Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 120627 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #615 на: 26 Мај 2017, 00:11:16 am »
Не постои законска обврска за полномошно доколку возилото се управува во граници на РМ. Полномошно ви треба доколку ја изнесете колата во странство. Аналогно на ова, не е битно дали ја вози колата сопственикот или некој пеести човек.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #616 на: 26 Мај 2017, 00:20:21 am »
Ок фала

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17603
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #617 на: 26 Мај 2017, 00:35:09 am »
Ама татко ти бил во колата? што ако не е? има ли врска и тоа со полномошното, оти во други теми некој викаше дека полномошно ти треба само за надвор од МК. Иначе фала на одговорот

Банза ти одговори, јас да се дополнам само: не беше татко ми со мене во колата. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #618 на: 26 Мај 2017, 01:04:30 am »
Ме заинтересира за пријавувањево... мора/смее да ти каже кој те пријавил? Или зависи за што е пријавата? Баш сум присуствувал на такви ситуации кај што пријавените барале од полицијата да им каже кој ги пријавил, но овие како демек случајно патролирале тука...
Било чија кола може да возиш без полномошно, со впзачка...?
Правово зезната работа да ми ти било...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #619 на: 26 Мај 2017, 07:49:15 am »
Други пак велат бидеејќи била појака, се плаќало повише за регистрација и осигурување? Ве молам некој што имал слична ситуација да ми каже што е најпаметно дали да ја земам на име на татко ми и да правам полномошно или да ја земам на мое име?

Ќе ја платиш најскапата премија, регистрација и осигурување нешто над 20.000денари, и имаш 15% додаток за возраст на осигурувањето до 22год, а 10% до 22-26 год.
Тоа ти се ~2000ден плус, ама ако ја пишиш на тебе ќе си собираш попусти секога година, освен ако не се маваш редовно.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #620 на: 26 Мај 2017, 08:46:21 am »
Пред 7-8 дена, 16 годишно девојче со возачка дозвола удри хендикепирано момче а не возеше ни 40км/х. Дур да закочи, ја намести колата над момчето, па ја држеше така во паника и дур дотрча човекот па и вика давај назад... Драми...

Му честитам на родителите за преранот успех и возачка дозвола на ќерка му. Секако и за тоа дека оставија белег во животот на ќерка му и момчето. Како постар малолетник не знам колку одговорност ќе сноси девојката. Мислам дека преживеа пешакот, ако починеше ќе беше спектакал.

Важно е дека трендот на дегени мора да се следи.
Холивуд пизду факин материну!!!

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #621 на: 26 Мај 2017, 08:48:36 am »
Треба тоа копиљаците да се носат на психијатар пред да полагаат.

За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #622 на: 26 Мај 2017, 09:09:41 am »
Ја утепав од барање темава. Па дечки вака. Положив на 17 години. Правам 18ка летово и сакам да се подновам. Пусти мерак за BMW 3-ka е90 серија.
Бендисав модел 320d. Колата е околу 163кс. Сакам да ве прашам како оди законот за возила над 105кс. Знам дека не смеам да возам, туку мене прашањето ми е дали ќе можам да ја купам на мое име и да ја регистрирам. Некои велат ако била над 105кс не можам да ја регистрирам колата. Други пак велат бидеејќи била појака, се плаќало повише за регистрација и осигурување? Ве молам некој што имал слична ситуација да ми каже што е најпаметно дали да ја земам на име на татко ми и да правам полномошно или да ја земам на мое име?

Смееш да ја возиш, само претходно треба да идеш во полициска станица Беко да поднесеш барање за лимитирање на вртежите...

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #623 на: 26 Мај 2017, 09:11:24 am »
Кај дизел кај уште лимит на обртаи, а да си идеш ти пешки момче :D
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #624 на: 26 Мај 2017, 09:12:44 am »
А за дизелот замаецот го блокираат на 105 Нм ...

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #625 на: 26 Мај 2017, 10:11:38 am »
Пак муабетот оди во таа насока.. Дека не треба да се полагало пред 18 и не знам што.. еве јас ја возев скоро 2 години колата без возачка. И подобро ли ќе беше да продолжам да возам така? Тоа што некои ретарди земале возачка без две чисти од "шоферлак" не значи дека треба на сите да ни се стави етикета... Секому може да се случи, искрени да бидеме никој не е совршен возач. Признавам дека никој не е доволно развиен во мозокот на оваа возраст 16-18.. Некои повеќе некои и помалку. А за тоа лимитирање итн, јас ако купувам кола од 170кс, значи сакам да возам и ќе возам кола од 170кс. Ако сакав ќе си купев 316i со 105кс и немаше да прашувам за законска регулатива... Сепак дискутабилна е оваа тема, долга и широка...

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #626 на: 26 Мај 2017, 10:15:13 am »
Јас едвај чекав да наполнам 18 да полагам за возачка, само во мое време немаше вакви глупави закони ко не смееш да возиш после 12, кола до 105кс итн.
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #627 на: 26 Мај 2017, 10:20:21 am »
еве јас ја возев скоро 2 години колата без возачка.

Ова воопшто не е во ред и е против законот, можеби знаеш да возиш ама правилата во сообраќај не ги знаеш зошто не се учат од фаќање кривини.

Тоа што некои ретарди земале возачка без две чисти од "шоферлак" не значи дека треба на сите да ни се стави етикета...

Ова е исто како со законот за алкохол, ради малолетни сега ние возрасните мора дo 19 часот да испазариме пиво. Ама има една добра стара Америчка која гласи „ради еден нигер го јадат сите црнци“.
« Последно менување: 26 Мај 2017, 10:25:51 am howitz »
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #628 на: 26 Мај 2017, 10:24:44 am »
Не ми го спомињај тој глуп закон за алкохол до 19, ко саудиска арабија да сме. Не дека функционира само што морам да патувам до специфични места за да купам две пива да се олабавам малце после работа...
Не ми е јасно што се постигнува со ова само иритира народ. Всушност законот ти вика пиј за време на работно време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #629 на: 26 Мај 2017, 10:37:20 am »
Пак муабетот оди во таа насока.. Дека не треба да се полагало пред 18 и не знам што.. еве јас ја возев скоро 2 години колата без возачка. И подобро ли ќе беше да продолжам да возам така? Тоа што некои ретарди земале возачка без две чисти од "шоферлак" не значи дека треба на сите да ни се стави етикета... Секому може да се случи, искрени да бидеме никој не е совршен возач. Признавам дека никој не е доволно развиен во мозокот на оваа возраст 16-18.. Некои повеќе некои и помалку. А за тоа лимитирање итн, јас ако купувам кола од 170кс, значи сакам да возам и ќе возам кола од 170кс. Ако сакав ќе си купев 316i со 105кс и немаше да прашувам за законска регулатива... Сепак дискутабилна е оваа тема, долга и широка...
Муабетот не е за џабе во таа насока секогаш. Зошто сите памтиме до кај сме биле со паметот и колку сме мислеле дека сме семоќни на 18-24 години. :) Не е за џабе верувај. Сите мислат дека се исклучок, и за нив дека не е така тоа е за други. Тие закони се благодет ако се поштуваат како што треба. Најискрено и најдобронамерно ти кажувам, без да се навредуваме. Не си сфаќај дека е за тебе нешто лично, ќе пораснеш и ќе сфатиш. :)

Јас би го земал BMWто рецимо, ама на син/ќерка нема теорија да го дадам. Ако го лимитирам некако на 40кс, може инаку не.