Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1958185 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #4800 на: 12 Јануари 2017, 05:22:00 am »
за кај нас, 5W/10W - 40.
0W само ако температурите преку цела година бидат како сега. Вториот број е исто важен... кај нас лето иде до +45, ви треба нешто што трпи од -25 до +50.... Па сега вие видете.

Прашање, има ли некаде да се најде Ликви Моли во Струмица?

Првата бројка е битна за додека е маслото ладно. При ладен старт. Втората бројка е битна кога маслото ќе се загрее. Дали ќе биде надвор -20 или +40, кога маслото е загреано, не му менува многу. Затоа, втората бројка е дефинирана од други фактори (конструкција на моторот), а не од надворешната температура.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4801 на: 12 Јануари 2017, 07:58:30 am »
Motul 8100 xlcean fe 5w30
3.250 za 5L

Има dexos1?

dexos2 go ima so samoto toa imash i dexos1

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4802 на: 12 Јануари 2017, 09:31:16 am »
http://www.gmdexos.com/owner/

На видеото од 2:50

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #4803 на: 12 Јануари 2017, 10:30:12 am »
dexos2 go ima so samoto toa imash i dexos1

http://www.gmdexos.com/owner/

На видеото од 2:50

Ако нешто не испуштам, според видеово dexos2 е само за дизел мотори? :) Сега сум уште повеќе збунет.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4804 на: 12 Јануари 2017, 12:03:18 pm »
Не е тоа добро објаснето, тоест објаснето е за лаици кои не поставуваат прашања.
Јас памтам од времето дека Dexos 2 е напреднат стандард кој е препорачан за дизел мотори со DPF. Бензинците можат сеуште да одат со Dexos1 но можат и Dexos2 зошто немаат DPF. А дизел моторите со DPF после 2011-та година треба да користат Dexos2 а пред тоа користеле Dexos1. Така да за дизел со DPF обавезно Dexos2. Муабетот за бензинци и дизели мислам дека е симплифицирана приказна за возачите да се сигурни што прават.
Мислам дека има и разлика околу интервалот на менување ако добро се сеќавам, Dexos1 може кај дизел со ДПФ ама со покртки интервали за менување до 15.000км а со Dexos2 може до 30.000км не ме земајте здраво за готово во врска со ова. Само како идеја за понатмошно истражување.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4805 на: 12 Јануари 2017, 12:30:54 pm »
Јас колку што најдов, Dexos 1 и 2 се донесени истовремено и се едните за бензин, другите за дизел. Барем GM така вика. Никаде не пишува дека 2-ката го менува 1-цата. Барем по GM сајтовине. Ама не се разбирам од опели, не ви коментирам повеќе. ;)

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4806 на: 12 Јануари 2017, 12:46:48 pm »
 dexos 1 e full saps i ne e namenet za dizeli so dpf filtri a dexos 2 e mid saps t.e c3 i e namenet za dizeli so dpf filtri

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #4807 на: 12 Јануари 2017, 15:37:34 pm »
Да заклучам, ќе може со dexos2 тогаш?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4808 на: 12 Јануари 2017, 16:05:03 pm »
Заборавив за што кола зборуваше ти? За круз 1.8?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #4809 на: 12 Јануари 2017, 17:16:49 pm »
Јас во двете коли ставам неколку години  LM MoS2 10-40 и сум презадоволен.Пред тоа TOTAL ама им открив превара и чао од тогаш.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4810 на: 12 Јануари 2017, 17:41:46 pm »
Nas vozam petronaz 5w-30 na ednata kola  i sega za sega top  a na drugata shell 10-40 i od toa sum zadovolen za razlika od nekoi prijateli sto stavaat sklj masla pa sega po ladnovo masloto im stanuva gres mast hahah

Отсутен Vlade3

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
Одг: Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #4811 на: 12 Јануари 2017, 18:25:16 pm »
Јас во двете коли ставам неколку години  LM MoS2 10-40 и сум презадоволен.Пред тоа TOTAL ама им открив превара и чао од тогаш.
Што превара откри поточно? Ме интересира бидејќи и јас користам Тотал и засега маслото е ОК. Ако имаш сигурна информација, сподели ја за да знаеме, да промениме бренд. Јас го купувам од Euroimpex кои се увозници на брендот...

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #4812 на: 12 Јануари 2017, 18:34:49 pm »
Јас во двете коли ставам неколку години  LM MoS2 10-40 и сум презадоволен.Пред тоа TOTAL ама им открив превара и чао од тогаш.
Што превара откри поточно? Ме интересира бидејќи и јас користам Тотал и засега маслото е ОК. Ако имаш сигурна информација, сподели ја за да знаеме, да промениме бренд. Јас го купувам од Euroimpex кои се увозници на брендот..

од продавница за автоделови го зедов.Зборам за пред 6 години.Од тогаш само ЛМ сипам.Може Euroimpex им е оригинал но ова беше шут.Ми остана тогаш едно 200мл од старото масло во тубата,следното менување си зедов 5 л пак од истата продавница,го отворам тубето и кога ме мавна една миризба на отров,синусот ми го пушти.Си поиграв Балтазар во пластични чаши од двете масла и имаше што да видам.Второто беше како да излегло од мотор тогаш.
« Последно менување: 12 Јануари 2017, 18:40:05 pm Auto Car Care »

Отсутен Vlade3

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
Одг: Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #4813 на: 12 Јануари 2017, 18:38:05 pm »
за кај нас, 5W/10W - 40.
0W само ако температурите преку цела година бидат како сега. Вториот број е исто важен... кај нас лето иде до +45, ви треба нешто што трпи од -25 до +50.... Па сега вие видете.

Прашање, има ли некаде да се најде Ликви Моли во Струмица?

Првата бројка е битна за додека е маслото ладно. При ладен старт. Втората бројка е битна кога маслото ќе се загрее. Дали ќе биде надвор -20 или +40, кога маслото е загреано, не му менува многу. Затоа, втората бројка е дефинирана од други фактори (конструкција на моторот), а не од надворешната температура.
Убаво кажано. Сметам дека секој што сака да експериментира со маслата, може да прави промени исклучиво во W ознаката на маслото која што е ознака за Winter и се однесува на тоа каква е вискозноста на ниски температури. Вторста вредност е за температура од 100 степени целзиусови на маслото и таа вредност ја определиле производителите на свтомобили за најоптимална работа на моторот кога е под работна температура.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #4814 на: 13 Јануари 2017, 08:37:09 am »
Заборавив за што кола зборуваше ти? За круз 1.8?

Да.