Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1962410 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8880 на: 12 Октомври 2021, 12:56:40 pm »
Маслото си стига оригинал, но тука во мкд, Арачиново, Сарај на пр. како и во Косово, го мешаат со понеквалитетно масло, а етикетата и пакувањето се стои оригинал и не може да го познаеш. Но се познава по тоа што ќе почне да ти го троши, иако со друго моторно масло претходно си немал проблем. Луѓе се жалат на нова кола им го троши маслото, на пример со Castrol сум слушал. Јас лично најлошо искуство сум имал на Опел Корса Ц со ГМ маслото кој што е препорачано за Опел, катастрофа, вода е напраено а глеам и други се жалат од тоа масло. Не за џабе кај нас рекле, подобро 2 пати ќе го сменам годишно на 6000км поевтино масло, отколку да возам со некој врвен бренд 15к :) Може ова за некого нема логика, но секој за себе си одлучува :)

На оригиналното масло што го вадат од паковање што му прават?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #8881 на: 12 Октомври 2021, 12:58:20 pm »
Маслото си стига оригинал, но тука во мкд, Арачиново, Сарај на пр. како и во Косово, го мешаат со понеквалитетно масло, а етикетата и пакувањето се стои оригинал и не може да го познаеш. Но се познава по тоа што ќе почне да ти го троши, иако со друго моторно масло претходно си немал проблем. Луѓе се жалат на нова кола им го троши маслото, на пример со Castrol сум слушал. Јас лично најлошо искуство сум имал на Опел Корса Ц со ГМ маслото кој што е препорачано за Опел, катастрофа, вода е напраено а глеам и други се жалат од тоа масло. Не за џабе кај нас рекле, подобро 2 пати ќе го сменам годишно на 6000км поевтино масло, отколку да возам со некој врвен бренд 15к :) Може ова за некого нема логика, но секој за себе си одлучува :)

Го триплираат :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 69
« Одговори #8882 на: 12 Октомври 2021, 12:59:01 pm »
Го праат пола-пола со соодветна градација   ::)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8883 на: 12 Октомври 2021, 13:00:02 pm »
Ај го триплираат и Марлборо цигари фалсификуваат и се, ама тие ги продаваат на Битпазар. Фалс цигари (барем јас не знам) немам видено во продавница. Кога ќе го отвориш шишето, паковката, фолијата, нешто сигурно се оштетува, како враќаат се на место да е и да го пратат во продавница? Или имаат подобра фабрика и од оригиналниве? :D

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 69
« Одговори #8884 на: 12 Октомври 2021, 13:03:39 pm »
Ај го триплираат и Марлборо цигари фалсификуваат и се, ама тие ги продаваат на Битпазар. Фалс цигари (барем јас не знам) немам видено во продавница. Кога ќе го отвориш шишето, паковката, фолијата, нешто сигурно се оштетува, како враќаат се на место да е и да го пратат во продавница? Или имаат подобра фабрика и од оригиналниве? :D

Тоа им е работа, да не го препознаеш дека е фасификат :) Не се чудете, години наназад се знае кој го праи шверцот со се и сешто, но да не навлегуваме :)

• Сениор
« Одговори #8885 на: 12 Октомври 2021, 13:05:31 pm »

Го триплираат :D

Ами оригинални шишиња за дупликатите и трипликатите?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8886 на: 12 Октомври 2021, 13:11:01 pm »

За лесноверни што не се загледуваат по шифри и датуми.
Плус, кога менуваш масло на сервис - да не ги земаш со себе амбалажите?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #8887 на: 12 Октомври 2021, 13:21:41 pm »
Не им се исплаќа да мешаат големиве. Тоа што е фалсификат е комплет фалсификат и оди на шлепер, најчесто маливе продавници мешаат (дел земаат оригинал од увозникот дел под рака нивно :D). Да се занимаваш со увоз на масло, немаш сметка да се зафркаваш со фалсификати.
Овие што се занимаат со фалсификати се локалниве/мали продавници и кај нив можеби точни се претпоставкиве дека мешаат итн итн :D :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #8888 на: 12 Октомври 2021, 13:24:47 pm »
Мега ауто сега почнале да носат кастрол од Србија од некој овластен дистрибутер таму, а преку кои канали не знам.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8889 на: 12 Октомври 2021, 13:34:50 pm »
И како е најбезбедно? Кај овластен да се носи или?

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8890 на: 12 Октомври 2021, 14:00:43 pm »
За 1.9 CDTI 16v 150hp (Z19DTH) со DPF, според каталог кое масло е препорачано? Минатиот сервис Shell Helix Ultra 5w30 и ставив, не го троши, мирно си работи, да продолжувам со него?
Нема причина да менуваш
Претпоставката е мајката на сите заебувања

• Сениор
« Одговори #8891 на: 12 Октомври 2021, 14:06:56 pm »

За лесноверни што не се загледуваат по шифри и датуми.
Плус, кога менуваш масло на сервис - да не ги земаш со себе амбалажите?

Да, сам си купувам, сам го менувам.
Ги враќам шишињата впродавница, кауција си земам.  ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8892 на: 12 Октомври 2021, 14:16:13 pm »
Сам ќе земеш, ама кои шифри ги гледаш? На што да се пази? Бев на мисла сам да менувам, ама се откажав ради маслото и однесов во овластен демек „сигурно“ е таму.

• Сениор
« Одговори #8893 на: 12 Октомври 2021, 14:19:57 pm »
Шо шифри да гледам, до толку забеган не сум, купуваш дирекно од увозник и се надеваш не ти дал од сапунот.  ;D

И гледаш датум тука дури си, да не ти дај бајато.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #8894 на: 12 Октомври 2021, 14:22:28 pm »
Вие што сами менувате масло, каде го носите старото масло? Во шахта мислам дека не е паметно да се испушти. Да го однесам кај некој мастор мислам дека ќе го искористи за ќумбето.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!