Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1962546 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6915 на: 11 Јануари 2019, 07:05:41 am »
Муабетиве на лексусов се малце така за пред коперација, меша поими фалц масло што се полни Господ знае каде со лажни етикети и масло кое што навидум е оригнално ама поради тоа што сме на балкан тие во Кастрол бутаат масло со полош квалитет :) Ако ептен ти е шубе да купуваш масло од продавница за делови, отиди слободно во официјален сервис и купи оригинално масло. Ќе платиш малце повеќе ама ете ти ќе имаш мирна глава.

Прашањето на Darth е многу валидно пошто ве тера да ставите прст на глава пред да искачате со такви лесни констатации дека маслото за некој си пазар балкански било со понизок квалитет. Да, ако е фалц, како што има фалц масло и во Франција и во Германија, како што има фалц облека и кондури и во Германија така има и секаде.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6916 на: 11 Јануари 2019, 08:45:57 am »
Од еден овластен сервис редовно си купувам делчиња и масла. За да се надокнади 10л масло што ми го продале мене, 15 на друг 40 на трет треба кога ќе однесеш возило да испуштат пола од твоето старо и да дополнат пола ново. Секако така лесно не се уништува моторот.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #6917 на: 11 Јануари 2019, 09:09:08 am »
@MAPJAH , друже, многу интересно типче си ми, ќеве ми.

Како да си живееш во твој некој свет, не дека си многу отсечен од реалниот, ама имаш некои размислувања, со кои што не можам да се сложам.

Викаш дека квалитетот на храната е ист во Западна Европа и Северна Америка. ОК.

Ние каде сме? Источна, што вика Чарли Шин - I want real cheese, not cheese that is air-dropped in third-world countries. А дел од третиот свет сме ние.

Не дека некој сака да не заебе, се работи исклучиво за пласман на стоки што не ги исполнуваат високите европски и амерички стандарди. Нема да ги фрлат тие производи, туку бараат пазар каде да ги продадат, макар и по фракција од цената по која се продаваат на тие пазари. А каде е тоа? Балканот. Факт е дека ние сме отпадот на светот.

Тргни од една обична брендирана маичка. Доколку конецот по некоја случајност не е со соодветна нијанса, ајт у курац, на Балканот.

Кашкавал? Деликатесен? Малку нијансира различно од она како го замислиле - пак кај нас.

Со се е така - храна, гардероба, па и моторни масла и делови за коли.

Мора да се соочиме со тоа.

Е сега, мене ми е блиску Грција, па пак не одам за уље и за делови таму. Пак од тука купувам, со некоја доза на сигурност од луѓе и продавници што им имам доверба.

Ама ај Велешанец си, рода сме, ќе ти простам. :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6918 на: 11 Јануари 2019, 09:13:21 am »
Дизел другар, си помешал нешто поради аватарите.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #6919 на: 11 Јануари 2019, 09:19:37 am »
Од каде толкава сигурност дека во официјален сервис има оригинално масло?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6920 на: 11 Јануари 2019, 09:20:43 am »
Од каде толкава сигурност дека во официјален сервис има оригинално масло?

Затоа што е “официјален“ сервис. Иако некои што работат во сервисите и пост-продажба можат да набават оригинални делови за пониска цена.  :-\ :-\
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6921 на: 11 Јануари 2019, 09:26:20 am »
Од каде толкава сигурност дека во официјален сервис има фалц масло? И така до недоглед.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6922 на: 11 Јануари 2019, 09:28:07 am »
Јас сум сигурен што купувам, луѓе од доверба ми се тоа и до сега никогаш немало проблем, дали се работи за сензор поголем дел или масла.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6923 на: 11 Јануари 2019, 09:30:24 am »
Хипотетички, официјален сервис може да изгуби многу доколку поради фалц масло се деси некое сра*е на колата. Може да изгуби лиценца, со тоа да изгуби многу муштерии, да не може веќе да ги дере преостанатите муштерии по „дилерски“ цени итн.
Сервисот „Код Гиго у Шупу“, ако нешто се деси од фалц масло, единствено што ќе изгуби, е тебе како муштерија. Голем qr! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6924 на: 11 Јануари 2019, 09:45:56 am »
Живеете во земја која има колку-толку ред и поредок, па овие работи ви изгледаат чудни. Знам луѓе што биле на раководни позиции во сервиси, па многу јасна ми е сликата што се случува внатре (масло, резервни делови, превари, крадење секој со секого).

Во врска со маслото, за пример ќе го земам Порше Скопје. Дечките си имаат една цена за масло од буре (албанац-бифши министар-увозник), а сосема друга цена за паковање од 1л кое до пред некое време беше оригинал. Последното инфо (ги виделе) ми е дека бандата внатре уште подобро работи и од пред неколку месеци си го претура маслото од буриња во кантичките од по 1Л.

А за рекла казала и субјективни мислења, имам еден куп... Од стропани мотори со под 50.000км, до масло што иде низ ауспух ко на двотактна машина.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6925 на: 11 Јануари 2019, 09:51:02 am »
Ама никој не го спори тоа. Дали пошто ти знаеш луѓе во раководни позиции по сервиси и што правеле дубари тоа по автоматизам значи дека и сите така други прават? Еве под претпоставка маслото во Порше Скопје е со сомнителен квалитет. Дали тоа значи дека ако отидам во МакАутоСтар  и купам уље како приватно лице ќе добијам уље со сомнителен квалитет? Ако имате некакви вистински докази споделете ги, тоа е целта на форумов да шириме искуства.

И барем јас колку што познавам сите масла што се користат во  големи сервиси идат во буриња, што има тука сомнително ако увозникот е албанец? И нормална таа цена да е пониска од стандард 1 литро масло во пакување. Не разбирам....

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6926 на: 11 Јануари 2019, 09:52:59 am »
Ако го купуваш ти ќе ти го дадат како што е увезено, а на сервиc не гледаш што ти cтаваат.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6927 на: 11 Јануари 2019, 10:17:13 am »
Ама никој не го спори тоа. Дали пошто ти знаеш луѓе во раководни позиции по сервиси и што правеле дубари тоа по автоматизам значи дека и сите така други прават? Еве под претпоставка маслото во Порше Скопје е со сомнителен квалитет. Дали тоа значи дека ако отидам во МакАутоСтар  и купам уље како приватно лице ќе добијам уље со сомнителен квалитет? Ако имате некакви вистински докази споделете ги, тоа е целта на форумов да шириме искуства.

И барем јас колку што познавам сите масла што се користат во  големи сервиси идат во буриња, што има тука сомнително ако увозникот е албанец? И нормална таа цена да е пониска од стандард 1 литро масло во пакување. Не разбирам....
Ми ја утна поентата...
Албанац кажав за да ни стане појасно за кој лик (фирма) точно се работи.
Не реков дека мојот, твојот или било кој ако правел, дека сите прават, туку дека СИСТЕМОТ е пропаднат, па кој сака може што сака да прави без разлика дали е официјален или маалска гаража.

Пошто се напеналени да продаваат се и сешто (буре фалц, канта фалц и канта оригинал) јас би се нафатил да се ебавам со такви експерименти.  :)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #6928 на: 11 Јануари 2019, 10:17:40 am »
Дизел другар, си помешал нешто поради аватарите.

Не сум помешал, постот е од претходна страна, на мобилен сум, не ми се чачкаше да го цитирам само тој дел.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #6929 на: 12 Јануари 2019, 16:50:20 pm »
Marmalad кој претурал масло од буриња во туби?