Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1771693 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #120 на: 20 Ноември 2011, 12:24:17 pm »
Мислам дека еднаш зборев со газдата у Кисела вода и рече дека може да донесе по нарачка... btw го поканив да биде пријател на форумов и му кажав за 10% попуст ... генерално се сложи, е сеа можда Zero треба да иде до кај него на кафе :) Успут можда ќе се договорат и за нешто + ;)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #121 на: 22 Ноември 2011, 07:21:42 am »
denes na -10 sabajle imase problem so menjacot ( jas nemam praksa  da zagrevam vo mesto), morase da se drzi kuplung nekolku pati, ocigledno masloto za menjac e zrelo za promena  ( ova e od kolata, od 1996, 129000km)...mi  doturaa pred 3g 200grama, vo pežo privaten servis, navodno kompatibilno, no toa moze samo poloso da e ako ne e potpolno isto... rabotata e vo knigata pisuva 75W90 ili ford protokol WSD M2C 200-B... po se ke e kaj mojata fiesta ova vtoroto, a takvo kaj nas ima samo Mida i upte 1-2-ca koj istite ceni gi držat... no ne e samo što e za 100 denpo litar poskapo, tuku treba da otvaram raboten nalog vo Mida a i čekanje, pa i daleku mi e, a najoiveke ne sakam što ne možam da gledam što se prai...
Avto Makedonija mi ponudi LM l(GL 5) SAE 75 W-90 po 699mkd/l no ne znaat dali e po ford protokolot ... denes ke vidam u Hamsa Ford što ima, on drži Midland ulja, n.pr. može ova http://www.midlandoil.lv/index.php?part=4&part2=2&part3=2&part4=50&lng=en

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10975
  • 430i
« Одговори #122 на: 23 Ноември 2011, 12:50:15 pm »
Мотул само во Грција кај нас носат ама само за мотори

Во Кадис ставаат Мотул, не ми се верува они да го увезуваат, а во неврзан муабет со еден пријател ми спомна дека има контакт од увозникот. Ќе гледам до крај на денов да обезбедам информација.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #123 на: 23 Ноември 2011, 13:10:39 pm »
denes na -10 sabajle imase problem so menjacot ( jas nemam praksa  da zagrevam vo mesto), morase da se drzi kuplung nekolku pati, ocigledno masloto za menjac e zrelo za promena  ( ova e od kolata, od 1996, 129000km)...mi  doturaa pred 3g 200grama, vo pežo privaten servis, navodno kompatibilno, no toa moze samo poloso da e ako ne e potpolno isto... rabotata e vo knigata pisuva 75W90 ili ford protokol WSD M2C 200-B... po se ke e kaj mojata fiesta ova vtoroto, a takvo kaj nas ima samo Mida i upte 1-2-ca koj istite ceni gi držat... no ne e samo što e za 100 denpo litar poskapo, tuku treba da otvaram raboten nalog vo Mida a i čekanje, pa i daleku mi e, a najoiveke ne sakam što ne možam da gledam što se prai...
Avto Makedonija mi ponudi LM l(GL 5) SAE 75 W-90 po 699mkd/l no ne znaat dali e po ford protokolot ... denes ke vidam u Hamsa Ford što ima, on drži Midland ulja, n.pr. može ova http://www.midlandoil.lv/index.php?part=4&part2=2&part3=2&part4=50&lng=en
Јас го сменив маслото во мењачот и не го решив тој проблем, пак е крут додека да загрее, а ставив Тутела по проспект како шо требаше, вчера бев за Скопје и на убава температура мењачот е путер...
Кај мене не ми личи на проблем, само е малку крут додека е ладна.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #124 на: 23 Ноември 2011, 14:22:08 pm »
rabotata ne e samo  vo derenjeto, mene u Mida mi kažue ne se menja ulje u menjač, samo se dotura... ama imam nivo, a  uljeto e strao, na ladno tutkal , na toplo ima zuenje , za sega tivko... dobro, zuenjeto može e i od poluoska, treba u mesto u lehr da probam da turiram i nekoj da sluša so cevka..
..inaku razbrav jas što e, ima Zetec mašini kade menuvačot NEMA štopna za ispust, samo edna gore za turanje ulje ... a kaj mene 3 štopni im.. Denes se javiv vo Bis Oil, ke prouči toj što znači
ford protokol WSD M2C 200-B , odnosno
GLS1 Gear Lubricant, Synthetic EP 75W-90
Audi/VW Specification No. G50
Ford Specification No. WSD-M2C-200B

ne e samo Ford, ispaga i Audi/ VW ista rabota, samo kaj niv ne e 1150mk/l tuku 1000mkd/l i ima pakuvanje  po 1 litar

nekoj tvrdat uljeto prima vlaga, drugi struški a treti deka ne se menuva dodeka ne se raboti menuvačot, a dotogaš puštaj Radio glasno..
privatniot servis Hamza, za ford, pak mi kaža deka nikoj vo MK ne uspeal da napravi menuvač za Ford, zatoa se vgraduvale dobri polovni...

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #125 на: 23 Ноември 2011, 15:02:18 pm »
Колега еве процедура иако е за мондео барем е слично ако е МТX мењачот http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=MTX-75_Oil_Change ; не сум го менувал досега, иако ќе требам имам една полуосовина печена за менување и кога ќе најдеш пиши каде што колку, чисто да си знаеме, поздрав

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #126 на: 23 Ноември 2011, 15:28:04 pm »
Колега еве процедура иако е за мондео барем е слично ако е МТX мењачот http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=MTX-75_Oil_Change ; не сум го менувал досега, иако ќе требам имам една полуосовина печена за менување и кога ќе најдеш пиши каде што колку, чисто да си знаеме, поздрав

.. pa si prašal li u Ford - Mida, po VIN broj ke ti kaže... mene mi kaža 1150mkd/l, pakovanje 5 litra, ama preporačuva da ne se kupuva ulje tuku da se nosi kolata u servis... a ne  elošo da se začleniš na srpskiot ford forum, mnogu se aktivni, osobeno tie so pogolemite fordovi... kaj nas ford imaat voglavnom  2 vrsti luge, tie što voopšto ne go održuvaat sem potrošen materjal  i tie što slepo slušaat se što ke im kažat vo ovlasteniot servis ....

http://www.fordclubserbia.org/forum/index.php

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #127 на: 23 Ноември 2011, 15:52:24 pm »
Во Мида не прашувам оти многу е скап керозинот за јахтата на газдата на Мида на Хрватското крајбрежје и гарант ќе ти речат да одиш во сервис нормално, што не ми паѓа на памет, член сум на српскиот форум истотака, а фордот си е ок како за своите скоро 20 години, а Мида ја видел однадвор само!

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
« Одговори #128 на: 23 Ноември 2011, 17:06:17 pm »
Во Мида не прашувам оти многу е скап керозинот за јахтата на газдата на Мида на Хрватското крајбрежје и гарант ќе ти речат да одиш во сервис нормално, што не ми паѓа на памет, член сум на српскиот форум истотака, а фордот си е ок како за своите скоро 20 години, а Мида ја видел однадвор само!
.. jas bev 3x, ednaš imaa besplatna akcija pregled na vozila, ednaš akcija povolno čistenje dizni.. ednaš bev zakažan, ama ne praevme ništo, nemoželo so  delovi na mušterijata ( zaden cilindar beše i gurtni ) i si otidov kaj toj na vlezot vo Šutka, za mali pari  gi namestija gurtnite i od Topansko pole donesoa za 400mkd i cilindar za trkalo...
Tuku za promena na Poluosovina mislam ne treba da se menuva maslo vo menuvač, ne sum siguren, ama gledav ednaš vo servis Mazak mu menuvaa na eden ford poluosovina, i toa donese polovna od Kumanovo .. ako ne si bil vo Mazak eve ti telefon.. 2461415 ...
inaku jas menuvav samo Zglob pred 3 nedeli, tuka kaj stariot avtopazar, a zglobot go zemav od MultiPart ..
p.s. Sega gledam, mi pratil na srpskiot forum crtež od  menjačot na fiestata, tamu ima samo 1 štopna za ulje, a pred nedela dena bev na kanal tuka blisku u eden servis i mi proveruvaa nivoto, dečkoto kaža imalo 3 štopni... ke mora da proveram što e rabotata, ili ovoj što proveruvaše neznael ili kaj mene (u prvata serija)  e postar menuvač... ama vo toj slučaj možebi trebalo porano da go smenam uljeto... utre ke proveram...
« Последно менување: 23 Ноември 2011, 17:28:59 pm nefer »

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #129 на: 24 Ноември 2011, 10:18:33 am »
Јас за ибица 1.4мпи 2000год. користам АРАЛ по проспект што оди. Во споредба со ТОТАЛ и останативе незнам како е рангирано, ама како што сум чул првото уље што ќе се избере за колата е најдобро да не се менува и да си тера со тоа константно.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9029
« Одговори #130 на: 24 Ноември 2011, 11:05:52 am »
Јас за ибица 1.4мпи 2000год. користам АРАЛ по проспект што оди. Во споредба со ТОТАЛ и останативе незнам како е рангирано, ама како што сум чул првото уље што ќе се избере за колата е најдобро да не се менува и да си тера со тоа константно.

незнам дали е така. Додека беше под гаранција во ми ставаа Мобил полусинтетичко, после почнав сам да си јаносам на друго место и купував Репсол. Мислев дека е одлично ама последниот сервис го направив во Порше, тие ми ставиле СОФТЕК па најдов на нет дека е тоа всушност Кастрол. До сега наутро на колата слушав тропање, мислев дека се вентили ама као тоа тропале дизните кога се незагреани.
Од кога ми го сменија во Порше маслото моторов спие.

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #131 на: 24 Ноември 2011, 11:47:04 am »
незнам дали е така. Додека беше под гаранција во ми ставаа Мобил полусинтетичко, после почнав сам да си јаносам на друго место и купував Репсол. Мислев дека е одлично ама последниот сервис го направив во Порше, тие ми ставиле СОФТЕК па најдов на нет дека е тоа всушност Кастрол. До сега наутро на колата слушав тропање, мислев дека се вентили ама као тоа тропале дизните кога се незагреани.
Од кога ми го сменија во Порше маслото моторов спие.

Абе ако го зрешиш нормално дека ќе го смениш. Јас зборам за уља со сличен квалитет да речеме Тотал или Арал... Најдобро е да се одбере и секогаш да се става исто, а не оваа година арал другава 50ден поефтино било Тотал, следната некој ти кажал абе ова шо го ставам е боље па ставаш некое трето инт.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #133 на: 24 Ноември 2011, 23:15:58 pm »
Така изгледа. Јас ќе ставам такво масло следиот пат

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #134 на: 25 Ноември 2011, 13:10:02 pm »
И јас имам осетено чуден звук на сабајле на палење... со Репсолот...

Ке го мењам и јас...