Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1955580 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5925 на: 27 Ноември 2017, 10:06:01 am »
Ако колата се чува во гаража и никад не ја изнесуваш од гаража, може и без уље да ја остаиш, ноубади керс...
Ти може да ја чуваш во гаража, ама ако отидеш на викенд на шапка кога е -18 горе, што ќе праиш? Ќе чекаш да се стопли за да ја палиш?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5926 на: 27 Ноември 2017, 12:12:21 pm »
Кој оди на викенд на попова шапка?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #5927 на: 27 Ноември 2017, 12:33:24 pm »
Кој оди на викенд на попова шапка?
Јас сум бил и на еден ден, па било -14, -15 у сред бел ден. Поседиш два - три саати, и веќе уљето се напраило маргарин. Ќе чекаш пролет.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5928 на: 27 Ноември 2017, 12:51:11 pm »
Ќе го грееш кратерот со упаљач.... Че се снајдИш.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5929 на: 27 Ноември 2017, 14:07:19 pm »
Затоа сите одат со скии, не дека скијат, туку да има со што да си бегаат.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5930 на: 27 Ноември 2017, 23:26:15 pm »
Цитат
Исто така имај го ова во предвид. Кај нас сите фелиции носат 1.3 мотор со постара спецификација, односно мотор од фаворит, тоа е мотор со ознака 135 (кај мене е 135.738 L)кој носи само карбуратор за вбризгување на горивото за да може во источниот пазар фелицијата во тогашно време да биде уште поефтина и полесно да се продава.
Од друга страна, за европски пазар, фелиција оди со 1.3 мотор, ознака 136, а тоа е МПИ варијантата која има поинаков клип и нормално нејзината цена на чинење била повисока.
@FiLo ete te najdovme:

Modell   SKODA FAVORIT Forman (785) 1.3 (135)
Bauzeit   12/1991 - 06/1995
Leistung   44kW (60PS)
Hubraum   1289 ccm
Kraftstoff   Benzin

Spezifikation Motoröl   ACEA A2/B2
ovaa e stara norma odamna ja nema, znacci se prefrlas na A3/B3 taa e naslednicka.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #5931 на: 28 Ноември 2017, 01:24:14 am »
Фала ти, еве и јас да ти напишам што ми вели упатството од колата, кои спецификации и градации:

Масла со поширок опсег
-Спецификација API-SF, SG или SH
-Спецификација ACEA (CCMC)-G2, G4 или G5
-Спецификација VW 501 01

Течни масла со поширок опсег
-Спецификација VW 500 00

А како препорачани градации:
-SAE 20W-50
-SAE 15W-40
-SAE 15W-50
-SAE 10W-30

Со напомена да не користам масла под вискозитетна група SAE 10W
Интервал на замена 1 година или 15 000 км, што попрво тоа.
Потрошувачка на масло до 300 мл на 1000 км се смета за нормално, над тоа да се оди на проверка во сервис да се детектира во што е проблемот.

Е ова е тоа што ми го пишува во упатството, не сум во можност сега да сликам, во прва прилика и слика ке ти прикачам за да не мислиш дека нешто сега измислувам.
Реално чудни препораки, ме тера ем да турам високи градации, ем интервалот на 15 000 км. И башка не ми препорачува 10-40ка.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5932 на: 28 Ноември 2017, 01:35:22 am »
Како тоа не ти препорачува 10-40?
10-30 и 15-40 ти препораува, 10-40 е и едното и другото.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #5933 на: 28 Ноември 2017, 04:52:55 am »
Штом прима се (сепак и јас го знаев и ти само ми потврди дека овој мотор е развиван за стари спецификации на масла кои се на минерална база), а јас моментално користам масло од една средина која е подобра од оној минимум што треба да го ставам во овој мотор.
Мене упатството ми бара оној минимум од погоре според категоријата на масла на која си ги поделил, и успат ми вели на 15 000 км да го менувам.
Јас посекако не го чувам 15 000 затоа што ти наведов дека 15 000 би ги направил тек после 2 до 3 години возење.

И сигурен сум дека и понатаму ке продолжам со 10w пошто сигурен сум дека сум еден од ретките што става 10-ка масло во оваа марка на возило, нема некој таков што вози овакво возило а да не става минимум 15-40.

На лубрикантот, тие ми се двата избора што ти ги наведов погоре пошто другаров не ја увезува целата палета на масла што ја нуди фабриката.
Исто така и не увезува минерални масла 15-40 и 20-50 затоа што 15-40 денес веке никој не му користи, освен некои како нас од постара генерација на возила и успат 15-40 ми има кажано другаров, уште од фабрика набавната цена му е висока и тука треба да го продава по повисока цена од 10-40ките што ги увезува.

Од маслава што ми ги нудиш, еве конкретен пример мотулот 6100. Знаеш колку му е цената на тоа масло во 5 литарска канта ? 2150 денари.
Не фала, ти реков претходно што и како во однос на цената, се надевам ме читаш, не ми ги скокаш постовите. Фулл синтетски масла здравје боже на следното возило, се надевам далеку поново од ова.
Фала ти уште еднаш на советите и препораките, на следното поново возило се надевам би ги применувал овие совети, на сегашново што го возам, премија му е што ем му ставам 10w, ем и редовно му го променувам, можеби месец-два ке прекорачам, али во границите на одредена толеранција.
Ја кога ја купив, на последната фактура (сервисите и биле правени во Кико фаворит), постојано ставале фина масло и газдата ми ја предаде со масло испод минимумот на шипката.
Неможев да најдам никаде такво масло, па гуглајки од нет, видов дека тоа најверојатно е керка фирма на ЕЛФ, па првично ЕЛФ 15-40 дотурив.
После тоа постојано 10-40ка ставам, првично манол дефендер 10-40, па сега ова 77-цава.

Какво е новото масло што го користиш споредено со Фина, јас Фелицијава што ја возам во Кико ја сервисира татко ми уште кога е купена мислам, 96 та први сопственици, до сега е одлична и со 200к поминати моторот влече одлично според моќноста што ја има, мада се сомневам малце во стручноста на сервисот иако ги работат Фелицииве одамна, не можеа да откријат дека разводната е разлабавена а беше на 2-3 вонредни сервиси поради тоа за на крај плинот кај што е местен да се открие дека е разводната што прави проблем.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #5934 на: 28 Ноември 2017, 05:04:25 am »
За Фина маслото незнам затоа што тоа е масло што претходниот газда го ставал. Понекогаш и платиниум му ставале.
Во глобала со маслата што досега сум ги ставил откако ја имам не приметувам никаква разлика во работењето на моторот, ниту пред, ниту после промена на маслото, идентично си работи моторот постојано. За мене тоа се е плацебо ефект.
Она што го имам приметено е дека ова лубрикантов за нијанса побрзо почна да темнее во однос на манолот претходно, тој долго време беше бледо жолтеникав, тек после 5000 км ја промени бојата накај кафена.
Лубрикантов некаде после 1500-2000 км ја смени бојата накај кафена.

За сервисер, оди во Авто ЦО, тој се наоѓа на улица Невена Георѓиева Дуња во Кисела Вода.
« Последно менување: 28 Ноември 2017, 05:10:31 am FiLo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5935 на: 28 Ноември 2017, 18:49:11 pm »
Тоа што ја менува бојата порано може да е и добро и лошо, јебига.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5936 на: 28 Ноември 2017, 23:26:28 pm »
во овој случај кај @FiLo е добар знак што мења боја затоа што моторот му е стар па дека 100% се согорува чисто сумњам.
маслото подобро работи и абсорбира нечистотии од моторот.
нема шанси тоа моторче да  изгори 10в40 масло.
сепак се работи за 1300 мотор со 60кс. плус чисто сумњам дека фило ја цепа фелицијата до максимум.
но, тоа може многу лесно да се провери, да се стави масло со подобар адитив пакет од 77ката на пр нека остане на 10в40 ама со тоа од ИНА Делта со мб 229.3
http://www.ina-maziva.hr/hr/proizvod/ina-delta-sint-10w-40/5
ем подобар адитивпакет ем помалку ке  троши. ако и ова го прља брзо тогаш е до маслото не до моторот.
значи маслото е поквалитетно.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5937 на: 28 Ноември 2017, 23:52:22 pm »
... или дека маслото побрзо се распаѓа и е понечисто, тоест дека не затвора најдобро па дозволува гасови од согорувањето да го контаминираат маслото.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #5938 на: 29 Ноември 2017, 10:03:37 am »
дефинитивно кастрол еџ-от 5/40 ќе го сменам, на план ми е ликви моли или мотул. По бучен ми звучи моторот
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #5939 на: 29 Ноември 2017, 11:05:54 am »
Каде е полнет кастролот? Бугарска или Арачиновеком?