Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1954671 пати)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6105 на: 20 Декември 2017, 08:18:35 am »
10w60 Selenia Racing  ;D

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #6106 на: 20 Декември 2017, 08:28:35 am »
Има еден србин на србскиот форум за фиат исто има ХГТ и вика најдобро на нашиве простори што можеш да стаиш е мотул 5-40 xcess.
Па после таму највеќе почнаа шел да користат. Селениа ја забаталија скроз.

Е сега што имам барано низ нет по други форуми сите пак се сведува на 10-40.

Има нормално некој експерементирал со други градации ама никој не бил нешто презадоволен...

Него ова ликви моливо до сеа највеќе ми трошеше од како што ја иам колава...  до сеа со дотурање од април скоро два пати го иам сменето уљето :)

И муабетот ми е незнам дали да ставам 5-40 пошто 10-40 ми го троши а којзнае како ќе биде со 5-40...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #6107 на: 20 Декември 2017, 13:23:08 pm »
Провери си да не ти тече од некаде. Иако мислиш дека онака ти линее, не е занемарлива количината. Од 2-3 дихтунзи да ти линее, во најмала рака 1.5 литро масло на 1000-1500 км е тоа.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6108 на: 20 Декември 2017, 13:26:25 pm »
Утре ќе правам сервис голем така троа и ќе видиме...
Инаку  ако тече до сеа сигурно ќе прокапело од негде, јас мислам дека го јаде...

За уље ќе ставам или шел 10-40 или селениа 20к, ќе видам со мајсторот утре..
Некаков фушов ми е многу ефтин 1200 денари, 320 денара литро.

Ако се водам по колку пари толку музика....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #6109 на: 20 Декември 2017, 13:27:43 pm »
Кај мене не капе, линее наоколу, поточно бензинската пумпа е таа што ме мачи, околу неа кога ке протече се е влажно. 1 литро ми оди од тука кога ке протече.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6110 на: 20 Декември 2017, 13:33:30 pm »
Инаку  ако тече до сеа сигурно ќе прокапело од негде, јас мислам дека го јаде...

Fuchs има и друга серија, поскапа од таа од 1200. Motul 10w40 6100 Synergie+ си пробал, од тоа јас што го користам? Алфата најмалку ми го трошеше тоа, литар на 10.000, додека другите беа јаче од 1.5л на иста километража. Селениа пиеше ко основец што пие Вива од 15 денара. ;D

Цитроенов немам проверено од април месец, грам не фалеше после возење на многу високи вртежи, и прекинав да се замарам. Плус има индикаторче кај километражата, не е мрднато од MAX. Истото масло од погоре иначе. :)

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6111 на: 20 Декември 2017, 13:40:12 pm »

Fuchs има и друга серија, поскапа од таа од 1200. Motul 10w40 6100 Synergie+ си пробал, од тоа јас што го користам? Алфата најмалку ми го трошеше тоа, литар на 10.000, додека другите беа јаче од 1.5л на иста километража. Селениа пиеше ко основец што пие Вива од 15 денара. ;D

Цитроенов немам проверено од април месец, грам не фалеше после возење на многу високи вртежи, и прекинав да се замарам. Плус има индикаторче кај километражата, не е мрднато од MAX. Истото масло од погоре иначе. :)

Не сум го пробал тоа, ми го дава у оил селектор ама гледам нема фиат одобрување...

Али сите го фалат мотулов демек помалце го трошело и подобро работел моторот...

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #6112 на: 20 Декември 2017, 14:02:10 pm »
kolku poveke sintetika ima masloto pomalce go gori t.e troshi a i motorot podobro raboti
Motul e 100% sintetika taka da

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #6113 на: 20 Декември 2017, 14:06:30 pm »

Не сум го пробал тоа, ми го дава у оил селектор ама гледам нема фиат одобрување...

А, има ли некаков проблем во моментов колата ? Мислам на звуци од хидраулични подизачи или претерано трошење на масло или други звуци или симптоми ?

Јас со кастрол 10-40 ги слушав некогаш подизачите на ладно и на незагреана кола и згора на тоа пред 2 години на пат за грција и назад ми потроши скоро 700 грама од тоа 10-40.

Со мотул x-cess 5-40 бев лани до грција и се вратив со идентична количина на масло а исто ја возев и сега ни на најладните температури нема никакви звуци од подизачите и во место си е за некоја нијанса помирна.

Ова се работи што мене ми се случувале и мотулот го има сертификатот што треба за мојата кола ама тоа немора да значи дека ќе ти одговара и тебе.Чисто ти пренесувам искуство лично од несоодветно масло  ама ако немаш проблем не пробувај со нешто што не го сертифицирале ни од фабрика т.е. 2 минути забриши ги шофершајбните со еленска од сабајле кога е премногу ладно и qурданетеболи.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #6114 на: 20 Декември 2017, 14:14:51 pm »

А, има ли некаков проблем во моментов колата ? Мислам на звуци од хидраулични подизачи или претерано трошење на масло или други звуци или симптоми ?

Јас со кастрол 10-40 ги слушав некогаш подизачите на ладно и на незагреана кола и згора на тоа пред 2 години на пат за грција и назад ми потроши скоро 700 грама од тоа 10-40.

Со мотул x-cess 5-40 бев лани до грција и се вратив со идентична количина на масло а исто ја возев и сега ни на најладните температури нема никакви звуци од подизачите и во место си е за некоја нијанса помирна.

Ова се работи што мене ми се случувале и мотулот го има сертификатот што треба за мојата кола ама тоа немора да значи дека ќе ти одговара и тебе.Чисто ти пренесувам искуство лично од несоодветно масло  ама ако немаш проблем не пробувај со нешто што не го сертифицирале ни од фабрика т.е. 2 минути забриши ги шофершајбните со еленска од сабајле кога е премногу ладно и qурданетеболи.

Абе проблем троши уље, некои викаат нормално било, фиат е. Друга работа ми викаат исто дека и подизачите се слушале на ладно исто ама јас нит ги приметувам нит ништо...

kolku poveke sintetika ima masloto pomalce go gori t.e troshi a i motorot podobro raboti
Motul e 100% sintetika taka da

ти што викаш што мотул да ставам?

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #6115 на: 20 Декември 2017, 14:58:52 pm »
drugar ja imam fiat tipo prv gazda sum, od start mu stavav selenia gold i na 10.000 obavezno mu doturav okolu litro ipol
Od pred 3 godini stavam Motul 6100 Synergie + 10w40 i ne sum doturil poveke od pola litro
Sega ke mu pravam servis i ke stavam 8100 X cess 5w40

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #6116 на: 20 Декември 2017, 15:05:46 pm »
Конечно се затна дупката, штом си почнал помалку да дотураш.

Ајде уште 10 год, па скроз ќе се затни.

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #6117 на: 20 Декември 2017, 17:14:39 pm »
verovatno :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #6118 на: 20 Декември 2017, 17:26:18 pm »
drugar ja imam fiat tipo prv gazda sum, od start mu stavav selenia gold i na 10.000 obavezno mu doturav okolu litro ipol
Od pred 3 godini stavam Motul 6100 Synergie + 10w40 i ne sum doturil poveke od pola litro
Sega ke mu pravam servis i ke stavam 8100 X cess 5w40
Peconi што пари е 6100ката?

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6119 на: 20 Декември 2017, 18:03:42 pm »
Ako sto ako se stavi nekoja sintetika 5W40 koja ja zadovoluva baranata specifikacija namesto polusintetika 10W40, bi imalo problem?
Zarem e mozno da se preporacuva za toj fiat samo 10W40 i nisto drugo?
За тој FIAT (HGT ako zborime) со мотор кој е изведеница од Alfa Romeo T.S. 16v моторот, најдобро што може да направи е да стави убава 10w-60 синтетика. Притоа да не ја гази на ладно, а после, откако ќе загрее да ја вози ко да ја украл! :)
баш и тоа размислував да промени 10в40 ама не во таа насока 10В60, него повеќе на 5В50.
ако се одлучи за 10В60 само кастрол едџ профешнал твс фст.

шефе да пробаш со 5в50?? споредено по вискозност тука негде се со 10в40. ама ќе имаш подобри перформанси.
имаш од валволајн приступачни цени имаат.
VR1 Racing 5W-50

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)