Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208477 пати)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8040 на: 23 Август 2020, 20:24:44 pm »
Нема теоретска шанса температа на маслото да ти била 142 степени

Па да бидејки и вредностите на анализаторот за издувни гасови исто така не покажаа валидни резултати, поточно вредностите за CO (јаглерод моноксид) беа прениски, на лер 0.39% (а треба 2.5%) и на туража 0.15% (а треба од 0.5 до 0.8% да се движи).

Имам човек од Белград што има сервис за автомобили и има анализатор на издувни гасови и ми кажа дека со такви вредности на CO на анализаторот, колата воопшто нема да работи на лер, ниту пак ќе влече, туку ќе биде претромава.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8041 на: 23 Август 2020, 21:01:02 pm »
@Tischläufer

Фала ти за појаснувањето. :) Сега имам барем малку поширока слика за оваа проблематика.

Во контекст на муабетов да се надоврзам. Имам прашање. Според прирачникот треба да менувам моторно масло со назнака ACEA C3. Но кога истражував на интернет забележав дека, на пример, можам да користам и 5w30 со назнака ACEA A3/B3 или ACEA A3/B4. Е сега, од она колку што можев да сфатам потенките масла се добри за подобро подмачкување на моторните делови, а подебелите (погустите) биле подобри, на пример, во зимски услови или ако возиш често на нагорнини каде бара поголема сила и е пооптоварен моторот за искачување. Ако имаш малце време ќе можеш накратко да ми појасниш за ова?

Не баш, работите стојат обратно. Потенките масла се подобри за зимски периоди и подмачкуваат полошо од подебелите.
Штосот со подебелите масла е што создаваат подебел филм и подебел слој помеѓу металните делови а со тоа и подобро подмачкување.
Понатаму важно е што подебелите масла остануваат подебели и на повисоки температури. На пример во градски услови на возење темепратурата на маслото ретко надминува 90 степени. Но при побрзо возење на отворено или на узбрдици под поголемо оптоварување темепратурата на маслото може да се качи и до 120 степени.

Јас сега во април кога ја регистрирав, на податоците за мерење на издувните гасови имаше и температура на масло и на истата пишуваше дека е 142 степени.

Е сега ова со подебели масла. Дали за да добиеш подебело масло треба само втората бројка да се зголемува ?
Пример 5-40 и 10-40 масло (од ист производител да се), според она што сум читал во табелите со нивните спецификации, на 100 степени горе доле имаат слична вискозност, што значи дека на загреан мотор ако сакаш подебело масло мораш втората бројка да ја зголемуваш.

Многу луге сметаат дека пример наместо 10-40, ќе стави 15-40 и добил подебело масло. Да, си добил, ама само на ладен мотор, на загреан мотор малтене исто ќе биде, чак што 15-40 бидејки е минерално уште побрзо ќе ги изгуби својствата него полусинтетско или синтетско.

Затоа и на мојата шкода би сакал да пробам како би се однесувала со 5-40 масло.
@FiLo
kvalitetot na masloto ne zavisi samo od gradacija nego od :
1.baznite masla
2.aditivite vo nego

1.kvalitetot na baznite masla zavisi od cistotata na sirovata nafta i na tehnoloskata sostojba na rafineriajta.
Baznite masla se nus proizvod pri proizvodstvota na benzin, eden vid destilacija ednostavno receno.
Dokolku sirovata nafta e visoko kvalitetna so malku sulfur kako na pr libijskata ili maleziskata togas i baznite masla se so visoko cistina. za da se podobrat svojstvata na baznite masla se dodavaat masla od drugi taka nareceni sinteticki grupi kako
grupa IV: PAO Polyalphaolefinen ovie bazni masla se najcisti i se dobivaat po pat na hemiski procesi, no ovie masla imaat pozitivni no isto taka i negativni raboti
grupa V: ESTER  ova grupa na masla ne se mineralni i ne se dobivaat od sirova nafta nego se sinteticki, zborot sinteticki znaci vestacki koi kako takvi gi nema vo prirodata i se dobivaat po vestacki(sinteticki) hemiski pat. Ester maslata se eden vid hemiska reakcija od kiselini(acids) i alkohol.
Samo dobra kombinacija od bazni masla od mineralna, pao i ester se dobiva dobitna kombinacija koja na baznoto maslo
mu dava potrebnite atributi.
Vo svetot na baznite masla ima samo nekolku proizvoditeli koi go drzat pazarot:
BP (Castrol,Aral,BP maslata)
Shell (GTL tehnologija gas to liquid tehnologija za proizvodstvo na bazni masla)
ExxonMobil( Mobil 1)
Total
Petronas
Ovie igraci gore dole go pokrivaat ca. 70% svetskiot pazar na bazni masla.
Na pr. ako Liqui Moly saka da proizvede maslo mora da kupi bazni masla i aditivi, seto toa posle se miksa (to se vika "Blend") se stava etiketa ime boja i pakovanje i se prodava na pazarot kako liqui moly maslo.
Sto e prednosta kaj Liqui Moly na pr prema BP Total ili Shell, oni kako mal brand i blender imaat sloboda od akde ke gi zemat baznite masla i aditivi pa taka mozze za da kombiniraat poveke dodeka golemite igraci baznite masla si gi pravat "In house" sami zatoa sto im e najeftino zatoa sto imaat golemi rafinerii i se vo sostojba da go perfektioniraat proizvodstvoto sprema nivni potrebni na pr:
Castrol sklucuva dogovor so vw za specifikaciajta 504/507 5w30 sto znaci BP kje se skoncentrira da gi optimira baznite masla za 5w30 kako OEM dobavuvac na vw koncernot.
vo ameriak kade pretezzno se koristat benzinci a ne dizeli Mobil1 go drzzi pazarot na masla so gradacijata 0W40.
toa full synthetic maslo so full saps aditivi, amerika ima polos kvalitet na benzinot, taka da Mobil1 svoeto proizvodstvo za bazni masla ke go optimira za gradacija 0w40.
Najgolemata tajna na tie korporacii e sostavot na baznite masla i aditivite, mada aditivite mozat preku hemiski labor da se utvrdat koj hemiski sostojki se upotrebeni n kolku phosphor kalcium bor molibden itn... no sekoj proizvoditel si go optimara aditiv paketot sprema baznite masla.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8042 на: 24 Август 2020, 00:22:11 am »
Е сега ова со подебели масла. Дали за да добиеш подебело масло треба само втората бројка да се зголемува ?

Да, но релативно. Зависи како ја возиш колата. Има нешто што се вика просечна вискозност. Ако возиш кратки релации каде температурата а маслото ти се движи на пример од 10 до 80 степени рачунај треба повеќе од 10км да возиш за темепратурата на маслото да достигне 80 степени. Масло 15W-40 има поголема просечна вискозност од 5-40 затоа што е погусто во ранкот од 10 до 80 степени. Само доколку двете ги возиш на отворено да речеме 90-100 степени целзиусови ќе имаат иста вискозност од 40. Затоа, секоја кола која користи масло со градација 40, треба да се настојува да и се става масло со што е можно помала W градација, затоа што така маслото е потенко кога не е загреано и подобро циркулира и пружа помал отпор. Ти на Шкодата можеш комотно и 0-40 да ставаш но тоа е генерално скапо. Ти ставаш 15-40 затоа што е ефтино.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #8043 на: 24 Август 2020, 07:38:10 am »
10-40 ставам.
А за загреаноста на маслото, моторот на вакви летни температури после само 2, максимално 3 км е веќе загреан на работна температура, отвора термостатот. (или поточно за веќе 6-7 минути е загреан целосно).

Зимно време за нијанса поспоро, али генерално е мотор што многу брзо стигнува до работна температура.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8044 на: 24 Август 2020, 14:53:10 pm »
10-40 ставам.
А за загреаноста на маслото, моторот на вакви летни температури после само 2, максимално 3 км е веќе загреан на работна температура, отвора термостатот. (или поточно за веќе 6-7 минути е загреан целосно).

Зимно време за нијанса поспоро, али генерално е мотор што многу брзо стигнува до работна температура.

Едно е работна температура на моторот, друго е работна температура на маслото.
Обично кога антифризот ќе се загрее на 80 степени, температурата на маслото е меѓу 50 и 60 степени при градско возење. После 15 минути или повеќе температурата на маслото и на антифризот се изедначуваат или температурата на маслото ја надминува температурата на антифризот. Зависи дали се вози низ град или на отворено.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #8045 на: 24 Август 2020, 14:58:15 pm »
Pri golemi vrukini nad 35 stepeni, trgni zastani guzvi, stoenje vo mesto vrelina na site strani.
Temperaturata na maslo opaga od normalni 110 stepeni na pod 90 stepeni posle 10tina minuti vo takov extremen rezim.
BMW trojka F30 turbo benzin.

Nekoj da go objasni ovoj fenomen?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #8046 на: 24 Август 2020, 15:08:49 pm »
Тргни застани не е екстремен режим.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8047 на: 24 Август 2020, 15:12:31 pm »
Што не е јасно не разбирам?

Еве само што стигам од 400км автопат, ја стискав колата 160-180 два сааати нон стоп и температурата на уље беше околу 105-110, а ако намалиш испод тоа одна температурата е под 100 степени.

Ако возиш тргни застани без разлика колку е топло надвор на загреан мотор нормално дека температурата на маслото ќе падне зошто не ја стискаш колата. Можеби температура на вода ќе крене некој степен до кај 100ка и перките ќе работат.

Екстремен режим за уље и вода се сосема две различни работи.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #8048 на: 24 Август 2020, 15:26:41 pm »
Aj da se koregiram odnosno dopreciziram, ekstremna-visoka nadvoresna temperatura.
Kolata e vo kolona vo grad trgni zastani.

Ednas vo takvi uslovi, rezim na rabota, masloto padna na 70 stepeni a bese 120?

Drugi koli so merac na temperatura (bez temp na malso) ili ja drzi temperaturata na maksimum ili raste, ali nikako ne opaga.
Zosto pri rabota vo mesto bi opagala temperaturata na maslo od 120 na 70 stepeni koga temperaturata na vozdugot nad asfalt e sigurno 50 stepeni?
OK nema napreganja vo visoki obrtai ama sepak.
Kuler za maslo imam ama toj e vo bilzina na turboto a tamo vristi od toplina.

Mi nema logika, pa zamoluvam za tehnicko objasnuvanje na procesot.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8049 на: 24 Август 2020, 15:51:42 pm »
Да падне од 120 на 70 и мене ми нема логика освен ако нема ладилник за масло. Сепак со BMW немам искуство ама кај Opel, Ford VW од 110 ќе падне на 90 степени и тоа е се. Под тоа не сум видел да падне а ниту па да се качи и над тоа.

Иначе механизмот е што тепмературата на маслото е правопропорционална на оптеретувањето на моторот и бројот на вртежите за разлика од темепратурата на антифризот која е правопропорционална на циркулацијата на воздух низ радијаторот како и брзината на циркулација на течноста низ блокот, тоест пумпата за вода. Така да, мал број на вртежи, idle оптеретување и температурата е таа, паѓа се додека не се појави фактор што ќе ја крене.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8050 на: 24 Август 2020, 16:02:21 pm »
Мене на инструмент таблата увек ми е уклучено да следам температура на масло. Од мое 4 годишно искуство и 90.000км повисока надворешна температура само помага температурата на маслото да се качи побрзо. При возење на отворено со надворешна температура од 20с+ температурата на маслото е до максимум 10 степени повисока (најчесто 4-5 степени) за разлика кога при исто темпо надворешната температура е да речеме испод 10 степени. (зимски период).

И во едниот и во другиот случај температурата на маслото паѓа испод 90 ако возиш многу бавно, односно тргни застани. На пример ако при нормално возење температурата е 95 степени, и после паркирам за неполни 5 минути температурата ќе падне на 85 степени.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8051 на: 24 Август 2020, 16:16:39 pm »
Исто е и моето искуство.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8052 на: 24 Август 2020, 23:20:08 pm »
Pri golemi vrukini nad 35 stepeni, trgni zastani guzvi, stoenje vo mesto vrelina na site strani.
Temperaturata na maslo opaga od normalni 110 stepeni na pod 90 stepeni posle 10tina minuti vo takov extremen rezim.
BMW trojka F30 turbo benzin.

Nekoj da go objasni ovoj fenomen?
sigurno imas oilcooler koi se uklucuva.
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8053 на: 24 Август 2020, 23:23:37 pm »
Да падне од 120 на 70 и мене ми нема логика освен ако нема ладилник за масло. Сепак со BMW немам искуство ама кај Opel, Ford VW од 110 ќе падне на 90 степени и тоа е се. Под тоа не сум видел да падне а ниту па да се качи и над тоа.

Иначе механизмот е што тепмературата на маслото е правопропорционална на оптеретувањето на моторот и бројот на вртежите за разлика од темепратурата на антифризот која е правопропорционална на циркулацијата на воздух низ радијаторот како и брзината на циркулација на течноста низ блокот, тоест пумпата за вода. Така да, мал број на вртежи, idle оптеретување и температурата е таа, паѓа се додека не се појави фактор што ќе ја крене.
garant e oilcooler koj se uklucuva da ne dojde do pregrevanje
@M3V8 idi na bimmer utipkaj vin i pogledaj u parts dali ima tvojot model ladilnik za maslo. ako ima toa e garant bidejki nema sto drugo da ladi maslo osven oil cooler
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8054 на: 25 Август 2020, 08:09:48 am »
Zosto pri rabota vo mesto bi opagala temperaturata na maslo od 120 na 70 stepeni koga temperaturata na vozdugot nad asfalt e sigurno 50 stepeni?
...
Mi nema logika, pa zamoluvam za tehnicko objasnuvanje na procesot.

Логика, со 50 степени не можиш да загрееш 120 на 130, можиш само 120 на 50 да изладиш.

Се заебавам малку.   ::)