Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
@changetheoil savethecar druze "Ulje" znam deka sto pati go imame tupeno po forumov za ubavina na ulje i slicno, i se potrudiv da napravam edna tabela so nekolku razlichni marki na 5w40 site shto zadovoluvaat MB 229.51 (znachi za motori so DPF) bez da ima "ime i prezime". Nikoj proizvoditel ne kazuva shto se ima dodadeno vo masloto no site gi davaat ovie parametri, pa me interesira bi mozel li da gi rangirash vrz baza na specifikacijata od najdobro kon najlosho? I vrz baza na koi parametri bi ti bilo rangiranjeto najmnogu?
Fala mnogu @changetheoil savethecar sepak i bez iminja izleze muabetot kolku pari tolku muzika Eve gi firmite za da ne bide se tolku tajnovito po redosled od 1 do 5 kako shto bea vo tabelata: 1.kron 2.lukoil 3.fuks 4.aral 5.mobil1 6.shell
Ajde airlija (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Не е време да се менува уљето?На i10ката, не ми текнува кое Шел беше, но е 10/40 и терминот за замена е на секои 6000км.
Какви 6.000км? Минерално да не ставате вие?!
Цитат: Simo - Carrier159 на 13 Ноември 2021, 23:21:16 pmКакви 6.000км? Минерално да не ставате вие?!Ухх, не знам од каде ми дојде 6000, се старее 7.500 според записите во сервисна книшка и уљето е полусинтетичко, или барем така го разбирам терминот масло на синтетичка основа.https://orbicolubricants.com/products/shell-helix-hx7-10w-40/Впрочем и цената од 1.200 денари колку што мо наплатиле за 3 литри кажува доволно.
Цитат: Mikius на 14 Ноември 2021, 00:42:20 amЦитат: Simo - Carrier159 на 13 Ноември 2021, 23:21:16 pmКакви 6.000км? Минерално да не ставате вие?!Ухх, не знам од каде ми дојде 6000, се старее 7.500 според записите во сервисна книшка и уљето е полусинтетичко, или барем така го разбирам терминот масло на синтетичка основа.https://orbicolubricants.com/products/shell-helix-hx7-10w-40/Впрочем и цената од 1.200 денари колку што мо наплатиле за 3 литри кажува доволно.Препорака во книшка е 15.000км или еднаш годишно. Тебе може ова второто да ти се погодило на мала километража 6-7.000. Не верувам дека било која произведена овој век има сервисен интервал помал од 10.000 без разлика дизел или бензин.