Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1962014 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8850 на: 29 Август 2021, 23:47:29 pm »
Decki iskustvo so Eni ulje, kako navodno bilo preporaclivo za Piaggio masini 🤔

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #8851 на: 30 Август 2021, 06:47:38 am »
Eni порано беше Agip.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8852 на: 30 Август 2021, 07:24:08 am »

Абе глуп, самиот збор ти кажува, ени уље, значи било кое да му стаиш океј ќе биде.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #8853 на: 30 Август 2021, 08:12:06 am »
Decki iskustvo so Eni ulje, kako navodno bilo preporaclivo za Piaggio masini

Абе глуп, самиот збор ти кажува, ени уље, значи било кое да му стаиш океј ќе биде.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8854 на: 30 Август 2021, 10:51:00 am »

Хахаха :D 10/10 за коментаров :D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #8855 на: 30 Август 2021, 12:31:46 pm »
Hahaha Falanga car  ;D

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #8856 на: 01 Септември 2021, 20:15:34 pm »
Дали некој користи Motul за дизел и како сте задоволни?
Имам ставено Motul 5W30 8100  во 1.2 тди, за 4300 км 350 мл фали.

Не ја возам јас колата, така да не знам како се вози и која е реална километража.
Ми препорачаа да се смени со Елф како посигурно што не е фалш на пазарот, али не се разбирам кое е сигурно но кое не е.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8857 на: 01 Септември 2021, 20:57:52 pm »

Не ја возам јас колата, така да не знам како се вози и која е реална километража.
Ми препорачаа да се смени со Елф како посигурно што не е фалш на пазарот, али не се разбирам кое е сигурно но кое не е.
Јас го користев тој Мотул на Меганот и не бев задоволен. Гласен беше моторот. Го заменив со Liqui Moly Toptec 4100 и се покажа мног подобар, не го трошешеа тивко работеше. Елф користев пред 7-8 години исто така не бев задоволен тропаше моторот. Ме фати страв да не е фалц некој го сменив одма после неколку стотини километри, не памтам што ставив тогаш, мислам дека Тотал 9000 или 7000 ставив и беше потивок моторот.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #8858 на: 01 Септември 2021, 21:29:52 pm »

Јас го користев тој Мотул на Меганот и не бев задоволен. Гласен беше моторот. Го заменив со Liqui Moly Toptec 4100 и се покажа мног подобар, не го трошешеа тивко работеше. Елф користев пред 7-8 години исто така не бев задоволен тропаше моторот. Ме фати страв да не е фалц некој го сменив одма после неколку стотини километри, не памтам што ставив тогаш, мислам дека Тотал 9000 или 7000 ставив и беше потивок моторот.

Колава кога се купи, со уље ставено во Холандија работеше мн мирно и тивко. Откако се смени уљето, некако погласен ми стана моторот,  можеби нема врска и е сосема друго но се ми оди дека е до уљето. Ќе ставам друго уље на следен мал сервис, да видам дали ќе има промена.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8859 на: 01 Септември 2021, 22:08:18 pm »

Колава кога се купи, со уље ставено во Холандија работеше мн мирно и тивко. Откако се смени уљето, некако погласен ми стана моторот,  можеби нема врска и е сосема друго но се ми оди дека е до уљето. Ќе ставам друго уље на следен мал сервис, да видам дали ќе има промена.
Од уљето е сигурно, доколку звукот е од моторот. Да не ти тропка некоја пластика.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8860 на: 02 Септември 2021, 13:11:02 pm »
Вчера направен редовен сервис на Сеникот (масло и сите филтри) во Виталеда и она што е поразлично дека за првпат наместо ЕЛФ Evolution 900 NF ми ставија Мотул 8100 X-CESS, цената е практично иста, баш ќе видам дали ќе има некоја разлика. Филтерот за нафта е поефтин за 500 денари а филтерот за полен поскап за 200 денари, од последниот пат.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас меѓу овие 2 масла тешко да приметам разлика, можеби за нијанса Мотулот ми е по ок за потрошувачка (помалку троши масло) а тешко да проценам за бучност на моторот.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8861 на: 02 Септември 2021, 13:20:12 pm »

можно е да била накркана со адитив за полесно да оди продажбата

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #8862 на: 05 Септември 2021, 21:55:26 pm »
Праевме пред некое време муабет за анализа на уље, за жал не знам кај нас дали постои лабораторија за тестирање на уље:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #8863 на: 06 Септември 2021, 08:42:10 am »
На последниот сервис, како што пишав погоре беше ставено Мотул 8100 X-CESS 5w-40, па барав1 л после за досипување, како што ме оправивте, најдов во Мега ауто партс, ама со оваа градација имаше само Motul 8100 X-CLEAN 5w-40. Ми напоменаа дека ова е поново масло и најверојатно ќе немаат повеќе од X-CESS- от. Друга работа што приметив е дека во Виталеда 1 л од маслото ми е наплатен околу 500 денари (што ми е сосема ок цена) а за ова второто сега од Мега платив 700 ден. Памет за другпат, ќе им кажам во Виталеда да ми наплатат (и земат) 1 л плус масло, освен ако не е од буриња ама не верувам.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8864 на: 06 Септември 2021, 11:26:48 am »
E скап е мотулот, ~3000ден се 5л, 1л посебно 700ден е реално ок.