Автор Тема: Предлози за нов автомобил - Буџет околу 22 000 евра  (Прочитано 40019 пати)

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
Здраво дечки,
како што веќе пишав и во мојот прв пост, мислам дека форумов е супер. Веќе скоро месец дена ги читам темите од форумот, така што ги поминав повеќето, па дури и тие постарите :)... Да преминам на главното.
После повеќегодишно штедење, конечно дојде моментот за да разгледувам да купам нов автомобил.
Како што веќе споменав, буџетот е околу 22 илјади.
- Колата не сакам да биде од овие "коли на метро", но да биде доволно практичка и за патување за млад брачен пар со детенце во иднина.
- Во однос на моторот се одлучив за дизел варијанта.
Моментално фаворити ми се Seat Leon и Mazda 3 (особено маздата).
--Seat Leon 2.0 ТДИ (Style ili FR)
   - Негативности: Читав дека има тврда суспензија, особено FR (прочитав дека има 20% напред и 40% назад потврда од Style)
   - Дури ни 2.0 (150кс) нема мултилинк
   - Централната конзола не ми делува многу привлечно
--Мазда 3 2.2 Skyactiv-D (Revolution)
   - Негативности: Бучна кабина при поголеми брзини (на тестот, Deni имаше пишано дека не е до толку лоша бучавата, така да би сакал     повеќе инфо од него и Zero за ова ако може :) )
   - Скапа цена - Цената на Revolution ниво на опрема е 23 500, што е премногу. Гледав ценовници од соседниве држави, и се движат од 22 до 22 300 за истото ниво на опрема. Мазда МК имаше промоција каде што Chalenge ја даваја за 19 990 од 21 500, но не ми се свиѓа изгледот со халогенките. Мерак ми прави изгледот со би-хенон и лед. Ќе пробам да им се исценкам да ја спуштат до 22, па ќе бидиме дали ќе биде успешно.
-- Голф 7 - не ми е во опција, бидеќи едноставно надворешниот изглед не ми е привлечен, а и како што гледав од каталогот,
    дури и кај највисокото ниво на опрема, повеќе од половина од стандардната опрема кај леонот и маздата тука се доплаќа.
-- Шкода октавија - мислам дека е многу солидна кола, но не ми се допаѓа како изгледа
-- BMW, Audi , Mercedes, - ми се надвор од буџет, бидеќи како што читав минимум 25 ќе ми требаат за да се земе нешто солидно
Така да сега очекувам совети од вас за споменативе, но отворен сум и за нови предлози.
Благодарам однапред  :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг: Предлози за нов автомобил - Буџет околу 22 000 евра
« Одговори #1 на: 18 Февруари 2014, 11:08:53 am »
- Форд Фокус?
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,766.0.html

Сега ќе искочи тестот за 1.0 екобуст неделава, а имаш тестови за 1.6 бензин (НЕ) за 2.0 ТДЦи (Да), и за 1.6 тдци (да), би можел да го земеш Фокусот со максимална опрема и посилен дизел за под 20.000 евра. Тивок е, културен, моќен, ефтин, добри седишта, изглед, држење... Замерки 0.
Покрај тоа може да погледнеш и Мондео кое почнува од 19.000 со 2.0 дизелот, нема да е опремено колку фокусот но е поголемо. А и не треба којзнае колку опрема, до 22.000 ќе има што ќе ти текне.

Инаку тоа „тврда“ и процентите се само субјективни муабети кои во реалноста немаат некоја допирна точка. Со други зборови - ако не ти кажеле дека е така, нема да си приметел.

Очигледен избор е Октавијата, но доколку не ти се бендисува дизајнот мислам дека треба да погледнеш Фокус. И воедно Леонот ФР исто така може добра цена да се направи за Фокусот тоа сум сигурен.

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 18 Февруари 2014, 11:15:28 am »
Фала ти Дени за брзиот одговор, Форд фокус не ми се свиѓа внатрешноста а и квалитетот на самата внатрешност е послаб како што читав, затоа и не го споменав.
Ќе видам колку би испаднала цена за Леонот со фул лед (можда ќе ми испадне над буџет)
Што мислиш за маздава, би ја спуштле цената од каталогов?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #3 на: 18 Февруари 2014, 11:17:26 am »
блазе си ти,на слатки маки си :)
види ја и инсигнијата,мислам дека за тие пари се зима топ модел,и тоа дизел

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 18 Февруари 2014, 11:18:15 am »
Мондеото може да дојде во опција,  ќе видам што ќе понудат во салон за него.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #5 на: 18 Февруари 2014, 11:19:23 am »
По мене ни ова не е на одмет, особено имајќи го предвид широкоградиот буџет.

Peugeot 308 Allure 1.6 e-HDI = 21440 EUR.

Изгледа прекрасно и надвор и внатре, опрема еден тон, солиден дизел... Е сеа само немам претстава како вози, али затоа постојат тест возења нели :)

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 18 Февруари 2014, 11:20:09 am »
@ficomk За инсигнијата читав тука на форумов дека крцкала внатрешноста (не била квалитетна)  ??? Е сега незнам со фејслифтингов дали е оправено тоа, ако има некој повеќе инфо нека каже.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
Одг: Предлози за нов автомобил - Буџет околу
« Одговори #7 на: 18 Февруари 2014, 11:25:05 am »
Јас мислам најдобро да ги посетиш салоните на автомобилите кои ти се во избор и да ги провозиш сите. Сепак треба да дадеш 22.000 евра што во денешно време и те како не се малку за кола.

Тебе човече треба да те гледаат како ангел во денешново време на тапа продажба на автомобили кога ќе им се појавиш во салон и им го соопштиш ова.

Мислам дека не е лошо да си го видиш Фокусот, имаа скоро некоја добра акција, не верувам дека материјалите во внатрешноста се до толку лоши, најдобро е сепак сам да си видиш. Тестовите овде на форумот се од луѓе што седнале во безброј автомобили па лесно ќе увидат се, а некои ко нас и после 10 години нема да го забележиме тоа.

Мој совет, не избрзувај сметај на тоа дека си газда додека не ги дадеш парите после тоа ти од нив зависиш. Затоа малтретирај ги колку сакаш. Инаку убаво е еден автомобил да е добро опремен но и да не се претерува. Како што знаеш, колку повеќе опрема толку повеќе идни проблеми ;D .Држи се до некои основни работи ABS, ESP, AirBag, подесување на волан, седиште и сл

Инаку можеби не е лошо да видиш и до Хонда салонот, мислам дека ќе се најде некој Акорд ...

А да, Мазда 3 е дефинитивно најдобриот избор, малку скапа е ама дека е најнов модел од сите други. А и најубава ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #8 на: 18 Февруари 2014, 11:25:42 am »
Фала ти Дени за брзиот одговор, Форд фокус не ми се свиѓа внатрешноста а и квалитетот на самата внатрешност е послаб како што читав, затоа и не го споменав.
Ќе видам колку би испаднала цена за Леонот со фул лед (можда ќе ми испадне над буџет)
Што мислиш за маздава, би ја спуштле цената од каталогов?
Маздата е прескапа, а потребно и е повисоко ниво на опрема. Таа со 4 врати е многу добра според мене, до степен да би размислил да ја купам. Но, цената е неразумна, и нелогична (над 20.000 евра) па согласно тоа отпаѓа од конкуренција. Нема да може да се извадат тие пари кои се дадени за колата.
Дали си ги видел возилава во живо, повозел и слично? Или само на слика? Дали си го видел фокусот со свои очи да видиш дали „нечинат материјалите“? Јас не мислам така, на пример.

Фицо спомна Инсигнија, која многу вреди да се погледне во оваа категорија. Возилото беше околу 20 и нешто илјади со 2.0 дизелот 130кс мислам, навистина е брзо, одличен крузер, доволно опрема и треба да го погледнеш. Мислам дека е голема грешка да не се погледне Инсигнијата. Мене многу ми се допаѓа и со фејслифт и без.

Би сакал да напоменам, дека ако си расположен за бензинец фејслифтираниот Акорд е стигнат во салон, по пристапни цени околу 3000 пониско од што беше. Значи 21.000 евра доаѓа со 2.0 бензин мотор. Дизелот е веќе надвор од логичнице цени.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #9 на: 18 Февруари 2014, 11:25:54 am »
@ficomk За инсигнијата читав тука на форумов дека крцкала внатрешноста (не била квалитетна)  ??? Е сега незнам со фејслифтингов дали е оправено тоа, ако има некој повеќе инфо нека каже.

Точно е дека и’ крцкаше пластиката. Не неквалитетна, туку недоволно добро склопена. Со фејслифтот е веројатно средено тоа.

Арно ама, со фејслифтот Инсигинијата е агресивно оружнета. Напред е направена како издрогиран сом, а позади е направена многу амерички. Као пресадена задница да има од некој Крајслер.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг:
« Одговори #10 на: 18 Февруари 2014, 11:26:40 am »
Spored ova sto si napisal jas bi ti ja preporacal Mazdata poradi toa sto ima navistina silen  motor koj sto ne sporeduva so 1.6hdi/tdci. Skodata e dobro auto ama ako ne ti se dopagja toa e druga rabota. Vidi fordot ako go dadat taa cena so 2.0 tdci isto bi bill dobar izbor.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #11 на: 18 Февруари 2014, 11:29:38 am »
Не е средена Инсигнијата во поглед на крцкање. Средена е малку, ама не како што треба да биде.

Плус, со фејслифтот ја оружнеа значително.

За 22 бона можеш да добиеш солидно опремен голф (батали каталошки цени), ама се слагам со тебе - од надвор го оружнеа. Треба ептен да ја погодиш опремата и бојата за да заличи, особено задниот дел.

Е сега..

Leon FR Е тврд. Леоните се по дефиниција потврди, FR-от е уште потврд. Од друга страна добиваш одлична стабилност, а тврдината е компензирана со одлично дампирање. Јас го ставам Леонот пред Голф, како што се сега работите.

Као Голфот, и Октавијата треба да биде во соодветна боја и соодветна опрема. За 22 бона можеш да земеш Octavia RS TDI и да ти чуе.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #12 на: 18 Февруари 2014, 11:33:43 am »
И да, може сериозно да се размисли новото Пежо 308. Убаво предложи Штрумф
1.6 моторот нормално не експлодира со некоја моќ, ама па е солидно, ептен солидно.
Француско голфче - и тоа е најдобриот комплимент за Пежотчево.
Од краткото дружење со него приметив неколку работи. Прво малиот волан е најдоброто нешто шшто може да се стави у кола! Внатре е прилично добро изработено, изгледа квалитетно на прва. Се гледа дека се потрудиле.
Знам дека имаат тест возило и тоа 1.6 само не со највисоко ниво на опрема, повози го!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #13 на: 18 Февруари 2014, 11:35:29 am »
Заклучок, ќе си имаш слатки маки периодов ;D ;)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #14 на: 18 Февруари 2014, 11:38:41 am »
според мене,над 20К за новата мазда е премногу,премногу,сепак е класа на голс,фокус или можда ја грешам.
за инсигнијата,ствар на укус е,лично мене ми е убава,и ако би се решил,би идел у ауто цем у тетово да се договорам за цена(знам дека даваат добри попусти)