Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 115406 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17452
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #45 на: 27 Јануари 2014, 20:46:47 pm »
Прашањето е дали со закон е дозволено трговецот да наплаќа обид за кражба десоттоструко или пак тоа е нелегална уцена која тој бара да му ја платиш за да не ти викне полиција како што е редот. Јас мислам дека е второто, ако го знаете законот каде ова е уредено, дајте да го прочитаме и да се разјасни ситуацијата.

Продавница немаат автономија па газдата да си уредува правила на игра, ставил ливче украдената стока како се наплаќа и тоа е демек закон. Се знае што е закон, се друго е пазарење и договор на црно.

Шуќур еден нормален.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #46 на: 27 Јануари 2014, 20:50:41 pm »
то јада лајна ...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #47 на: 27 Јануари 2014, 21:02:27 pm »
па јсп пазар ли е или да не му е случајно со закон регулирано тоа да наплаќа десетоструко за возење без билет? Тоа се политики на фирмите претпоставувам а не нешто пто треба да биде законски формулирано

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #48 на: 27 Јануари 2014, 21:04:16 pm »
Наплаќа и не издава фискална за тоа. Затоа ако сака нека излезе надвор да се договориме што како :D.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #49 на: 27 Јануари 2014, 21:08:03 pm »
па јсп пазар ли е или да не му е случајно со закон регулирано тоа да наплаќа десетоструко за возење без билет? Тоа се политики на фирмите претпоставувам а не нешто пто треба да биде законски формулирано

Ако не издава потврда за тоа, што го спречува да си ги собере парите во џеб? Што ми гарантира дека ЈСП ќе види денар од тие пари?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #50 на: 27 Јануари 2014, 21:15:05 pm »
Ти издава потврда како казнена карта му доаѓа и тоа е тоа

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #51 на: 27 Јануари 2014, 21:16:08 pm »
значи дома може да ти дојде крадец и ако го претепаш ќе одговараш(по закон), не па в дуќан закони ќе ми кажујт некој.. или во автобус. Во ред е да се казни, ама да е со закон и со фискална, или ан уплатница, како што правиме нели кога недај боже ќе ни пиши полиција казна.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602
« Одговори #52 на: 27 Јануари 2014, 21:41:37 pm »
Па ако така гледаме, јсп не издава фискална за билетот што го плакаш во автобус.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #53 на: 27 Јануари 2014, 21:49:43 pm »
Фило кога ќе имаш време побарај низ законите.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1841
« Одговори #54 на: 28 Јануари 2014, 00:10:11 am »
Надвор времево -1*C, *Realfeel -7*C...
Просечна плата 300 ЕВРА, *Reelfeel 120 ЕВРА...
Ние уствари имаме проблем со Realfeel, другото е ТОП!!!

:):):)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #55 на: 28 Јануари 2014, 00:12:45 am »
значи дома може да ти дојде крадец и ако го претепаш ќе одговараш(по закон), не па в дуќан закони ќе ми кажујт некој.. или во автобус. Во ред е да се казни, ама да е со закон и со фискална, или ан уплатница, како што правиме нели кога недај боже ќе ни пиши полиција казна.

власта нема фајде од твоето (моето и на сите други лична сопственост наречено) дома... и буџетот исто нема никакво фајде од дома... ама од дуќан и украдена стока има фајде ако се продаде и оданочи... и секако власта со се буџетот има огромно фајде да си ги заштити сопствените нај големи извори а тоа е трговијата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #56 на: 28 Јануари 2014, 00:19:09 am »
Доколку Власта сака да ги заштити, зошто досега никој не ми цитираше Закон дека обезбедување смее да те лиши од слобода?

Во некоја друга тема се разви дискусија за тоа дали една индивидуа смее да го превземе законот во свои раце. Одговорот, според македонскиот законик беше дека само во извонредни ситуации во кои животот на индивидуи е загрозен, тогаш некој трет смее да изиграва полиција.
Со тоа што сум заборавил да платам марамици од 19 денара, не ни смее да помисли да ми се понаша ко шериф, уште помалце и да изнудува пари во 10кратна вредност од производот, без притоа да ми даде потврда дека сум платил.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #57 на: 28 Јануари 2014, 00:29:42 am »
Многу глупости се изнапишаа во темава. Продавниците кога им се кради нешто, ако викнат полиција (во случајов за 19 денари, па нека се и 1000 денари) полицијата нема да превземи ништо, ама баш ништо! А за да продавниците се заштитат на некој начин, тоа го решиле со десеткратно повеќе наплаќање на цената од производот кој се "кради" . Го имам ова прочитано  во некои бутици низ Ск само не ми текнува каде точно.

За потврда да ти дадат дека си украл нешто не знам како му е регулирано (за да не си ги приберат парите тие од обезбедувањето в џеб).

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #58 на: 28 Јануари 2014, 00:32:52 am »
јас мислам дека постои регулативи и по тоа прашање. со шефот на обезбедувањето во рамстор имам дискутирано по тоа прашање. има законски и подзаконски акти. едно од нив е дека овластено лице од агенција за обезбедување НЕМА право да те лиши од слобода но ИМА право да те спречи да заминеш од местото на настанот се доека не пристигне полиција...

како беше точно парафот во законот појма немам, ми го има изрецитирано чоеков. ако баш се фати работава на нож ке идам и ке го снимам на телефон па ке го постирам тука.

а за тепањето.... ако се инатиш, и влечеш како бесна кобила упорен да си отидеш од таму, он знае каде камерата не фаќа, е тука ке ти ја лупне една меѓу рогови и секогаш неговиот збор (како униформирано лице што обезбедува) ке биде појак од твојот тврдејки дека ти прв си го нападнал него, а он се бранел и ти вратил со ИСТА мера.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7244
« Одговори #59 на: 28 Јануари 2014, 00:33:18 am »
Баш ме занима, како ке докажеш дека си заборавил да платиш...