@changetheoil savethecar Бидејќи си читкам низ темава и очигледно е дека си знаеш поприлично за маслава и дека не зборуваш „што годе“ да речам. Како што пишав и на претходната порака нели, го користам Selenia Turbo Diesel 10W-40 и сакам да го сменам на 5W-40 на нареден мал сервис.
Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40
Najdobar izbor ama i najskap ti e: 0W40
Ako stavas 5w40 togas geldaj da go menuvas pocetok na Maj, taka masloto vo esen/zima ke ja namali gradacijata so obzir kolku kje go koristis ke ide poise nakaj 5w30 sto za zimni uslovi e podobro.
Терминот од муабетов ми се совпаѓа и мене отприлика бидејќи секако правам мал сервис крај на април / почеток на мај. Немам никакви преференци засега, само се распрашувам, си разгледувам какви опции имам, само сакам 5W-40 бидејќи мааалку побавно пали од што сакам.
Го имам сличниот мотор како од Владимир, иста кубикажа 1.9, само 8V, 85kW (115кс), чисто информативно. Читам и по групиве дека го препорачуваат извесно такозвано Pakelo масло. Ќе излажам ако кажам дека сум слушнал за него, стварно не знам какво е, колку пари е, дали е проверено или е само олл шоу енд ноу гоу.
Морам да цитирам еден бисер:
Zadovolni musterii koj ednas go stavile Pakelo za drugo maslo ne sakaat slusnat
Stavete i vie pakelo ke se uverite vo kvalitetot na rabotata na motorot