Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2349015 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #3045 на: 13 Март 2015, 13:08:05 pm »
Има еден куп масла само би го издвоил мотул и петронас како најдобри.
мотулот да... петронасот не... всушност, петронас има добри масла, ама не за сите категории на машини. значи треба да знаеш кое за што да го употребиш...

еве дешавка една со петронас: со желба да тури многу квалитетно масло (пред пецони да се вработи во мотул) мехатроника отиде и директно од дилерот купи петронас за кавасакито негово. масло наменето за високотуржани машини, кои имаат маслена ламела, тоа значи ламелите и потисната се во уљето од моторот и мењачот потопени... значи го мења маслото, мења и филтер (сменил до сега незнам колку милиони пати, сервисер е нели) и трга накај тетово... на втора наплатна рампа машината му протропува на радилица... се вратив јас во скопје, го земав комбето, го товаривме моторот и назад во сервис... ја расклопуваме машината и БУКВАЛНО сите лежечи и летечи лагери беа оштетени....  да беше еден, ај ке кажеш завлекла нешто, ѓубре влегло, дрн дрн дрн... да беше на радилица отиден, ке кажеш утнал филтер, пумпата за масло затаила, не кревала притисок... ама на радилица?

таа глупост, го кошташе цела нова машина за кавасаки... и поради таа дешавка, мајсторов забрани петронас во сервис кај него да се спомне...

е сега.. може е изолиран случај нели... може машината негова не поднесува петронас со таа градација и код... ама од таму му го посочија каталошки тоа масло, за таа машина... јас од мотулот не се двојам... претходно купував масло од сервисери, сега од пецони ке зимам... тоа за моторот, а за волот и комбето се знае, ЕУРОЛ! има во сервисот на мехатроника и 10-40 и 5-40.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2218
« Одговори #3046 на: 13 Март 2015, 13:21:37 pm »
Има разни искуства мада за мотор и високотуражни машини си иде посебно масло (ваљда), не се разбирам многу во мотори. Јас имам добро искуство со петронас у бмв-то, 3 години си бркаше работа, и знам декас фас вас се главни увозници за мк, дека нема сомнеж за оригиналноста за разлика од кастрол и сл.
>>>>><<<<<

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3047 на: 13 Март 2015, 13:33:33 pm »
Специфични се пумпа бризгалка моторите и по интернет можеш да најдеш, јас не би експериментирал. Подобро види кај го троши маслото, да не тече некаде? 
Пробај со Мотул x-clean 8100. Јас такво ставам на 1.9 PD еве веќе 90 000 km и незначителна е потрошувачката (пола литро на 15 000км)

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #3048 на: 13 Март 2015, 13:41:14 pm »
Колку се движат цените за мотул маслото и каде може да се најде?
>>>>><<<<<

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #3049 на: 13 Март 2015, 13:45:49 pm »
Специфични се пумпа бризгалка моторите и по интернет можеш да најдеш, јас не би експериментирал. Подобро види кај го троши маслото, да не тече некаде? 
Пробај со Мотул x-clean 8100. Јас такво ставам на 1.9 PD еве веќе 90 000 km и незначителна е потрошувачката (пола литро на 15 000км)
И јас го користев x-clean добро масло ама мислам и за тебе а и за мене (1.9дци) повеќе одговара x-cess. Си го пробал тоа? Јас нареден сервис ќе го пробам тоа масло. Во моментов сум на Castrol Edge Turbo Diesel FST исто така доста задоволен но ова и x-clean се масла за понови дизели од мојот и твојот 1.9 пд. Не дека е штетно, но мислам дека x-cess е порационален избор.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #3050 на: 13 Март 2015, 14:11:49 pm »
Па си пишува на маслото за EURO IV и понови возила, башка ја има vw 505 01 спецификацијата, додека x-cess ја нема, што кажува дека не одговара повеќе.
Инаку овде можеш да си провериш кое масло од Мотул е идеално за твојот мотор
http://www.akomaoil.mk/mk/lube-advisor-en-mk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #3051 на: 13 Март 2015, 14:25:46 pm »
Па си пишува на маслото за EURO IV и понови возила, башка ја има vw 505 01 спецификацијата, додека x-cess ја нема, што кажува дека не одговара повеќе.
Инаку овде можеш да си провериш кое масло од Мотул е идеално за твојот мотор
http://www.akomaoil.mk/mk/lube-advisor-en-mk
Аааа ок незнаев дека  x-cess ја нема твојата спецификација. Мојот е ЕУРО 3 без дпф филтер, и ја има спецификацијата и во двете масла. Има и specific renault 0700/0710 ама иди најди го :D

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #3052 на: 13 Март 2015, 15:36:48 pm »
За секој случај си ставив петронас 5w40, со спецификација 505.01 за PD мотори, да сум раат, да не се мислам дали нешто ќе се случи на моторот или не.
>>>>><<<<<

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #3053 на: 13 Март 2015, 20:04:54 pm »
Има разни искуства мада за мотор и високотуражни машини си иде посебно масло (ваљда), не се разбирам многу во мотори. Јас имам добро искуство со петронас у бмв-то, 3 години си бркаше работа, и знам декас фас вас се главни увозници за мк, дека нема сомнеж за оригиналноста за разлика од кастрол и сл.

има уште тројца што го носат Петронас ;)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #3054 на: 14 Март 2015, 10:34:07 am »
Привремено Total Quartz Racing 10W50...и мислам дека не можи со Selenia Abarth 10W50...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #3055 на: 15 Март 2015, 15:44:07 pm »
Елф 5-40 4л за 1320 ден како ви се чини?Треба да менувам масло на hyundai i30 до сега во сервис додека ми беше под гаранција ми ставаа Shell 5-40.Сакам да сменам Мотул или Елф.Која цена е мотул 4л за i30.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3056 на: 15 Март 2015, 17:11:26 pm »
Мотулот колку шелот ќе те фати по 700ден. литро.
Продолжи си со шелот.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #3057 на: 15 Март 2015, 22:53:50 pm »
560 денари е литро Motul 5w-40 X-cess.

Отсутен dare532

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #3058 на: 15 Март 2015, 23:20:20 pm »
Што моторно масло препорачувате за lupo 1.4mpi мотор, не многу скапо. Фала многу

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #3059 на: 16 Март 2015, 22:16:41 pm »
Што моторно масло препорачувате за lupo 1.4mpi мотор, не многу скапо. Фала многу

Preporacuvame : 

http://www.shell.com/global/products-services/on-the-road/oils-lubricants/cars/find-right-car-oils/helix-fully-synthetic/ultra-ect-5w30.html

800 denari po litro i za forumdzii 10 posto popust. Promena na 15.000km    Ova e momentalno edno od najdobrite masla sto se nudi od Shell na nashiot pazar. Evtino ne bi ti preporacal vo nikoj slucaj.
Ova maslo od 1vi April do 15ti April ke bide na 15 % popust.Znaci cenata ke mu bide 680 denari po litar.I vo toj period (od 1vi do 15ti) 10 postotniot popust sto go imaat site forumdzii ke se smali na 5%.Znaci vkupno 20 % namaluvanje otprilika ke ima na celosnata ponuda.  646 Denari po litar moze da go zemes od 1vi do 15ti April. Pozdrav i se najdobro

So pocit
Daniel
www.manebenz.mk