Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1962747 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6930 на: 12 Јануари 2019, 17:04:23 pm »
Може ли некој да ми објасни како се прави масло со понизок квалитет за одреден пазар, а сеуште да е економски исплатливо да почнеш цел процес нов за мал пазар?
Земи база за масла од рециклирани масла, смени на поевтини и помалку адитиви и ете ти.

Пак останува прашањето, дали е економски исплатливо да почнеш цел нов производствен процес за 2/3 ситни пазари да заебеш.

Живеете во земја која има колку-толку ред и поредок, па овие работи ви изгледаат чудни. Знам луѓе што биле на раководни позиции во сервиси, па многу јасна ми е сликата што се случува внатре (масло, резервни делови, превари, крадење секој со секого).

Во врска со маслото, за пример ќе го земам Порше Скопје. Дечките си имаат една цена за масло од буре (албанац-бифши министар-увозник), а сосема друга цена за паковање од 1л кое до пред некое време беше оригинал. Последното инфо (ги виделе) ми е дека бандата внатре уште подобро работи и од пред неколку месеци си го претура маслото од буриња во кантичките од по 1Л.

А за рекла казала и субјективни мислења, имам еден куп... Од стропани мотори со под 50.000км, до масло што иде низ ауспух ко на двотактна машина.

Како те повредува тебе тоа како потрошувач што ти ставаат масло од буре наместо од канта ако е истото масло? Освен што она имаат голем ќар што губиш ти?

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #6931 на: 12 Јануари 2019, 17:25:10 pm »
Дечки очигледно не се разбираме. Тоа од канта е од нашиот добро познат "увозник-пакувач" на кастрол, Селмани. Тие од канта НЕ биле тој спешл селекшн.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6932 на: 12 Јануари 2019, 17:51:21 pm »
Која фирма е Селмани? Бисоил?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #6933 на: 12 Јануари 2019, 21:10:05 pm »
Уљево како ајвар у тегла од Нутела. Буре је Кастрол, ал уље није.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #6934 на: 12 Јануари 2019, 21:21:56 pm »
Искуство некој со 77lubricants ?
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6935 на: 12 Јануари 2019, 21:52:11 pm »
Дечки очигледно не се разбираме. Тоа од канта е од нашиот добро познат "увозник-пакувач" на кастрол, Селмани. Тие од канта НЕ биле тој спешл селекшн.

Уште не знам што е фората со Бисоил, и други ми имаат зборено. Фатени биле некогаш? Има доказ некој за фалц масла?

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #6936 на: 12 Јануари 2019, 22:31:31 pm »
Доказ немаме. Од искуства е муабетот. На пример мене кастролот од бис оил значително повеќе ми го трошеше од мотулот земен од локална продавница. Како и да е и други коментари сум читал дека се жалат од кастролот.
Не зборам дали е фалш или не е, нема доказ, само муабети од негативни искуства...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #6937 на: 12 Јануари 2019, 22:34:37 pm »

Уште не знам што е фората со Бисоил, и други ми имаат зборено. Фатени биле некогаш? Има доказ некој за фалц масла?
Еве факт, а не муабет. Уље кастрол оригинал што го купувам кај мене во летонија позади за увозник за македонија стои бис оил. Е сега која е поентата они самите да се ебаваат со фалц масло незнам.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #6938 на: 12 Јануари 2019, 22:44:30 pm »
Јас возам Castrol 5w-30 LL, ама купено од Германија, на 12000км го сменувам и ми потроши некаде 300-500мл. Колава работи како бензин од 1000 кубици, зима, лето, загреана, незагреана, како да не е дизел, секој ја приметува. Па направете споредба. :)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6939 на: 12 Јануари 2019, 22:52:05 pm »
Доказ немаме. Од искуства е муабетот. На пример мене кастролот од бис оил значително повеќе ми го трошеше од мотулот земен од локална продавница. Како и да е и други коментари сум читал дека се жалат од кастролот.
Не зборам дали е фалш или не е, нема доказ, само муабети од негативни искуства...

Дали двете масла беа по спецификација за твојот мотор? А и не е баш валидна споредбава на различни брендови. Фино ќе беше да кажеш и точно кои масла ги користиш.

Јас возам Castrol 5w-30 LL, ама купено од Германија, на 12000км го сменувам и ми потроши некаде 300-500мл. Колава работи како бензин од 1000 кубици, зима, лето, загреана, незагреана, како да не е дизел, секој ја приметува. Па направете споредба. :)

Ок јас моментално возам 5-30 LL edge купено од тука и нема потрошено ништо колата за 1000км. Претходно е возено 5-40 и 10-40 и ни тие не ги трошело. Ама доказ не се двајца луѓе.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #6940 на: 12 Јануари 2019, 23:20:55 pm »
Ми има останато околу пола литро Мотул 8100 5-40, веќе поише од 2 години старо (последен сервис на Лансерот му правев со ова). Може да се користи тоа уље, или има изгубено својства у меѓувреме?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #6941 на: 12 Јануари 2019, 23:28:00 pm »
SK 170 SB bese?

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #6942 на: 12 Јануари 2019, 23:42:25 pm »

Дали двете масла беа по спецификација за твојот мотор? А и не е баш валидна споредбава на различни брендови. Фино ќе беше да кажеш и точно кои масла ги користиш.
Motul 2100 power+ 10w-40 наспроти castrol gtx ultraclean 10w-40. Незнам зошто да не е валидна споредбата.
Само кажав дека едното повеќе го трошеше од другото. Не кажав валш - оргинал или подобро -полошо само споделувам искуство. Тоа немора ништо да значи.

Ми има останато околу пола литро Мотул 8100 5-40, веќе поише од 2 години старо (последен сервис на Лансерот му правев со ова). Може да се користи тоа уље, или има изгубено својства у меѓувреме?
Ако си стоело затворено во оргиналната тубичка цело време, нема да има проблем. Плус, пола литро нема да направи никаков проблем, претпоставувaм за дотур
« Последно менување: 13 Јануари 2019, 04:40:38 am brm brm »

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6943 на: 13 Јануари 2019, 08:42:16 am »
Мислев сакаше да кажеш дека можеби било фалц маслото па сакав да кажам дека таква споредба би требало со истото масло од друго место купено.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #6944 на: 13 Јануари 2019, 09:57:15 am »

Си има рок на употреба.

Провери на пакувањето.