U princip prvata brojka pred w oznacuva kvalitet na niski teperaturi odnosno kolku se menuva viskoznosta na so pad na temperaturata vo odnos na temeratura pri 20 sepeni celzusovi. Znaci 0w malku ke ja promeni viskoznosta pri 0C vo odnos na viskoznosta sto ja ima pri 20c a 15w ke stane poviskozno so bi se reklo "pogusto" na 0C. Vtorata brojka e viskoznosta pri 100C koja se meri vo stoksi i vo zavisnos kolku iznesuva se klasificira dali e 40 30 50 60.
Primer 10w40 i 0w40 imaat slicna viskoznos pri 100C a 0w ima pomala viskoznos pri 0C odnosno vo uslovi na namaleni teperaturi e pomalku ja menuva vismoznosta.
Sent from my SNE-LX1 using Tapatalk
@TRPEE korelacijata na "W" so zimski temperaturi i korelaciajta na vtorata brojka 30,40,50 so geografski letni temperaturi e tolku golema sto e povekje od occigledno.
Ti objasnuvass kako tie "kategorii" se definirani po SAE J300, koga baznite masla dobivaat faktor 5w a koga 10w, no, vo prakticcna i operativna smisla W- oznaccuva niski to est zimni temperaturi so minus stepeni, a vtorata brojka oznaccuva letni temperaturi kade se vozi voziloto.
Kombinaciajta od tie dva faktora brojkata predW i brojkata posle W e vkupnata brojka na edno multigradno maslo.
po pravilo treba da se pishuva 5W-30 a ne kako nie tuka 5W30 no od prakticcni priccini go izostavame minusot(-), pogledni podetalno kje vidis deka skoro segde ima "-" toa ne e tire nego e "-" minus.
"5W-" i "30" ili zaedno 5W-30.
Kako se tie faktori(kategorii) definirani i koja institucija gi definira i so koi metodi se merat to e drugo.
Zamisli ti na masloto da napishesh kinematicka viskoznost: 3,8/9,8 kje znaess koja gradacija e?
toa e ludost. zatoa za da se izbegnat tie pisuvanja na parametri utvrdeni se tie kategorie a vo prakticcna smisla toa znaccat, kategorizacija na masloto pri zimska i letna temp.