Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1957286 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5235 на: 08 Јуни 2017, 19:55:46 pm »
Не му се скирај. А ако му се секираш и понатаму, тогаш:

Цревце подолго и шприц поголем и извади го вишокот,

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #5236 на: 08 Јуни 2017, 21:05:42 pm »
Мнооогу малце имаш вишак така да мирно спавај :D

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #5237 на: 08 Јуни 2017, 21:24:48 pm »
Kade e tocno min i max neznam, no spored upatstvoto mene mi izgleda deka e malkku nad max. Ovaa slika na internet ja najdov i ovde e pisano kako i vo upatstvoto http://i146.photobucket.com/albums/r269/musiclover-uk/AON/0fdb8234.jpg
Neznam tocno tie krugcinjata/topcinjata dali imaat nekoe znacenje, kaj mene e bas do gornoto topce.
Sega barav na youtube i go najdov ova video
Potpolno isto kako kaj mene (na 1:10 sec). Mozebi i e vo red, a?

Не се оптеретувај, не е страшно.
Јас на пример кај мене приметувам ако ја ставам колата со предниот дел насочен према портата за излез, и пример на шипка имам 1/2 масло, потоа да ја наместам со задниот дел према портата (значи обратно ја вртам колата, на истото место ја ставам) ми покажува дека имам 3/4 масло на шипката.
Кошулицата е така направена доле да има одреден минимален пад према портата за да бега водата, ама ете, многу влијае и тоа на нивото на маслото во зависност од тоа како ке ја наместам, т.е ми појавува разлика од некои 250 мл, така да не се умарај.
На пример ако шипката за масло влегува во предниот дел на картерот, и ако предницата ја ставиш на надолнина, ке покаже бајаги над максималното ниво, ама сепак нема да има никаков проблем.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #5238 на: 13 Јуни 2017, 19:09:34 pm »
Некој да сподели искуство со овие две масла спрема апликацијата на ликви моли ми излегуваат компатабилни за меганот, досега користев елф и немам некоја замерка занего, плус на овие двете пишува дека се и препорачани да се користат кај возила со плински уред.
Ова

или ова
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7217
  • French diamond
« Одговори #5239 на: 13 Јуни 2017, 19:51:15 pm »
Јас сега ставив top tec 5-40 и засега си е супер.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #5240 на: 13 Јуни 2017, 21:53:18 pm »
За нашиве климатски услови секогаш преферирам 5-40
Тоа 5-30 ми е за Германија натаму каде летата не се 40+ Не дека ќе има мака и со тоа, али коа моеш да бираш...

Присутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5241 на: 13 Јуни 2017, 23:30:40 pm »
Па и кај нас не се летата 40+, дали еден или два дена ке држи 38-39 степени, останатото е меѓу 30-35 степени и тоа само 4-5 часа во текот на денот.
Не сме Саудиска Арабија и Катар па да ги сметаме летата дека се по 40+ степени. :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #5242 на: 13 Јуни 2017, 23:50:30 pm »
Сигурен си дека ја имаш посетено Гевгелија во лето?  ;D

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #5243 на: 13 Јуни 2017, 23:54:40 pm »
Ќе земам 5-40 изгледа треба да проверам во книшката мислам дека такво ставаа.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5244 на: 13 Јуни 2017, 23:55:17 pm »
Сигурен си дека ја имаш посетено Гевгелија во лето?  ;D

Сум бил, али сепак официјалната температура во земјава никогаш не надминува над 42 степени. На крај краева тоа е температура само преку ден, тие неколку часа, еден месец во текот на една календарска година.
Според мене не е страшно да се потресуваме за маслото за 1 месец во годината што е така потопло, еве сега температуриве преку ден идат до 30-32, гледам на метеоблу, за викендов се очекува пад на температурата за 10 степени, а во лето сме (метеоролошки тоа почнува од 1 јуни, календарски од 22)
Ене зимоска скоро 1 месец држеше -15, требаше да го извадам маслото од кола и да ставам за тој период 0-20 масло ? :D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #5245 на: 14 Јуни 2017, 00:02:13 am »
Vektrava koga ja zemav lani i staviv 10x40 ulje i gledam dekana nekoj si 8000km potrosi skoro 600-700gr sto e odlicno za prokletiot motor x16xel koj e procuen po srkanje ulje.
E sega razmisluvam da odam na liqui moly 5x40 ama nekako mi e strav da ne go srkne ili da si produzam so liqui moly 10x40.Nekoj sovet?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5246 на: 14 Јуни 2017, 04:30:53 am »
15x40 ako go jade :) i ako e po vozrasna vectrata :)
Не би требало да е по лошо со 5 - 40, ама кој знае дур не проба. Едино повеќе ќе го јаде, друго не би требало да се деси. Т.е. првата бројка ти е најниска темп. на која маслото подмачкува, втората ти е највисока, тоа се во основа бројките колку што ги разбирам.. има спецификации за тип на маслото т.е. синтетичко, минералка или мешано, намена ( бензин, дизел, плин, ќумур...) и стандард. Вискозноста скоро и да нема врска со подмачкувањето т.е. маслото треба да подмачкува а не да е вискозно. На пр медон е вискозен, ама не подмачкува....

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #5247 на: 14 Јуни 2017, 14:04:11 pm »
Со првата и втората бројка хW-хх се означува вискозноста на уљето на таа температура а не дали подмачкува на таа температура (на пр. 5w има помала вискозност од 10w и на ладен старт поленско ќе стигне до брегаста и остало на најгорна точка на подмачкување, ама ако е препорака да се става 10w тогаш и моторот со сите зазори е проектиран за таков тип на уље е на за "поретко"), друго моторот не работи на надворешна (амбиенталан) температура него работи на работна температура (која зависи од типот на моторот) и затоа е најдобро да се става уље по спецификација за одреден модел на кола а не според поминати километри и дали ми било жешко во лето.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #5248 на: 14 Јуни 2017, 14:27:30 pm »
... друго моторот не работи на надворешна (амбиенталан) температура него работи на работна температура (која зависи од типот на моторот) и затоа е најдобро да се става уље по спецификација за одреден модел на кола а не според поминати километри и дали ми било жешко во лето.
Bravo, najubavo pisano do sega na temava.
I mene ne mi e jasno od koj majstor e izlezen muabetot za letno i zimsko ulje. Ili od nasa siromastija pa daj nesto poeftino, ili stara e kolata ne mi se davaat tolku pari za nea - ova e najcesta pricina mozebi.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #5249 на: 14 Јуни 2017, 15:18:20 pm »
Зимно време колку км во просек поминуваш со загреан мотор....?
Со тек на експлоатација се мнеува и зазорот, па може да ималогика по вискозно уље.