Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1959110 пати)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6360 на: 08 Март 2018, 12:38:44 pm »
„Грешката“ е направена од старт, при купување дизел за најчесто низ град.
За тоа е пресуден економскиот фактор. Вадење на дпф, пак од исти причини... и се така во круг се вртиме :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6361 на: 08 Март 2018, 12:56:25 pm »
На 90.000км да се извади дпф, а претходно и егр, значи ептен е промашена купувачката на возило.
До 150.000 и сет квачило ќе менува човекот, а се можеше да биди едноставно.  :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6362 на: 08 Март 2018, 13:00:29 pm »
До 100.000км се случува на модерен дизел ЕГР-то да отиде и да се замени со ново. Но доколку ДПФ-то отиде на таква километража тука вината се бара на друго место. Какво уље се користи, и нормално под какви услови. Би рекол првото е дури и поважно.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #6363 на: 08 Март 2018, 13:02:26 pm »
Tocno masloto mnogu  vlijae

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #6364 на: 08 Март 2018, 18:08:47 pm »
Возам прегорено масло, какво се најде... Ебаве беља...
Кастрол 5w40 и Motul 5w40

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6365 на: 08 Март 2018, 18:46:54 pm »
Возам прегорено масло, какво се најде... Ебаве беља...
Кастрол 5w40 и Motul 5w40

Епа ете ти го одговорот, си ставал масло кое што не исполнува норма 507, односно погрешно малсо. Што сакаш повеќе. За тој мотор мора 5.30 масло со 507 норма.

Неможам да потенцирам колку е важно ставње на адекватно масло за мотори со ДПФ. Важно го најдовме проблемот и од сега па натака кастрол еџ 5.30 или мотул 5.30

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #6366 на: 08 Март 2018, 18:52:15 pm »
Пардон, моја грешка...

5w30 ставам...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6367 на: 08 Март 2018, 19:26:51 pm »
Ова конкретно? Ако е ова не го исполнува 507 стандардот. 

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6368 на: 08 Март 2018, 22:25:26 pm »
Влатко кај мене која спецификација треба да ја има пасат б7 2.0тди 140кс CFFB мислам е моторот. Сменив пред некој ден, се направив чергар ставив уље што си го донесов од германија, викендов ќњ го испуптам ќе си ставам кастролче.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #6369 на: 08 Март 2018, 22:30:22 pm »
Стварно го тупиш... Ќе ти го сликам утре, не сум морон, добро си е уљето, само имињата на Мотул се +-specific....

Супер е Голф, твојот е бензин не се секирај, и 2.0тди си е ОК. За 1.6тди знаев дека има маани уште пред да го земам, така да не сум изненаден...

Околу ДПФот, до Ноември никогаш ми немаше направено регенарација и затоа не го ни чепкав,ама од тогаш навака почна се почесто. Се враќам од 400км пат Ск-Бт-Ск и таман влагам у Скопје почнува да бучи да прави регенерација сам...
Можеби нешто друго го мачело, дизна на пр. Ама па не ми се ризикуваше да се деси пак некоја заебанција.

И за ЕГР е познат проблем и на 1.6тди и на 2.0 тди, на кој на 40.000, на кој на 90.000 ќе откаже... Е ова не е ОК според мене, ако е у гаранција, го мењаат, ако не иди пљукни мин. 800 еур...

Термостатот исто го сменив оред месец дена, температурата на водата паѓаше кога се симињаш под слаба гас или кога стоиш во место со вклучено греење.

Упте пофрустрирачко е што во 2011 не прават мотори кои ќе бидат квалитетни и трајни, ама тоа е изгледа игра некоја да се прават пари од сервис.

А што е најлошо што не е само мојот голф со овие маани па да кажеш до мене е или таков се погодил...

Можам само да замислам колку асална кола би можела да биде да имаше некој поиздржлив мотор.. вака приказната иде накај алфа пред 15 години.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6370 на: 08 Март 2018, 22:42:28 pm »
Ко ќе го видам очајниот лак на пасатот и лимот никаков сваќам дека времето на квалитетниот vw завршува со голф 5

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #6371 на: 08 Март 2018, 23:43:39 pm »
Ко ќе го видам очајниот лак на пасатот и лимот никаков сваќам дека времето на квалитетниот vw завршува со голф 5
Golf II
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #6372 на: 09 Март 2018, 07:24:02 am »
Стварно го тупиш... Ќе ти го сликам утре, не сум морон, добро си е уљето, само имињата на Мотул се +-specific....

Супер е Голф, твојот е бензин не се секирај, и 2.0тди си е ОК. За 1.6тди знаев дека има маани уште пред да го земам, така да не сум изненаден...

Околу ДПФот, до Ноември никогаш ми немаше направено регенарација и затоа не го ни чепкав,ама од тогаш навака почна се почесто. Се враќам од 400км пат Ск-Бт-Ск и таман влагам у Скопје почнува да бучи да прави регенерација сам...
Можеби нешто друго го мачело, дизна на пр. Ама па не ми се ризикуваше да се деси пак некоја заебанција.

И за ЕГР е познат проблем и на 1.6тди и на 2.0 тди, на кој на 40.000, на кој на 90.000 ќе откаже... Е ова не е ОК според мене, ако е у гаранција, го мењаат, ако не иди пљукни мин. 800 еур...

Термостатот исто го сменив оред месец дена, температурата на водата паѓаше кога се симињаш под слаба гас или кога стоиш во место со вклучено греење.

Упте пофрустрирачко е што во 2011 не прават мотори кои ќе бидат квалитетни и трајни, ама тоа е изгледа игра некоја да се прават пари од сервис.

А што е најлошо што не е само мојот голф со овие маани па да кажеш до мене е или таков се погодил...

Можам само да замислам колку асална кола би можела да биде да имаше некој поиздржлив мотор.. вака приказната иде накај алфа пред 15 години.
Кај виде од мене тупење? Те прашав со цел да увидиме дали си ставал уље кое што мора да исполнува 507 норма. Според тоа на сликата не е. Затоа те прашав уште еднаш дали си сигурен зошто мотул 5.30 има преку 5-6 видови и некои ја исполнуваат нормата на ВАГ, некои не. Денес возам голф, возев меган а задутре може ќе возам волво. Нема потреба од офф-топик.

Во врска со ЕГР-то незнам од кај ти е 800 евра цена, ама да генерално знае да се заебе на ниска километража до кај 100к. Ама овде правиме муабет за ДПФ.
Влатко кај мене која спецификација треба да ја има пасат б7 2.0тди 140кс CFFB мислам е моторот. Сменив пред некој ден, се направив чергар ставив уље што си го донесов од германија, викендов ќњ го испуптам ќе си ставам кастролче.
Истол мора да е 504/507. Многу многу не се замарај од кој производител е. Motul x-clean 5w30, Motul Specific 504/507. Како што реков, постојат 5.30 уља без 507 норма кои што не исполнуваат low saps т.е. ниско ниво на пепел и сулфур во уљето кое што е многу важно за ДПФ.

Цитат
"Low ash" refers to the amount of solid material that is left behind when the oil burns. By reducing the ash content, oil manufacturers will help cut down the amount of deposits left in your engine, which will diminish wear and reduce emissions.

Цитат
Low SAPS oils. When the oil burns in an engine, naturally it emits some gas but some of these gases could be harmful to a DPF. Low SAPS oils are specifically designed to be low in Sulphated Ash – a by-product of combustion that can cause the 'mesh' structure in a DPF to become irreversibly blocked.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6373 на: 11 Март 2018, 10:47:22 am »
da ne ve lazze pametot najbolja 507ka e Mobil ESP Formula 5w30.
ova maslo momentalno e inferiorno sprea ostanatite...
castrol ima dobra 507ka  5w30 Edge LL C3.
tuka pravime razlika vo 10-15%
ako ste vo mozznost zemete mobil1 esp formula 5w30
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6374 на: 11 Март 2018, 11:59:15 am »
Што уствари сакаш да кажеш, дека Мобилот го бива или не?

da ne ve lazze pametot najbolja 507ka e Mobil ESP Formula 5w30.
ova maslo momentalno e inferiorno sprea ostanatite...
castrol ima dobra 507ka  5w30 Edge LL C3.
tuka pravime razlika vo 10-15%
ako ste vo mozznost zemete mobil1 esp formula 5w30

Цитат
инфериорен   

Вид збор: Придавка
Што е помалку вреден, послаб во некој однос.
Англиски: inferior
Примери:
Таа се наоѓаше во инфериорна положба во однос на својот маж.
Слично со: подреден (прид.)
Спротивно од: супериорен (прид.)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.