014, 10:17:22 am »
Сите се со аутонивелирање и со перење. Тоа е законска обврска за да биде аутото легално во ЕУ.

Значи сепак кај возила што немаат фабрички вграден Ксенон, не може да се надградат како треба со Ксенон?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #155 на: 26 Февруари 2014, 10:18:18 am »
Ако се добри проекторите одлично ќе биде и отпосле ако е ставено. Досега Аурис само ме разочаал во квалиет на проектор. И Лекусот, ама заради ЛЕД светлата кои немаат доволно сила.

Да, ама останува нивелирањето на самиот возач. Што прави голема шанса да заборави да го спушти снопот, и да ги заслепува другите.

Или лошо резонирам?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #156 на: 26 Февруари 2014, 10:18:58 am »
Ако сакаш да ставиш ксенон фарови со автомаска нивелација треба да се менува и елекониката во колата.

П.С. Снопот се мести еднаш како што треба и толку.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #157 на: 26 Февруари 2014, 10:19:51 am »
Ако сакаш да ставиш ксенон фарови со нивелација треба да се менува и елекониката во колата.

И колку чини тоа во некаков просек?

Колку е тоа едноставно за монтажа?

И пак ќе остане проблемот околу само перењето на фаровите?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #158 на: 26 Февруари 2014, 10:20:43 am »
Во некои случаи, и делови од подвозје (предна/задна вилушка предвидена за сензор прикачување и сл.)
Самоперењето на фаровите е наједноставната работа за решавање. Прскалки (и браник) од оригинално возило со ксенони и некое цревце плус.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #159 на: 26 Февруари 2014, 10:21:54 am »
Во некои случаи, и делови од подвозје (предна/задна вилушка предвидена за сензор прикачување и сл.)

Со други зборови вреди да Ксенон светлата се сериски и фабрички вградени, односно да се избере возило со такви светла.

Инаку Маздата е одлично возило, ама јас би зел дефинитивно во Revolution ниво на опрема, највеќе ради фабричкиот Ксенон, и плус другите ситници што доаѓаат во тоа ниво на опрема.

И сепак би прошол за секој случај да ја проверам и Honda Accord 2.0 иако бензинец, и иако веќе застарен модел.

За таа цена се добива класа над, и со многу опрема вклучувајќи и Ксенон фабрички (и да не зборам за удобноста и предноста на седишта со кожа и алкантара)..

Инаку Акорд -от е 22000 еур, и може со малку среќа дури да се земе и под тоа

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #160 на: 26 Февруари 2014, 10:22:27 am »
Секако. Само дали придобивките вредат 2000 евра е прашањето.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #161 на: 26 Февруари 2014, 10:24:23 am »

Со други зборови вреди да Ксенон светлата се сериски и фабрички вградени, односно да се избере возило со такви светла.
За кого како 2000 евра вредат.

Според мене вредат да се земат светла со добри проектори.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #162 на: 26 Февруари 2014, 10:29:08 am »
Или рефлектори.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #163 на: 26 Февруари 2014, 10:29:49 am »

Па ако тргнеме дека за тие 2000 еур не се добива само ксенон туку и други корисни ситници, и дека тие 2000 еур можда може да спасат некаква несреќа ради подобра прегледност и слично, и во исто време не заслепуваш никого, можда треба да се размисли, и да се проба да се добие уште некој попуст.

Тоа дека имаат на лагер малку со Револушн и дека по секако ќе ги продадат, ми е малку...

Јас за секој случај можеби би прашал и во Мазда Ниш што би значело како цена Револушн пакетот

Еве што се добива во Револушн плус од опрема:

- RVM (Rear Vehicle Monitoring) - радарен систем за следење на објект во мртва зона кој се адаптира во зависност од брзината на    движење

- Заден парктроник со визуализација на основниот дисплеј - систем со 4 сензори која помага при паркирање

- Загревање на предните седишта - електронско управување со 3 степени

- BI-XENON - кратки и долги ксенон светла со автоматско регулирање на височината и систем за миење под притисок

- DEVIL’S LOOK - 6 сегменти LED дневни светла околу основните фарови

- Сензор за осветлување - автоматско вклучување на фаровите при намалување на дневната светлина

- Сензор за дожд - автоматско вклучување на бришачите

- Високотонирани задни стакла 70% со УВ заштита

Инаку во Србија Револушн нуди повеќе него кај нас и тоа:

18" Тркала (215/45 Р18)

Bluetooth

BOSE Audio Sistem

Односно нивниот Револушн  е кај нас Еволушн пакетот

Разлика во цена измеѓу овие два е 2000 ЕУР. Значи испаѓа дека во Србија е поевтина за 2000 еур (сигурен сум дека може и да се исценка човек за уште подоле)

Во Србија Револушн официјална цена е:

Mazda 3 CD150 Revolution 23290 EUR

Кај нас Мазда 3 CD 150 Evolution (ова е истиот пакет со Револушн во Србија)  25480 ЕУР

Разлика во цена: 2190 EUR (И повеќе бидејќи кај нас демек не може попуст на ова, а во Србија се кладам дека ќе може)

Скопје-Ниш - 200 КМ :)

« Последно менување: 26 Февруари 2014, 10:44:38 am krell »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #164 на: 26 Февруари 2014, 10:35:38 am »
Или рефлектори.
Допрва да земам кола со рефлекори (каква шо имам) па да се умарам со вградување на проектор... Треба да е некоја лудница од понуда па да речам океј. Или како Ауис кој од мое искуство има страшно тесен сноп.