Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1753288 пати)

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 106
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #1605 на: 02 Октомври 2013, 22:08:13 pm »
Благодарам на мислењето Infected, но сите масла коишто си ми ги препорачал се со vw505.00 сертификат, односно ова се масла наменети за мотори со бош пумпа а не за пд мотори :)

Отсутен toti

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #1606 на: 03 Октомври 2013, 02:19:43 am »
а шо мислите за локоил маслата,некое ваше мислење .позз.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1607 на: 03 Октомври 2013, 08:13:38 am »
http://lukoil.com.mk/mk/news/masla чисто за инфо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1608 на: 03 Октомври 2013, 11:06:59 am »
Конкретно за маслото на лукоил:

Другар мој, купи А4 1.9 тди 110, quattro...сакаше да направи редовен сервис и го направи следното

1. Има на лукоил "FLUSH OIL" мислам дека го викаат, го ставаш тоа масло, работи колата 15 минути мислам и се испушта...излегоја многу гремлини од моторот

http://lukoil-lubricants.com/products/commerce/motoroils/00106/ <--- ова

2. Стави вакво масло

http://lukoil-lubricants.com/products/passenger/motoroils/00112/

Засега е многу задоволен

А баш тука и се вртеше еден тест на масла, колку од маслото се претвора во талог, згрутчување што и да беше, не беа лоши маслата од лукоил
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #1609 на: 04 Октомври 2013, 11:31:30 am »
Благодарам на мислењето Infected, но сите масла коишто си ми ги препорачал се со vw505.00 сертификат, односно ова се масла наменети за мотори со бош пумпа а не за пд мотори :)

Овие масла ти ги препорачав од сајтот opieoils.co.uk на кој барав баш за пасат 2000год со 2.0 PD мотор и кои знам дека можат да се најдат кај нас.
Евентуално ако сум направил грешка некоја при барањето.

Инаку овдека можеш да погледнеш за стандардите на vw http://www.oilspecifications.org/volkswagen.php
каде гледам дека и 505.00 сертификатот може да се користи за ПД мотори и гледам дека можеш да користиш и 506.01 и 507.00.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #1610 на: 12 Октомври 2013, 08:38:15 am »
За Шкода Фабиа 1,9  sdi, на колата пишува масло Helix. Дали треба синтетичко или полу-синтетичко?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #1611 на: 12 Октомври 2013, 09:31:16 am »
За Шкода Фабиа 1,9  sdi, на колата пишува масло Helix. Дали треба синтетичко или полу-синтетичко?

Polusintetika 10W-40. Sovet Aral ili Liqui Moly.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #1612 на: 21 Октомври 2013, 13:00:50 pm »
Mi treba malku pomosh, povrzano so zamena na ulje na sluzhbenite vozila kaj shto sum na rab.

Shto ulje da se stavi na slednive vozila?

- Land Rover - Discovery, 2001 godina, 2500kub, 101 Kw.

- VW Vento - 1.8 GL, 94 godina, 66 Kw

- VW Sharan - 1.8 Turbo, 99godina, 110Kw

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #1613 на: 21 Октомври 2013, 14:04:57 pm »
Дечки и админ Џиџи

Во потрага сум по масло за 1.4DI-D во Тојота Јарис, пошто не ми се верува дека овие од Тојот а би ти продале само масло ;D ... па еве најдов на нет спецификации што ги има уљето на Тојота 5-30 (верувам дека ова го ставаат кај нас)
Колата е од 2007/2008 година, со поминати 22-25,000 км

Гледав како препорачано на сајтовите на MOBIL 1 TURBO DIESEL 0W-40 (a), Castol EDGE 0W-30, имаме и некои комбинации од LM,  па согласно оргиналните спецификации кое би се покажало најсоодветно.

Бонус прашање, филтри од Солид да се бара или Чакаров, оние во карпош 4 ....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1614 на: 21 Октомври 2013, 14:15:51 pm »
Зошто да не продадат само масло? Во АутоСК можеш само масло да си купиш без да те прашаат дали ќе го пиеш или ќе го истураш...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29672
    • CARclub.mk
« Одговори #1615 на: 21 Октомври 2013, 14:17:00 pm »
Нема зошто не би ти продале Toyota само масло. Дури можеш да прошеташ докај нив, да побараш да ти покажат какво масло ставаат, да видиш тачно кој бренд е и која градација, па да си го купиш на страна маслото и да бидеш сигурен дека ставаш тоа што треба. :)

Од искуство ги препорачувам и Чакаров и Солид. Јави се на телефон и побарај цени за стварите што ти требаат, па каде ти одговара повеќе, таму.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1616 на: 21 Октомври 2013, 14:18:42 pm »
Liqui Moly го кажува ова:

Intervals: Change 15000 km / 12 months
Products:
  Top Tec 4100 5W-40
  Super Leichtlauf 10W-40
  Longtime High Tech 5W-30
  Leichtlauf Special LL 5W-30
  Synthoil High Tech 5W-40

Филтри можеш да земеш од било каде :)
Мислам дека Солид се за нијанса поевтини од Чакаров, ама не сум сигурен.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1617 на: 21 Октомври 2013, 14:18:58 pm »
Одиш во Тојота им викаш сакам толку литри масло за Тојота Јарис 1.4 ДИ-Д, ќе ти речат дај собракајната дозвола, му ја даваш, ти ја враќаат со се масло, си плаќаш, си одиш среќен :)

А ако сакаш од друго место, тоа е друга приказна
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #1618 на: 21 Октомври 2013, 14:34:55 pm »
Пред месец дена бев во Тојота и имаше изложено масла филтри итн. Слободно можеш да си купиш масло од кај нив, а и баш се ОК момците, ќе ти кажат што ти ставале претходно, совети едно друго, и да не менуваш кај нив.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #1619 на: 21 Октомври 2013, 14:50:23 pm »
Јас немам сомнение дека производите се ОК, сопственичката на колата има сомнение за дечките што работат таму (наводно откако си отишол некој поглавен сервисер, се раскурцале работите) па така после некој извршен редовен сервис, колата ја подигнала после 2-3 дена, и кумплунгот почнал да и фаќа погоре а со ова и зголемени вибрации при тргање (е сеа ова дали е плацибо или не незнам). Па веќе не сака да ја носи колата таму, башка и истечена гаранција.
И се ќе беше лесно ако Тојот како и повеќето брендови, препорачуваше одредена марка на уље, но не, тие решиле да си произведуваат сопствено со што се комплицираат работите .... па оттука и потребата за одговор во оваа тема.