Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2408439 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7272
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #2835 на: 22 Јануари 2015, 14:53:35 pm »
Да опитам...

Имам пројдено околу 9000 км од прошли март до сега (односно откако е турен плинскиот уред), па да прашам, дали е пожелно сега, односно за околу 1000 км да менувам уље?

Обично сервисот го правам во мај, кога е и регистрацијата. Фабричкиот интервал е 15000 км за промена на уље. Да менувам, да не менувам? Да го остаам на раат до мај?

Ако си ставил 5-40 слободно терај и до 15.000. Денешниве уљиња тераат многу повеќе.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #2836 на: 22 Јануари 2015, 14:57:01 pm »
Зависи колку планираш да пројдеш до мај. Ако не се утепаш од возење до тогаш сеедно е дали ќе направиш сервис во март или мај, односно на 10 или 11-12 илјади рецимо. Особено ако имаш соодветно уље.

Па што знам... Мислам дека не би прошол 6000 до мај :)
Едино е планирано идење до Боровец во март, и во меѓувреме локално низ Македонијава. Уљето е Total Quartz 9000 5W-40 Full Synthetic.

Јас менувам на 10-12 000 или 1 година време. Кое дојде побрзо (плус минус 1 месец/1000 километри не е нешто страшно).

Јас до сега менував на година дена, пошто никогаш не ја стигав бројката на поминати километри.

Ок ондак, ќе го остаам да си тера до мај, пошто чисто сумњам дека ќе поминам толку у меѓувреме :)
Фала дечки :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18204
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #2837 на: 22 Јануари 2015, 15:01:42 pm »
Препорачан интервал е 15.000 ама синтетиката држи до 20.000 на бензин кој многу повеќе го прља и загадува уљето отколку плинот. Дури и да извозиш повеќе од 15.000 јас сметам дека не би имал никакви проблеми.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2838 на: 22 Јануари 2015, 15:04:57 pm »
Абе да, ама ако не стигнам до 15000 (препорачан фабрички интервал), онда секако не би идел многу преку временскиот интервал од една година. Едноставно шубе ми е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5265
  • The Spartan General
« Одговори #2839 на: 22 Јануари 2015, 15:16:36 pm »
Препорачан интервал е 15.000 ама синтетиката држи до 20.000 на бензин кој многу повеќе го прља и загадува уљето отколку плинот. Дури и да извозиш повеќе од 15.000 јас сметам дека не би имал никакви проблеми.

Кај мене на двете бмв-иња со лонглајф 25 000 е фабричкиот интервал.  За мене тоа е многу голем интервал. На старото подолго од 12 000 немам возено иако возев само со оригинално бмв синтетика и лонглајф. Новото, засега имам извозено околу 9 000. Кога ќе му менувам летни гуми ќе му сменам и уље. Таман да биде тип топ за пролет/лето.

Ако правиш многу студени стартови и возиш на кратки релации, многу побрзо се менуваат самите карактеристики на маслото. Исто промените на температура во зима, топло/ладно, се ствара кондензација, побогата смеса, ово оно и уљето си станува боза со мајонез. 
На фордот еднаш му сменив на 15 500 (сега во ноември кога бев дома). 300 јанѕи ме изедоа оти стариот не го смени поарно. Исто полна синтетика оригинално Форд Формула Ф.

Проблеми конкретно Веле нема да има. Добро уље, малку километри, итн.   
Ама, ако се соберат 3-4 смени на 25 000 со премногу студени стартови и кратки релации е друга работа. Тоа се 100 000 километри од кои пола возени на боза со мајонез....  ??? ???
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18204
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #2840 на: 22 Јануари 2015, 15:45:04 pm »
Мислам дека Веле пали кола за долги релации само, неколку пати сме се гледале по автобуски и во автобус така да низ град не вози ;D

Шала на страна, не сум знаел дека побрзо си ебе матер уљето на кратки релации. Затоа се чудам зошто накај 7.000 почиња полека да ја губи вискозноста. Колата ми се вози само во град на релации од најмногу 5 км меѓу гасење и палење. Интересно. :)

Иначе, интересна дешавка со фамилијарен пријател: Има Голф 4 1.4 бензин на плин, го купи од таму горе кај вас со 80.000+ пред 3 години и еве сега има 240.000+. Колата е буквално секој работен ден на релација Гостивар-Скопје-Гостивар, а за викенди прави околу 500+ км редовно. Минатото лето ја возеше низ Европа, тргна со несменето масло во последните 12.000 и помина 6.000 километри таму. Го исцедиле маслото во проѕирна туба и го гледав - имаше маааалце сменета боја и беше маааалце потечно од обично. Маслото е Castrol full synthetic некое, 5w40 градација.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #2841 на: 22 Јануари 2015, 23:33:25 pm »
Како што кажа Луки, точно е тоа дека при правење на кратки релации посебно во зима кога е ладно треба да се менува на помалце поминати километри. Зашто така?
возиш 5км ја загреваш колата до некој си 70/80 степени и ја гасиш. Од надвор ладен мотор внатре топол и се прави кондензација на внатрешните зидови на блокот... При палење тоа што е на хилзните оди надвор преку издувен вентил а остантото т.е на зидовите од блокот се меша со маслото и се менува вискозитетот. Автомацки на тоа кога следен пат ќе се загрее колата т.е маслото на 100 степени водата испарува и постои голема можност за појава на корозија во моторот и правење на пена во маслото ( горе на капачето ). Ако се појави пена под хитно мора да се мења масло. Е сега за да не се дешаваат вакви работи постојат масла отпорни на овие работи малце се поскапи ама проблемите ќе ви бидат доста намалени :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34556
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2842 на: 23 Јануари 2015, 00:03:59 am »
Кадетот од секогаш имал зимно време пена на капачето горе. Ете го 45 години нема мака моторот поради тоа... што не значи дека нема покажано внатре корозија.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2843 на: 23 Јануари 2015, 00:32:50 am »
миле... немој живти кариера кадетот од пред пола век да го компарираш со денешниве нежни и комплицирани машинчиња... во кадетот и прегорен зејтин да му туриш место масло, ке тера 20.000 до мењање на нов прегорен зејтин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #2844 на: 23 Јануари 2015, 09:38:44 am »
Ahhh Mile Mile ne lupaj te molam :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2845 на: 23 Јануари 2015, 09:45:49 am »
Нити лупна нешто чоекот, нити спореди со денешни мотори. Само кажа дека тоа што Пецони го посочи како нус појава во моторот при возење на кратки релации во зима, се појавува на Кадетот и дека не знае дали има корозија внатре или не...

Стварно не ве разбирам.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2846 на: 23 Јануари 2015, 11:46:56 am »
И најбитната насока во постот, Ете го 45 години гајле нема ...

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7282
« Одговори #2847 на: 23 Јануари 2015, 13:06:56 pm »
Кадетот од секогаш имал зимно време пена на капачето горе. Ете го 45 години нема мака моторот поради тоа... што не значи дека нема покажано внатре корозија.

Истото и кај мене, лани го имаше, а и оваа година го има истово, на капаче не, ама на шипка да.
Еве што може да ви се случи од неквалитетно масло, целото со вода. Резултатот се гледа на сликите, плус што почна и ланчето да тропа.
Најтрагичното, таткоми уво не го боли, му кажувам сега предмалку, и ми вика, е добро де, забриши таму и вози.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5265
  • The Spartan General
« Одговори #2848 на: 23 Јануари 2015, 13:10:23 pm »
Истото и кај мене, лани го имаше, а и оваа година го има истово, на капаче не, ама на шипка да.

Затоа зимно време ако се возат претежно кратки релации, убаво е еднаш неделно да се извози поголема релација. Кондензација, мајонез, богата смеса, да се продува моторот.
 Јас барем така си правам + секој викенд си измислувам екскурзија. :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7282
« Одговори #2849 на: 23 Јануари 2015, 13:13:46 pm »
Во суштина, околу 15 км на дневна база се прават во двата правци.
За екскурзии си требаат и пари за гориво. :)
Иначе за ист опелов мотор како на Миле станува збор и на сликава кај мене.