Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1955545 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6120 на: 20 Декември 2017, 18:06:43 pm »
drugar ja imam fiat tipo prv gazda sum, od start mu stavav selenia gold i na 10.000 obavezno mu doturav okolu litro ipol
Od pred 3 godini stavam Motul 6100 Synergie + 10w40 i ne sum doturil poveke od pola litro
Sega ke mu pravam servis i ke stavam 8100 X cess 5w40
Peconi што пари е 6100ката?

Sent from my MI 4S using Tapatalk

2350 денари.

ЕДИТ: Не сум Пецони, ама такво користам, и ќе користам и на следно менување.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #6121 на: 20 Декември 2017, 18:18:53 pm »
Ako sto ako se stavi nekoja sintetika 5W40 koja ja zadovoluva baranata specifikacija namesto polusintetika 10W40, bi imalo problem?
Zarem e mozno da se preporacuva za toj fiat samo 10W40 i nisto drugo?
За тој FIAT (HGT ako zborime) со мотор кој е изведеница од Alfa Romeo T.S. 16v моторот, најдобро што може да направи е да стави убава 10w-60 синтетика. Притоа да не ја гази на ладно, а после, откако ќе загрее да ја вози ко да ја украл! :)
баш и тоа размислував да промени 10в40 ама не во таа насока 10В60, него повеќе на 5В50.
ако се одлучи за 10В60 само кастрол едџ профешнал твс фст.

шефе да пробаш со 5в50?? споредено по вискозност тука негде се со 10в40. ама ќе имаш подобри перформанси.
имаш од валволајн приступачни цени имаат.
VR1 Racing 5W-50

одличен предлог (5W-50)...ако се одлучиш да го пробаш ова препорачано (и според мене добро) решение и за зиме и за летните горештини...треба да внимаваш, заедно со тотал да не носат фалсификувани количини од косово...провери дирекно во Еуроимпекс...тие го преземаа застапништвото за валволајн (после макпетрол)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6122 на: 20 Декември 2017, 18:38:37 pm »
Има еден србин на србскиот форум за фиат исто има ХГТ и вика најдобро на нашиве простори што можеш да стаиш е мотул 5-40 xcess.
Па после таму највеќе почнаа шел да користат. Селениа ја забаталија скроз.

Е сега што имам барано низ нет по други форуми сите пак се сведува на 10-40.

Има нормално некој експерементирал со други градации ама никој не бил нешто презадоволен...

Него ова ликви моливо до сеа највеќе ми трошеше од како што ја иам колава...  до сеа со дотурање од април скоро два пати го иам сменето уљето :)

И муабетот ми е незнам дали да ставам 5-40 пошто 10-40 ми го троши а којзнае како ќе биде со 5-40...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stavaj 5w40, mnogu podobro od 10w40.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #6123 на: 20 Декември 2017, 20:16:59 pm »
drugar ja imam fiat tipo prv gazda sum, od start mu stavav selenia gold i na 10.000 obavezno mu doturav okolu litro ipol
Od pred 3 godini stavam Motul 6100 Synergie + 10w40 i ne sum doturil poveke od pola litro
Sega ke mu pravam servis i ke stavam 8100 X cess 5w40
Peconi што пари е 6100ката?

2350 денари.

ЕДИТ: Не сум Пецони, ама такво користам, и ќе користам и на следно менување.
Фала Мартин, ценава е за 5л кантичка? И 6100кава е фул синтетик?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6124 на: 20 Декември 2017, 20:44:57 pm »
Пецони вика 100% синтетика, а цената е за 5 литри. Можда го има и во помали пакувања, ама не сум сигурен. Секогаш купувам екстра, нека има.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #6125 на: 20 Декември 2017, 20:54:12 pm »
Пецони вика 100% синтетика, а цената е за 5 литри. Можда го има и во помали пакувања, ама не сум сигурен. Секогаш купувам екстра, нека има.

6100 serijata na Motul e full sintetika a 8100 i Specific e 100% sintetika
inache 6100kata vazi za najdobrata 10w40 vo svetot, na zapad ja vikaat Engine Bodyguard

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #6126 на: 20 Декември 2017, 21:19:49 pm »
Фул синтетика и 100% синтетика не е исто?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #6127 на: 20 Декември 2017, 21:21:50 pm »

inache 6100kata vazi za najdobrata 10w40 vo svetot, na zapad ja vikaat Engine Bodyguard
Автоексперт она до олимписки, имаат мотул а ми е у спат, ок се така можам да земам од таму?

Отсутен Bumb

• Редовен
Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6128 на: 20 Декември 2017, 21:22:53 pm »
Има еден србин на србскиот форум за фиат исто има ХГТ и вика најдобро на нашиве простори што можеш да стаиш е мотул 5-40 xcess.
Па после таму највеќе почнаа шел да користат. Селениа ја забаталија скроз.

Е сега што имам барано низ нет по други форуми сите пак се сведува на 10-40.

Има нормално некој експерементирал со други градации ама никој не бил нешто презадоволен...

Него ова ликви моливо до сеа највеќе ми трошеше од како што ја иам колава...  до сеа со дотурање од април скоро два пати го иам сменето уљето

И муабетот ми е незнам дали да ставам 5-40 пошто 10-40 ми го троши а којзнае како ќе биде со 5-40...

Stavaj 5w40, mnogu podobro od 10w40.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
Мајсторов на лагер има шел 5-40 таа верзијата со знакче за ферари...

Или тоа или мотулов 6100, дај пресечете
Сабајле ја носам на мајстор.

Отсутен Bumb

• Редовен
Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6129 на: 20 Декември 2017, 21:23:52 pm »
Делете

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #6130 на: 20 Декември 2017, 21:31:07 pm »

ni najmalce

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #6131 на: 20 Декември 2017, 21:31:49 pm »

Автоексперт она до олимписки, имаат мотул а ми е у спат, ок се така можам да земам од таму?

slobodno zimaj od kaj Vlatche

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #6132 на: 20 Декември 2017, 21:50:10 pm »
Би пробал нареден пат од 6100ката. Не дека со петронас имам некаков проблем чисто да видам дали ке има разлика. Пецони каде го има во Ѓорче или ококу Ѓорче?

Мартин и јас зимам секогаш 5л нека има фазла. Ако не го искористам јас татко ми го става во југич

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #6133 на: 20 Декември 2017, 22:10:08 pm »

друже @Peconi...малку не збуни со терминиве...а убаво те замолив некоја портпаролка да ни пуштиш :)

ај сеа едуцирај не...што е full synthetic, што е 100% synthetic, што е 100% PAO & Ester...и разликата меѓу нив.

но, те молам пред тоа прочитај го текстов на експертов СТАЛКЕР и земи го предвид при објаснувањето, што ќе ни го дадеш (ако сакаш да ни одговориш):

https://motornaulja.blogspot.mk/2009/10/trebalo-je-reci-na-pocetku-ali-nikad.html

цитати од линков:

"...NA TRŽIŠTU PRAKTIČNO NE POSTOJI 100% SINTETIČKO MOTORNO ULJE (osim par izuzetaka koji potvrđuju pravilo).

Pažljiviji čitaoci će se setiti da sam napisao nešto slično ovome: Više volim 70% sintetičko ulje (sa 30% aditiva) nego 90% sintetike sa 10% aditiva..."

"...Base Stock je ono zbog čega se provlači jedna polu-istina u vidu sledećeg:

Sva su ulja ista, jer ionako bazna ulja proizvodi mali broj firmi pa svi kupuju od njih a i sa aditivima nije mnogo drugačije. Ovo su malo „pomešani ločnići, šerpe i poklopčići“ i iskaz je nastao tako što je „mali Perica“ (ne)radnik u industiji ulja..."

"...E pa nisu sva ulja ista jer bazno ulje (Base Oil) je nešto drugo i sastoji se od mešavine Base Stock ulja i čini osnovu kvaliteta ulja i intelektualno je vlasništvo proizvođača ulja. Na kraju se dodaju aditivi ali bi bez „nosećeg“ (Carrier) ulja gotovo ulje bilo previše viskozno ili čak u čvrstom stanju. Ovo je baš sarkastično jer zapravo se mineralna ulja obično (i nepravedno) optužuju da prave gel kada se pomešaju sa sintetičkim a gel pravi sintetičko bazno ulje u koje se dodaju aditivi bez mineralnog ulja; što se zapravo u praksi ne dešava jer se paket aditiva dobija kao takav – aditivi u solvent (procesnom) mineralnom, hemijski pretežno parafinskom ulju. Možemo netačno ali slikovito reći u API SA ulju.

Dakle 100% sintetičko ulje zapravo to nije.

PREVARA!!

Da, da to je prevara dobro ste zaključili ali još nije kraj.

Koliko je 100% sintetičko ili kako se eufemistički često naziva „potpuno“ (fully) sintetičko ulje zaista sintetičko?..."

има доста интересни тези во продолжение на горниот линк...кој има време нека го разгледа и целиот блог...за да не го малтретираме пецони за се и сешто...кога веќе има одговор...
« Последно менување: 20 Декември 2017, 22:17:58 pm kamarad »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #6134 на: 20 Декември 2017, 22:20:26 pm »

ni najmalce

Што е разликата?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.