Мартинчо, у прва година имавме едни глупави предмети кои многу ме пиздеа и се учеше за ТОЛКУВАЊЕ назаконите правните норми и свашта.
Затоа ја апсолутно знам што зборам а ти не (во овој случај)
член 50 од закон за приватно обезбедување
Работник за обезбедување ќе задржи лице кое е затечено во вршење на
кривично дело за кое се гони по службена должност, а за задржувањето е должен
веднаш да ја извести полицијата и ќе постапи по добиениот налог од полицијата
Значи ЗАТЕЧЕНО ВО ВРШЕЊЕ НА КРИВИЧНО ДЕЛО - што повеќе да зборам?
Дури
Во вршењето обезбедување, работник за обезбедување може да ги примени
следниве средства за присилба:
1) физичка сила;
2) гумена палка;
3) средства за врзување на лица;
4) хемиски средства (спреј);
5) огнено оружје и
6) дресирано куче.
Ако те изнатепаат негде, немој да се повикуваш на ЕКЧП
Ми се повикуваш на ЕКЧП ? сериозно?
Член 9. Никој човек нема да биде подложен на произволно апсење, притвор или прогонување.
Член 13. 1. Секој има право на слобода на движење и живеалиште во рамките на границите на секоја држава.
Е сеа, во самата Конвенија има дел ТОЛКУВАЊЕ или значење на поимите. И таму си е наведено како произволно апсење се смета секое апсење на полицијата државен орган и незнам кој без причина или незнам што (тачно незнам, а мн ме мрзи да барам). Како и да е Произволно апсење? Се смета АПСЕЊЕ не задржувањето на прч Тоа е задржување додека да се превземат мерки од страна на надлежниот државен орган - МеВеРе.
Слобода на движење? Прч бил на приватен имот! Крај на муабетот, нема што повеќе.
Не се силето со ЕКЧП кога немате врска што значат! Ако сакаш да знаеш ќе си ја симнеш конвенцијата.
уште еднаш - ТОА НЕ Е ЛИШУВАЊЕ ОД СЛОБОДА.
Правните лица кои имаат дозвола за приватно обезбедување преземаат мерки и
активности утврдени со овој закон заради спречување и откривање на штетни
појави и противправни дејствија кои ги загрозуваат телесниот интегритет и
достоинството на личноста и имотот што се обезбедуваТоа што било се вика преземање на мерки од лицето за обезбедување на приватен имот со целспречување и откривање на штетни и противправни дејствија со кои се загрозува имотот што се обезбедува.
На суд е доволно оваа реченица да ти ја кажат.