Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1772663 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7515 на: 19 Септември 2019, 19:16:03 pm »
Za Hondata se pojacav so Eneos premium hyper 5W40, kupeno od uvoznikot Lukena kaj Fersped.

Malce me zamisli toa sto na opakovkata nikade ne pisuva zemja na proizvodstvo. Naredeni se adresi na firmata vo Anglija, ama nema jasno deklarirano Made in....
Dodeka za Sustina na opakovkata si pisuva Made in Japan.

Taka i citav negde deka samo Sustina e made in Japan, ama zosto ne pisuva za ostanatite masla kade se proizvedeni?
Mozebi nekoj so info za sto se raboti?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #7516 на: 19 Септември 2019, 21:22:42 pm »
Прашај најдобро на info@jxeurope.com
Ќе ти кажат ;)

http://www.eneos.eu/
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #7517 на: 19 Септември 2019, 21:52:52 pm »
За BMW 320D (N47 D20A motor) кое масло е препорачливо освен кастрол 5w30 LL4 ?
Мислам дека е крајно фушерајски кастролов кај нас би сакал да пробам со друго масло на следната промена. Можеби BMW Oil, ili Liqui Molly или Mobil? Искуства некој да препорача нешто?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7518 на: 19 Септември 2019, 22:11:21 pm »
Мислам дека е крајно фушерајски кастролов кај нас би сакал да пробам со друго масло на следната промена. Можеби BMW Oil, ili Liqui Molly или Mobil? Искуства некој да препорача нешто?

Ако сакаш оригинал,
77lubricants
4226 - MOTOR OIL LE 5W-40
4225 - MOTOR OIL LE 5W-30
4224 - MOTOR OIL VX 5W-30
од Уникомерц.

Тие другите ако ги земиш од Германија се супер, ама од тука не би ти препорачал т.е ти гарантирам дека се полоши од 77lubricants.
« Последно менување: 19 Септември 2019, 22:29:11 pm darkserial »

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #7519 на: 19 Септември 2019, 22:27:35 pm »

Ако сакаш оригинал,
77lubricants
MOTOR OIL LE 5W-30
MOTOR OIL VX 5W-30
од Уникомерц.

Тие другите ако ги земиш од Германија се супер, ама од тука не би ти препорачал т.е ти гарантирам дека се полоши од 77lubricants.
Првпат слушам за брендов, нешто претставник си или ги имаш користено на твое возило? Малце сум скептичен за вакви варијанти

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7520 на: 19 Септември 2019, 22:37:39 pm »
Јас возам VX 5W-30 на голф 5 1.9 тди од мај месец, претходно возев Кастрол купен од Германија. Разлика нема, спија со двете.

Сега туривме на сеат леон ист мотор, истиот ден моторов се смири. Претходно тропаше, незнам што масло од тука му туриле претходно.

За ова ти гарантирам, ако не е познато, едно од ретките масла во мк што е 100% оригинал. Види и на страната од 77lubricants ги пишува Уникомерц за мк.

Не не, далеку сум од продажба на масла :D
Тука ма форумов, голем дел користиме 77lubricants или  Kroon Oil, made in Holland. Јас да знам дека има место во мк да купам Кастрол оригинал, тоа ќе возам. :) А можеби и не, ефтина варијанта ми е ова, а добра :)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #7521 на: 19 Септември 2019, 22:57:22 pm »
@BrziGonzalez
Pogledni vo sosednive zemji.
Gledav Shell Helix ultra, u grcka na kantickite barem pisuese Made in Germany.

Jas zemav Ravenol, made in Germany, od Srbija.
https://www.ravenol.rs/

Postirav slika od masloto pogore. Toa e LL1, imas nekolku varijanti na LL4/ C3 specifikacija.

Idejata mi bese da ne bide Mobil, Shell ili Castrol, bas radi preventiva of falsifikati. Na nekolku prijateli im kazuvav sto maslo sum kupil, site me gledaat bledo nikoj ne ni cul za Ravenol. Na vremeto taka kaj nas ne znaea za Aral.
Vo pratkata stavile reklamen materijal, kapce, penkala...neveruvam deka do tamu otisle da falsifikuvaat i kapcinja i penkala...
Gi ima i vo Sofija Ravenol.

Denes zemav Eneos za hondite od kaj nas, ama ne mi prai keif sto ne pisuva kade e proizvedeno.
Ulje da nemozes ko coek da kupis e*ate.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #7522 на: 20 Септември 2019, 09:03:08 am »
Значи по се најдобро да си земам од Германија

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #7523 на: 20 Септември 2019, 09:05:35 am »
Значи по се најдобро да си земам од Германија

Сегашното БМВ масло е од Shell. Така да може да пробаш со Shell.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7524 на: 20 Септември 2019, 11:14:47 am »
In January of 2015, BMW dropped Castrol as its recommended oil supplier and switched to Shell. Since Shell is the producer on Pennzoil® motor oils, Pennzoil is now the recommended oil for BMW engines. BMW isn't the kind of company that likes to switch recommended oils just to make a quick marketing buck.
« Последно менување: 20 Септември 2019, 14:16:10 pm darkserial »

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1039
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7525 на: 20 Септември 2019, 14:39:00 pm »
ako se original najdobra opcija ti e:
bmw twinturbo 5w30 LL04
mobil1 esp formula 5w30
castrol edge fst titanium 5w30

ako odis  so 77 lubricanta najdobar kandidati:
77 Lubricants - MOTOR OIL VX 5W-30  ->LowSaps sostavot na baznite masla i paketot aditive se visok kvalitet, najniska potrosnja na gorivo i opteretuvanje na dpf filterot.
77 Lubricants - MOTOR OIL LE 5W-40  ->MidSaps  pogolema sigurnost pri visoki obrtai i temperaturi, podmackuvanje na lanecot i turboto, poglemi rezervi ako se vozi kolata niz grad, baznoto maslo e podebelo izdrzzuva povekje vbrizgnuvanje na diesel sto se upotrebuva pri prisilna regeneracija za dpf filterot.
Gradaciajta 5w30 e preporaclivo da ja menuvas 1x godisno i pozzelno vo Maj, pocetnite 5w30 so tek na vreme Nov/Dek. ke padnata na 0w30 sto za zima e podobro.

5w40 so tek na vreme ke padne na viskoznosta na 5w30.

kakvo ima sega vnatre, na kolku e menuvano torsi ne trossi kolata kolku km, se vozi niz grad avtopat koj profil na vozznja?

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #7526 на: 20 Септември 2019, 20:28:41 pm »
ako se original najdobra opcija ti e:
bmw twinturbo 5w30 LL04
mobil1 esp formula 5w30
castrol edge fst titanium 5w30

ako odis  so 77 lubricanta najdobar kandidati:
77 Lubricants - MOTOR OIL VX 5W-30  ->LowSaps sostavot na baznite masla i paketot aditive se visok kvalitet, najniska potrosnja na gorivo i opteretuvanje na dpf filterot.
77 Lubricants - MOTOR OIL LE 5W-40  ->MidSaps  pogolema sigurnost pri visoki obrtai i temperaturi, podmackuvanje na lanecot i turboto, poglemi rezervi ako se vozi kolata niz grad, baznoto maslo e podebelo izdrzzuva povekje vbrizgnuvanje na diesel sto se upotrebuva pri prisilna regeneracija za dpf filterot.
Gradaciajta 5w30 e preporaclivo da ja menuvas 1x godisno i pozzelno vo Maj, pocetnite 5w30 so tek na vreme Nov/Dek. ke padnata na 0w30 sto za zima e podobro.

5w40 so tek na vreme ke padne na viskoznosta na 5w30.

kakvo ima sega vnatre, na kolku e menuvano torsi ne trossi kolata kolku km, se vozi niz grad avtopat koj profil na vozznja?

Друже мислам дека ти најубаво ми објасни.
Инаку колата е 320D so N47D20A мотор.
DPF изваденo, катализатор изваденo, EGR извадено, Лептири извадени. Моментално е на Custom Stage 1 мапа.
Комбинирано ја возам и низ град и отворено. Некогаш подолго некогаш и кратки релации. Низ град се вози онака лефтерно со чат пат "закачимуја" втора накумплуг.
На отворено се вози машки, ретко стегање до кај што оди и почесто крујзање при 140/160км/ч.
Моментално вози Castrol 5w30 LL4 и на 10,000 км (со нормални брзи вожњи ама без запињање) ми троши нешто помалку од 1 литар масло.
Ако ја стегнам до крај да ја цедам и на едно возење Велес - Тетово може да речеме да ми потроши 200ml... Ама ретко се вози така, обично ја возам лефтерно без запињање.
ПС: Под терминот "запињање" мислам на враќање две подоле цедење до црвени, држење на обртаи до крај итн.. да речеме изживување врз колата..
Инаку менувам на 10,000 редовно.
« Последно менување: 20 Септември 2019, 20:35:05 pm BrziGonzalez »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7419
« Одговори #7527 на: 20 Септември 2019, 20:54:37 pm »
Друже мислам дека ти најубаво ми објасни.
Инаку колата е 320D so N47D20A мотор.
DPF изваденo, катализатор изваденo, EGR извадено, Лептири извадени. Моментално е на Custom Stage 1 мапа.
Комбинирано ја возам и низ град и отворено. Некогаш подолго некогаш и кратки релации. Низ град се вози онака лефтерно со чат пат "закачимуја" втора накумплуг.
На отворено се вози машки, ретко стегање до кај што оди и почесто крујзање при 140/160км/ч.
Моментално вози Castrol 5w30 LL4 и на 10,000 км (со нормални брзи вожњи ама без запињање) ми троши нешто помалку од 1 литар масло.
Ако ја стегнам до крај да ја цедам и на едно возење Велес - Тетово може да речеме да ми потроши 200ml... Ама ретко се вози така, обично ја возам лефтерно без запињање.
ПС: Под терминот "запињање" мислам на враќање две подоле цедење до црвени, држење на обртаи до крај итн.. да речеме изживување врз колата..
Инаку менувам на 10,000 редовно.

Јас го возам истиот мотор, само верзија 143кс (кај мене е N47D20C мислам), само што има дпф егр, не сум чепкал ништо. Користам мидланд лонглајф уље го мењам на 20.000км, и мислам дека воопшто не го троши. Вожња 90% исто како тебе. Никогаш ама никогаш не се случило да дотурам затоа што на јако запињање потрошило 200мл. ;D :D :D :D

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #7528 на: 20 Септември 2019, 21:48:55 pm »
Na sledno mejnanje ulje moze bi bilo dobro i kola da smenis  :D

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #7529 на: 21 Септември 2019, 02:49:49 am »
Na sledno mejnanje ulje moze bi bilo dobro i kola da smenis  :D
Зошто да сменам кола? Ќе сменам мотор и пак ќе ја возам ;D