Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1771820 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #2520 на: 13 Август 2014, 12:45:15 pm »
Нема потреба да се интервенира зошто конверзијата на плин има само позитивно влијание на изборот на маслото.
Прво моторот има помал вртежен момент на плин и помали сили внатре во моторот, а второ плинот согорува абсолутно цисто, не создеава гареж и не го валка маслото така да истото може да се менува и на подолг период.

Тоа што пишува за мотори на гас е чисто декларативно но нема врска со перформансите на маслото и квалитетот на истото.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #2521 на: 13 Август 2014, 12:45:24 pm »
Thanks za odgovorot, kaj mene e so DPF pa ako gi sledime preporakite bi trebalo 507.00 specifikacija. Bitno mi e da e masloto kavlitetno (Citaj original), ne Skopsko vo Ambalaza od Heineken.

Тоа ми е поентата Спортекс, С ознаката значи дека во маслото нема многу пепел, што е заради ДПФ и катализатори. По правило, тоа би значело и дека ги исполнуваат критериумите за 507, каде единствена разлика е тоа. Инаку колку повеќе навлегуваш во деталите толку повеќе ќе сфатиш дека тоа е една голема сложувалка :). Сети се само што масло ти ставале во сервис па ќе видиш дека што и да одбереш ќе биде подобро од тоа. Инаку ако бараш стрикно 507 еве ти отприлика кои задоволуваат. Малку ми е чудно во прирачникот да пишува спрецификации на друг произведувач али јбг.
http://www.opieoils.co.uk/c-754-vw-50700-oil.aspx

Ова ти го исполнува 507
http://www.opieoils.co.uk/p-980-fuchs-titan-gt1-pro-c-3-xtl-5w-30-synthetic-engine-oil-for-the-latest-vw-bmw-and-mercedes-vehicles.aspx
ГО има кај нас во каталогот и затоа и ти ја пишав страната. Јас имам купено за мои пријатели од таму и немам причина за сомневање во оргиналноста. Работата е што ова масло не е многу застапено кај нас и рекламирано. На Запад важи за едно од подобрите масла, посебно за цената.
исто и ова
http://www.opieoils.co.uk/p-975-fuchs-titan-gt1-longlife-iii-5w-30-premium-synthetic-meeting-vw50400-vw50700.aspx само не го гледам кај нас.

Незнам кај е Џиџи, мислам дека он најкомпетентно ќе ти помогне.

@ Веле
Не се замарај ти до толку, бензинецот по правило не прља масло, а пак со плин уште помалку. Се е маркетинг. Гледај држи се до главните спецификации само, редовна промена и верувај тоа е сосема доволно.

Убаво е да се знаат некои работи но да не стануваме премногу маслохолични ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #2522 на: 13 Август 2014, 12:49:59 pm »
Баш погледнете си го маслото после промена на плински мотор. Сиротото може дирекно во стар дизел да отиде во резервоар.

Голем дел помфрити се испржени во полошо масло.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2523 на: 13 Август 2014, 12:51:57 pm »
Малку ми е чудно во прирачникот да пишува спрецификации на друг произведувач али јбг.

Што има врска. Јас да сум би вовел една унифицирана ознака. Нема потреба секој производител да има своја спецификација. За факинг мотори се работи, механика ебаго што работи на сличен начин и идентичен принцип. Тоа има врска со маркетинг, спонзорства на спортските тимови и со поседувањето на акции во компаниите. Иначе доволно е да пишува на маслото SAE толку и толку, PD и DP... Чао-пријатно

@ Deni, баш така. Пола у резервар, пола у картер.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #2524 на: 13 Август 2014, 12:54:49 pm »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #2525 на: 13 Август 2014, 12:56:10 pm »
Малку ми е чудно во прирачникот да пишува спрецификации на друг произведувач али јбг.

Што има врска. Јас да сум би вовел една унифицирана ознака. Нема потреба секој производител да има своја спецификација. За факинг мотори се работи, механика ебаго што работи на сличен начин и идентичен принцип. Тоа има врска со маркетинг, спонзорства на спортските тимови и со поседувањето на акции во компаниите. Иначе доволно е да пишува на маслото SAE толку и толку, PD и DP... Чао-пријатно

@ Deni, баш така. Пола у резервар, пола у картер.

Па има
АСЕА и АПИ

Само што секој со своите мудрости ... ;D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #2526 на: 13 Август 2014, 13:52:24 pm »
Треба ли да се интервенира у маслото, кога веќе колата е конвертирана за да вози на плин?

Глеам има некои масла као за "gas-powered vehicles", па ме интересира дали има стварно поента, или е чисто маркетинг?

Ако ставиш уље за мотор со плин, дали кога ке ја возиш понекогаш на бензин треба тоа уље да го испушташ ? ::)
Така да и јас мислам дека е маркетинг само.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #2527 на: 13 Август 2014, 15:14:23 pm »
Исто срање друго паковање така ? Истите API, ACEA стандарди ги имаат... изгледа само паковањето и името е друго

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2528 на: 13 Август 2014, 15:18:42 pm »
Добавувачот на пластични канти сигурно е истиот, пошто ЕЛФ спаѓа под Тотал. Тоа што е внатре, веројатно не ќе да е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2529 на: 13 Август 2014, 15:23:04 pm »
Исто срање друго паковање така ? Истите API, ACEA стандарди ги имаат... изгледа само паковањето и името е друго

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не. Тотал и ЕЛФ се различни. Исти се Тотал и Арека

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #2530 на: 13 Август 2014, 15:29:48 pm »
Кај тотал и елф дури ни пакувањето не е различно. Само етикетата и бојата на кантата е друга.
Фино си пишува на Елф сајтот „А бренд оф Тотал“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #2531 на: 13 Август 2014, 15:30:33 pm »
Од каде го купувате Кастролот? Оригинал е?
???

Отсутен velestrumf

• Легенда

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #2533 на: 13 Август 2014, 15:49:17 pm »
Изгледа ќе пробам со Тотал ова менвање... иако мислам дека е истото масло ама ај. Инаку поскапо е за 400 денари Тотал.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
« Одговори #2534 на: 13 Август 2014, 22:23:34 pm »
Дали некој има видено Selenia WR 5w-40 PURE ENERGY
Секаде кај нас има обичен Selenia WR 5w-40.

Од тоа pure energy нема никаде. Секаде ме убедуваат дека е исто, а не е.

Дали некој знај во Грција, Лерин или во близина кај има такво масло?