Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1957803 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6405 на: 20 Март 2018, 10:37:39 am »
Секоја ѓупка си го фали своето ѓупче. Оди во 4 рандом сервиси кои користат 4 рандом масла ќе ти го кажат истото:
- Ова е најдобро, остај ги ти другите којзнај каде се полнети, ова оригинал е :)
А Тотал, како и претходно што ставал газдата (Еуроимпекс, Аутофилтер... пример) би било далеку подобар избор :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #6406 на: 20 Март 2018, 10:42:25 am »
Од прв до последен ден додека го имав Матизот, само Тотал 7000 се ставаше.

17 години немаше никаков проблем.

Sent from my Redmi Note 4x

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6407 на: 20 Март 2018, 11:01:47 am »
Исто и јас, не знам зошто престанав и се префрлив на LM ама задоволен сум и со тоа.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6408 на: 20 Март 2018, 11:05:59 am »
Проверете и каков филтер за масло е ставен. Се жалеле луѓе кои ставиле ефтини филтри, не е редок проблем тоа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6409 на: 20 Март 2018, 11:34:50 am »
Прашувам бидејки од кога се смени уљето и филтерот за уље има проблем колата. Односно на ладен старт сијаличката за уље свети некои 5 секунди и моторот штрака како да е без уље (предходно не беше така). Кога ке се угаси сијаличката си се смирува. Предпоставувам проблемот е во филтерот, посекако ке се менува филтер па дали и уљето да се замени со друг бренд.

Sent from my MI 4S using Tapatalk
Sijalickata sveti i straka zosto masloto e gusto i dodeka pumpata od karter go donese do klipovi i motor imas jako trienje, za toj motor treba potenko maslo masloto e utka
Koe ti e preporacano fabricki 5w30?

Матизот (М150/М100) користи Минерално масло SAE 20-50, 15-40 за медитеранска/континентална клима, 5-40 или 5-30 за многу ладни клими.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6410 на: 20 Март 2018, 11:41:40 am »
Само асално уље и асален филтер. И мирна бачка. Фрлете ги овие 1200-300 денари у канта и од поново сервисче.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8004
  • Плинаш!!!
« Одговори #6411 на: 20 Март 2018, 12:09:36 pm »
Така и ке биде!

Проблем е што овие во бис моторс не признаваат ништо. Ке смениме уље и филтер и ако е до тоа, ке идам во бис моторс и ке им го истурам цело уље пред врата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6412 на: 20 Март 2018, 15:07:44 pm »
Може е добро уљето. филтерот може е фабрички дефект, нема проток низ него.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #6413 на: 20 Март 2018, 15:43:57 pm »
Кај матизот како стои филтерот за уље ? Како што гледам по нетов, стои под агол од 90 степени. Ако е така, можеби е даден погрешен филтер, нема во него вентил кој би го задржувал уљето да не истекува наназад и фактички на секое палење филтерот би бил празен и треба поново да се наполни со уље.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6414 на: 20 Март 2018, 15:47:27 pm »
Јас типувам на филтерот за уље. Тоа намјалце кошта и смени го со некој асален.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #6415 на: 20 Март 2018, 15:49:50 pm »
Само асално уље и асален филтер. И мирна бачка. Фрлете ги овие 1200-300 денари у канта и од поново сервисче.
добар полусинтетик се наоѓа за мање од 300ден, 3 литра + филтер, 1200ден. Мирна глава цела година.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #6416 на: 20 Март 2018, 16:06:54 pm »
Така и ке биде!

Проблем е што овие во бис моторс не признаваат ништо. Ке смениме уље и филтер и ако е до тоа, ке идам во бис моторс и ке им го истурам цело уље пред врата.

Ова уље со се филтерот е стаено у колата по избор на сопственичките, или самоволно по избор на сервисериве?

Ме чуди, зошто Матизот цело време го одржував кај нив, секогаш ми нуделе барем 2-3 варијанти на цени на делови... Од поевтини, до поскапи. Никогаш ништо не ми било наместено на нивна иницијатива без консултација. Така било и за уљето.

Како за Матизот, така и за Меривата, па и за Астрата...

Така да, ако бил избор на сопственичките, нема што да признаат.

Али ако самите они сјебале нешто, дефинитивно треба да си сносат подледици...

Иначе собира меѓу 2.7 и 3 литра, во зависност од големината на филтерот... Има 2 типа.

Sent from my Redmi Note 4x

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6417 на: 20 Март 2018, 16:29:24 pm »
Димче од бис моторс инсистираше да го стави тоа уље. Кога отидовме мислев има избор на уље ама имаа само од ова уље. Побарав да одиме да си купиме ние уље и Димче вика као немај гајле ние на се што ке ставиме даваме година дена гаранција. Миментално матизот е во друг сервис со чичко ми, па ке видиме што ке испадне.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #6418 на: 20 Март 2018, 17:57:39 pm »
Димче од бис моторс инсистираше да го стави тоа уље. Кога отидовме мислев има избор на уље ама имаа само од ова уље. Побарав да одиме да си купиме ние уље и Димче вика као немај гајле ние на се што ке ставиме даваме година дена гаранција. Миментално матизот е во друг сервис со чичко ми, па ке видиме што ке испадне.

Брат, ќе му се вратам, ќе го цитирам што кажал, и не го вадам матизот од пред врата додека не го поправат.
Зошто уопште сте отишле на друг сервис, ќе ги отечам бис моторс има да им спијам пред врата.
Мене кога ќе ме зезне мајстор секогаш му се враќам пак. Или ќе ја поправи или низ нос ќе му ги извадам парите што сум ги дал.
Како и да е, од мене совет, прво проби со промена на филтер (барем е поефтин). Ако пак има проблем, тогаш ќе менуваш уље.
(ама кај првиот мајстор и без да ти земе пари за работа)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6419 на: 20 Март 2018, 18:07:40 pm »
Бевме вчера да им рекламираме, ама се вадат на тоа дека можеби во старото уље имало адирив и затоа работело без проблем.

Филтерот сега е сменет, ке видиме сабајле како ке биде.

Повеќето луѓе од форумов ме знаат, не сум таков, ама можеби овој пат треба да бидам. Им оставивме 9000 ден. без збор да им кажеме. Ама затоа ако сум во прво секаде ке ги брукам и плукам по нив.