За BMW 320D (N47 D20A motor) кое масло е препорачливо освен кастрол 5w30 LL4 ?
Мислам дека е крајно фушерајски кастролов кај нас би сакал да пробам со друго масло на следната промена. Можеби BMW Oil, ili Liqui Molly или Mobil? Искуства некој да препорача нешто?
ako se original najdobra opcija ti e:
bmw twinturbo 5w30 LL04
mobil1 esp formula 5w30
castrol edge fst titanium 5w30
ako odis so 77 lubricanta najdobar kandidati:
77 Lubricants - MOTOR OIL VX 5W-30 ->LowSaps sostavot na baznite masla i paketot aditive se visok kvalitet, najniska potrosnja na gorivo i opteretuvanje na dpf filterot.
77 Lubricants - MOTOR OIL LE 5W-40 ->MidSaps pogolema sigurnost pri visoki obrtai i temperaturi, podmackuvanje na lanecot i turboto, poglemi rezervi ako se vozi kolata niz grad, baznoto maslo e podebelo izdrzzuva povekje vbrizgnuvanje na diesel sto se upotrebuva pri prisilna regeneracija za dpf filterot.
Gradaciajta 5w30 e preporaclivo da ja menuvas 1x godisno i pozzelno vo Maj, pocetnite 5w30 so tek na vreme Nov/Dek. ke padnata na 0w30 sto za zima e podobro.
5w40 so tek na vreme ke padne na viskoznosta na 5w30.
kakvo ima sega vnatre, na kolku e menuvano torsi ne trossi kolata kolku km, se vozi niz grad avtopat koj profil na vozznja?
Друже мислам дека ти најубаво ми објасни.
Инаку колата е 320D so N47D20A мотор.
DPF изваденo, катализатор изваденo, EGR извадено, Лептири извадени. Моментално е на Custom Stage 1 мапа.
Комбинирано ја возам и низ град и отворено. Некогаш подолго некогаш и кратки релации. Низ град се вози онака лефтерно со чат пат "закачимуја" втора накумплуг.
На отворено се вози машки, ретко стегање до кај што оди и почесто крујзање при 140/160км/ч.
Моментално вози Castrol 5w30 LL4 и на 10,000 км (со нормални брзи вожњи ама без запињање) ми троши нешто помалку од 1 литар масло.
Ако ја стегнам до крај да ја цедам и на едно возење Велес - Тетово може да речеме да ми потроши 200ml... Ама ретко се вози така, обично ја возам лефтерно без запињање.
ПС: Под терминот "запињање" мислам на враќање две подоле цедење до црвени, држење на обртаи до крај итн.. да речеме изживување врз колата..
Инаку менувам на 10,000 редовно.