Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2250833 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8160 на: 06 Септември 2020, 13:10:02 pm »
Произведено 1667 8)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2804
« Одговори #8161 на: 06 Септември 2020, 20:47:14 pm »
Не разбирам??

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
Mi se vidoa razlicni datumite. Nema veze bitno e OK.

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #8162 на: 07 Септември 2020, 12:14:45 pm »
За алфата сегде се јавив Ман филтер за гориво неможам нигде да најдам :) Од фас-вас дадоја понуда за комплет уфи филтри и селениа wr 5w40 5л за 5470ден (веројатно и ќе ги купам).
Поради проблеми со законот планот е колата да не се вози од декември до март, моменталното масло во колата е старо 1г и 1 месец со поминати од прилика 6500-7000км.До декември можи да поминам уште 1500-2000км макс, и зато во дилема сум дали да го сменвам денојве или почекам до март ?

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6326
« Одговори #8163 на: 07 Септември 2020, 12:30:12 pm »
5 шишиња најдов визба неотворени  Fina 20w50, мислам Фина не постој едно добри 20 години кој има возило за тестирање донирам :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6049
« Одговори #8164 на: 07 Септември 2020, 14:14:05 pm »
За алфата сегде се јавив Ман филтер за гориво неможам нигде да најдам :) Од фас-вас дадоја понуда за комплет уфи филтри и селениа wr 5w40 5л за 5470ден (веројатно и ќе ги купам).
Поради проблеми со законот планот е колата да не се вози од декември до март, моменталното масло во колата е старо 1г и 1 месец со поминати од прилика 6500-7000км.До декември можи да поминам уште 1500-2000км макс, и зато во дилема сум дали да го сменвам денојве или почекам до март ?

Вози до Деќември и не се замарај,коќе ти помине проблемо со полицјата тогај прави сервис и вози.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #8165 на: 07 Септември 2020, 14:17:35 pm »
5 шишиња најдов визба неотворени  Fina 20w50, мислам Фина не постој едно добри 20 години кој има возило за тестирање донирам :D
Подмачкувај врати,ментежи,ланци,осовини,се шо крца само на суво да не струга по можност и на комшиите и се по список шо ти дојде 😁

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #8166 на: 07 Септември 2020, 14:18:22 pm »
Подмачкувај врати,ментежи,ланци,осовини,се шо крца само на суво да не струга по можност и на комшиите и се по список шо ти дојде 😁

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8167 на: 07 Септември 2020, 14:56:20 pm »

да не е ликер некој чим е во шишиња?  ;D
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8168 на: 07 Септември 2020, 14:59:12 pm »

провери ли дали 5в40 вр селениа одговара? да не треба Фиат С2 спецификација тоа е ацеа Ц2 5в30... не се сеќаам сега ама еден член постираше слика за 1.9 јтд ацеа ц2 5в30 фиат с2 спецификација врати се неколку страни поназад...
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3071
« Одговори #8169 на: 07 Септември 2020, 18:07:33 pm »
Кај мене е 10W-40, Fuch Titan Syn MC
Неколку години по ред ставам fuchs и дефинитивно немаат означено датум на големата боца. Сега ги погледав последните боци, на 4 литарската нема баш ништо, на таа од 1 литар го пишува следното:

102044921
PL 10 5287

Инаку мaслово е од fuchs-oil.pl не е од .de како на првата фотографија.
Сега ќе им напишам маил на полската фабрика/сајт, инаку размислувам за друго масло пошто не ми се допаѓа да не можам да знам датум на производство.

Претпоставувам во продавничката во Хром е истото fuchs масло како во Аутофилтер. Еден увозник има колку што знам, им бев лани во претставништвото ама не продаваат на мало.

Малце постар пост ама верувам ќе им се најде и на другите.

Тоа PL 10 значи дека е произведено во Полска, додека ако е произведено во Германија ќе пишува D00.

Наредните бројки се битни и првата бројка означува ден од недела, вторите две бројки означуваат која недела е, а последната бројка која година е произведено. Значи во твојов случај е произведено 5ти ден од 28ма недела од 2017.

Сигурен си за ова? Можеш да споделиш каде ја најде информацијава?
Значи ако 5287 е 5ти ден, 28ма недела, 2017... Тогаш (на пример) 2020 со една цифра ќе ја напишат 0?

Многу безвезе работа е ова со нечитлив датум, таман за малверзации. 2 години и така и така ама следен пат не би земал 3+ години старо масло дури ни со попуст а уште помалку по фул цена... После година+ пред следното менување таман 5 години ќе се направат, колкав % од адитивите ќе останат активни после 5 години?

Што е поентата во редовно менување масло ако маслото е повеќе години старо? :-/

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 150
« Одговори #8170 на: 07 Септември 2020, 20:27:42 pm »
Јас чисто се сомневам во приказните на Мењамуље дека Мерцедес му побарал на Шел масло со таа и таа спецификација по реден број тој и тој за да ги задоволи потребите на нивниот мотор. За потоа Рено да му каже на Шел да смени молекула додавајки и одземајки по некој атом и да ја прекрсти спецификацијата по реден број и така да добиеме Шел ц3 за Мецедес брј ххх,  Шел ц3 за Рено број ууу, Шел ц3 за Фиат број хух итн.

Кој бренд на производител на коли ќе се одлучи за кој бренд на масло е чисто политичкоекономски договор.
Зошто се сомневаш?
Сигурно Шел не ги прави маслата од ѓутуре.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8171 на: 07 Септември 2020, 20:50:37 pm »
Затоа што ако веќе треба при производството да исполни одреден стандард, да речеме ц3, не верувам дека ќе мултиплицира засебни линии за секој бренд поединечно по нивни барања.
Тоа ти е исто како производителите на коли во иста фабрика да отвараат посебни линии за одредени држави и да ставаат некаде повеќе, некаде помалку железо, штоф, пластика.
Според мене тоа што пишува на налепниците дека некое е за Фиат, некое за Рено, некое за Мерцедес е само маркетинг.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #8172 на: 07 Септември 2020, 22:07:24 pm »
Затоа што ако веќе треба при производството да исполни одреден стандард, да речеме ц3, не верувам дека ќе мултиплицира засебни линии за секој бренд поединечно по нивни барања.
Тоа ти е исто како производителите на коли во иста фабрика да отвараат посебни линии за одредени држави и да ставаат некаде повеќе, некаде помалку железо, штоф, пластика.
Според мене тоа што пишува на налепниците дека некое е за Фиат, некое за Рено, некое за Мерцедес е само маркетинг.
Адитивче. Базата е иста, но адитивчето ќе го направи Рено специфик или Мерцедес специфик, малку повеќе детерѓентче, малку помалку вискозити модификатори, малку повеќе ово, малку помалку оно и оооп, погодена спецификацијата на Рено или на Пежо или на Фиат...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8173 на: 07 Септември 2020, 22:41:01 pm »
Кај мене е 10W-40, Fuch Titan Syn MC
Неколку години по ред ставам fuchs и дефинитивно немаат означено датум на големата боца. Сега ги погледав последните боци, на 4 литарската нема баш ништо, на таа од 1 литар го пишува следното:

102044921
PL 10 5287

Инаку мaслово е од fuchs-oil.pl не е од .de како на првата фотографија.
Сега ќе им напишам маил на полската фабрика/сајт, инаку размислувам за друго масло пошто не ми се допаѓа да не можам да знам датум на производство.

Претпоставувам во продавничката во Хром е истото fuchs масло како во Аутофилтер. Еден увозник има колку што знам, им бев лани во претставништвото ама не продаваат на мало.

Малце постар пост ама верувам ќе им се најде и на другите.

Тоа PL 10 значи дека е произведено во Полска, додека ако е произведено во Германија ќе пишува D00.

Наредните бројки се битни и првата бројка означува ден од недела, вторите две бројки означуваат која недела е, а последната бројка која година е произведено. Значи во твојов случај е произведено 5ти ден од 28ма недела од 2017.

Сигурен си за ова? Можеш да споделиш каде ја најде информацијава?
Значи ако 5287 е 5ти ден, 28ма недела, 2017... Тогаш (на пример) 2020 со една цифра ќе ја напишат 0?

Многу безвезе работа е ова со нечитлив датум, таман за малверзации. 2 години и така и така ама следен пат не би земал 3+ години старо масло дури ни со попуст а уште помалку по фул цена... После година+ пред следното менување таман 5 години ќе се направат, колкав % од адитивите ќе останат активни после 5 години?

Што е поентата во редовно менување масло ако маслото е повеќе години старо? :-/

Фала @Dule_  eве од мене еден скриншот со инфо, да му се најде на некој евентуално.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8174 на: 07 Септември 2020, 22:48:52 pm »
Не е баш така, секој производител си има свои засебни спецификации кои не секогаш се поклапаат со другите.

Последен пример
https://www.lubexcel.com/repo/docs/FT%20-%20Helix%20Ultra%20Professional%20AV-L%200W-30-9663.pdf

Performance, Features & Benefits
Fuel efficiency
Passes the VW fuel economy PV 1451 test. Requires a minimum 2.5% fuel economy increase 1.
Shell Helix Ultra Professional AV-L achieved up to a 3% fuel economy increase.
1 versus VW reference oil
Volkswagen specific in-house tests
Passes the VW PV 1449 (T4) for viscosity increase and piston deposits.
Passes the VW PV 1452 (TDI) test for ring sticking and piston cleanliness.
Passes the VW seals tests.
Passes the VW PV 5106 cam and tappet wear test.
Passes the VW PV 1481 test for inlet valve deposits for direct injection gasoline engines.
Passes the VW DPF (diesel-particulate-trap) test for ash accumulation and pressure reduction.
Passes the VW RNT (radionuclide wear measurement) test for tappet and cam wear.
Engine wear and durability
Passes the Peugeot TU3M valve-train scuffing wear test (CEC- L-38-A-94) for cam wear.
Passes the OM646LA test (CECL-099-08) for cam wear (inlet/outlet), cylinder wear, bore polish, tappet wear (inlet/outlet), piston cleanliness, engine sludge.
Engine cleanliness
Passes the Peugeot TU5JP-L4 high-temperature deposits test (CEC-L-88-T-02) for ring sticking and piston varnish.
Passes the VW TDI piston cleanliness test (CEC-L-78-T-99).
Passes the ASTM Sequence VG engine sludge test (ASTM D6593).
Soot control
Passes the DV4TD medium-temperature dispersivity test (CEC-L- 093-04).