Претпоставувам ф-рата за моторот е со цел да се докаже дека истиот не е набавен од сомнителни места а.к.а. не е краден.
не е само тоа, туку фактура за мотор ке ти даде некој што увезувал половни возила.. значи колата како материјал за растурање и продавање на делови е увезена ЛЕГАЛНО (тоа подразбира со шлајферица, пресечена на пола, и така товарена па увезена, е доказ дека е за делови, а не за возење) и таа кола подлежи на пониски давачки за увоз. од таа кола моторот можеш да го добиеш на фактура.
од кола, што ја донел со возење, зоран из њемачке, па ја остаил на брат му африм (горан) во тетово да ја распарчи и расподаде на делови, за да нели му помогне на братот, легано, мотор неможеш да добиеш. тој мотор никаде не е запишан (во нашава држава) дека постои. тој е нелегален мотор, а и не е краден, само е нелегално увезен... е таков беше тој што требаше јас да го вградам во волвото, но се пишманив, еве зашто:
продавач: абе, ке се снајдеш за фактура, има продаваат фактури...
јас: а ти ке ми дадеп ли фактура?
продавач: аааа вала не, на што јас да ти пишам ф-ра, немам јас ништо со фирми...
и тука заврши муабетот... и јас сум слушнал дека има некои што буквално ти продаваат фактури, со податоци што ти ке ги кажеш. но не сум налетал, не сум барал, а не ме ни интересирало тоа, затоа што тоа е фалсификат и нелегална работа... затоа и одллучив да го ремонтирам и средам постоечкиот мотор. на крајот на краиштата, знам и што ке инвестирам, знам дека ке ме тера доооолго долго и навечер мирно ке спијам...
од друга страна, познавам еден куп луѓе што така возат. смениле мотори, не ги впишале, мува не ги лази, така си тераат... нека си тераат, нивни проблем, јас несакам така...