Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208513 пати)

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8025 на: 22 Август 2020, 06:19:24 am »
Кое е препорачливо за 1.4 HDI?

Се работи за Цитроен Ц3 2005 и гледам има ставено Арал 5-40, а претходно Тотал.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8026 на: 22 Август 2020, 10:16:13 am »

@AlexAl1en
kazzi go modelot na motorot, mislam deka ti e utka gradacijata 5w40.
Ako e motorot ACEA C2 specifikacija ke ti treba druga gradacija na maslo, 0w30 ili 5w30.
Mislam deka ke ti treba 0W30 ako e ACEA C2.
Koja PSA specifikacija ti e navedena vo motornata kniska?

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #8027 на: 22 Август 2020, 10:39:06 am »
Стаив петронас. Инаку мајсторот ми ги стаи цели 5 литра, а у каталог пишува 4.6. Вика не ми е прв мотор ваков 5 литра собира уживај. За тие што незнаат станува збор за 2.0 тди 110кв.
На шипка е таман макс. Ги следев препораките од упатство, на загреан мотор чекам 2 мин и проверувам, ќе проверам покасно како е на ладен. Ваљда е ок?

И се расправав малце со него викам како може од официјална книга за одржување да се грешка а ти да си у право.

Он мртов ладен вика уживај, да го извадев и со вакум уште повеќе ќе треба.

Не видов пред да правам сервис нивото конкретно колку беше јбг.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #8028 на: 22 Август 2020, 10:43:33 am »

Најдолнта граница ти е да ствеш Total Ineo ECS 5W-30,туба 5Л е околу 2200 ден.

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #8029 на: 22 Август 2020, 10:43:40 am »

Најдолнта граница ти е да ствеш Total Ineo ECS 5W-30,туба 5Л е околу 2200 ден.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8030 на: 22 Август 2020, 10:50:38 am »
Стаив петронас. Инаку мајсторот ми ги стаи цели 5 литра, а у каталог пишува 4.6. Вика не ми е прв мотор ваков 5 литра собира уживај. За тие што незнаат станува збор за 2.0 тди 110кв.
На шипка е таман макс. Ги следев препораките од упатство, на загреан мотор чекам 2 мин и проверувам, ќе проверам покасно како е на ладен. Ваљда е ок?

И се расправав малце со него викам како може од официјална книга за одржување да се грешка а ти да си у право.

meri na sipka, glej da e malku ispod max., tocno na max ne e idealno moze vo gradska voznja da dojde do kondezancija pogotovo kaj dizeli, pa da dojde nad max.
kaj mene po kniska 5,2 l jas stavam tocno 5L, po merac vo kola sekogas pokazuva max.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #8031 на: 22 Август 2020, 12:48:37 pm »

meri na sipka, glej da e malku ispod max., tocno na max ne e idealno moze vo gradska voznja da dojde do kondezancija pogotovo kaj dizeli, pa da dojde nad max.
kaj mene po kniska 5,2 l jas stavam tocno 5L, po merac vo kola sekogas pokazuva max.

Бев малце ми извадија сеа е ок. Ми дадоа и гратис литро ако притреба.

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 120
« Одговори #8032 на: 22 Август 2020, 13:39:12 pm »
@Tischläufer

Фала ти за појаснувањето. :) Сега имам барем малку поширока слика за оваа проблематика.

Во контекст на муабетов да се надоврзам. Имам прашање. Според прирачникот треба да менувам моторно масло со назнака ACEA C3. Но кога истражував на интернет забележав дека, на пример, можам да користам и 5w30 со назнака ACEA A3/B3 или ACEA A3/B4. Е сега, од она колку што можев да сфатам потенките масла се добри за подобро подмачкување на моторните делови, а подебелите (погустите) биле подобри, на пример, во зимски услови или ако возиш често на нагорнини каде бара поголема сила и е пооптоварен моторот за искачување. Ако имаш малце време ќе можеш накратко да ми појасниш за ова?

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #8033 на: 22 Август 2020, 15:12:08 pm »

@AlexAl1en
Ako e motorot ACEA C2 specifikacija ke ti treba druga gradacija na maslo, 0w30 ili 5w30.

1.4L L4 SOHC 8V FWD е моделот

Книшка нема, не ме моја колата и само знам дека на сервис претходно го има ставено тоа масло ни колку има ставено.

Сега треба да се дотури, а не знае кое масло да се купи. Дали истото или друго

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #8034 на: 22 Август 2020, 15:27:09 pm »
Па смени ново масло,направи и мал сервис,бар тоа е основно.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8035 на: 22 Август 2020, 23:21:50 pm »

@AlexAl1en

1.4L L4 SOHC 8V FWD е моделот

Книшка нема, не ме моја колата и само знам дека на сервис претходно го има ставено тоа масло ни колку има ставено.

Сега треба да се дотури, а не знае кое масло да се купи. Дали истото или друго
ova e benzinec ne e HDI motor
1.4L L4 SOHC 8V FWD
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #8036 на: 22 Август 2020, 23:57:21 pm »
@corsa-c Потенките масла се подобри за во зима и обратно, не знам од каде тоа дека погустите масла се подобри во зима, од ладно сигурно нема да станат потенки, барем така беше на времето
Своерачен потпис ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8037 на: 23 Август 2020, 10:39:42 am »
@Tischläufer

Фала ти за појаснувањето. :) Сега имам барем малку поширока слика за оваа проблематика.

Во контекст на муабетов да се надоврзам. Имам прашање. Според прирачникот треба да менувам моторно масло со назнака ACEA C3. Но кога истражував на интернет забележав дека, на пример, можам да користам и 5w30 со назнака ACEA A3/B3 или ACEA A3/B4. Е сега, од она колку што можев да сфатам потенките масла се добри за подобро подмачкување на моторните делови, а подебелите (погустите) биле подобри, на пример, во зимски услови или ако возиш често на нагорнини каде бара поголема сила и е пооптоварен моторот за искачување. Ако имаш малце време ќе можеш накратко да ми појасниш за ова?

Не баш, работите стојат обратно. Потенките масла се подобри за зимски периоди и подмачкуваат полошо од подебелите.
Штосот со подебелите масла е што создаваат подебел филм и подебел слој помеѓу металните делови а со тоа и подобро подмачкување.
Понатаму важно е што подебелите масла остануваат подебели и на повисоки температури. На пример во градски услови на возење темепратурата на маслото ретко надминува 90 степени. Но при побрзо возење на отворено или на узбрдици под поголемо оптоварување темепратурата на маслото може да се качи и до 120 степени. На таа температура маслото се тенчи. Просто кажано, масло 5-40 има градација 40 на 100 степени целзиусови (таква е мерката) а на 120 степени може да се истанчи и да стане на пример 5-30, односно да му падне вискозноста и со тоа да му опадне способноста да прави дебел филм. Од друга страна па, ако земеш тенко масло 5-20 и го загрееш на 120 степени при оптеретување ќе се истанчи уште повеќе до точка да може да почне да проаѓа низ кариките и да согорува па моторот да почне да го троши. Затоа на пример, кај некои возила препорачуваат самите производители зимно време да се става 0-30 или 5-30 а летно време да се става 10-40 или 20-50. Тркачките масла на пример се градација 10-60 и мора да се дебели зошто при тркање температурата на маслото може да се качи и до 150-160 степени па ако се стави тенко масло при тие температури тоа ќе ја загуби сета вискозност и ќе се оптети моторот. Масло 10-60 при 150 (карикирам) степени има оптимални перформанси за подмачкување.

Така да, масло 0-40 е според мене најширока и најдобра градација на масло (за добар дел од моторите). На ладно е тенко а на топло е релативно дебелко.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #8038 на: 23 Август 2020, 11:09:32 am »
@Tischläufer

Не баш, работите стојат обратно. Потенките масла се подобри за зимски периоди и подмачкуваат полошо од подебелите.
Штосот со подебелите масла е што создаваат подебел филм и подебел слој помеѓу металните делови а со тоа и подобро подмачкување.
Понатаму важно е што подебелите масла остануваат подебели и на повисоки температури. На пример во градски услови на возење темепратурата на маслото ретко надминува 90 степени. Но при побрзо возење на отворено или на узбрдици под поголемо оптоварување темепратурата на маслото може да се качи и до 120 степени.

Јас сега во април кога ја регистрирав, на податоците за мерење на издувните гасови имаше и температура на масло и на истата пишуваше дека е 142 степени.

Е сега ова со подебели масла. Дали за да добиеш подебело масло треба само втората бројка да се зголемува ?
Пример 5-40 и 10-40 масло (од ист производител да се), според она што сум читал во табелите со нивните спецификации, на 100 степени горе доле имаат слична вискозност, што значи дека на загреан мотор ако сакаш подебело масло мораш втората бројка да ја зголемуваш.

Многу луге сметаат дека пример наместо 10-40, ќе стави 15-40 и добил подебело масло. Да, си добил, ама само на ладен мотор, на загреан мотор малтене исто ќе биде, чак што 15-40 бидејки е минерално уште побрзо ќе ги изгуби својствата него полусинтетско или синтетско.

Затоа и на мојата шкода би сакал да пробам како би се однесувала со 5-40 масло.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #8039 на: 23 Август 2020, 14:15:00 pm »
Нема теоретска шанса температа на маслото да ти била 142 степени