Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 119883 пати)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #195 на: 25 Септември 2015, 22:54:05 pm »
Ме чуди, шетани сте. Возите коли и во странство.
Како не ви смета ограничувањето во Австрија по населените места од 50км/ч, а баш во нашиот град ви пречи?
Чудно.

Naseleno mesto, ok 50 e dovolno.
Ama bulevarite alooo. Kako sto rece, setani sme i vo sekoj pogolem grad ima razlika od servisna ulica do bulevar/avenija.
edit: od naseleno mesto do grad ima razlika,neli?
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #196 на: 25 Септември 2015, 22:55:39 pm »
Џабе си шетал кога незнаеш да разликуваш населено место од булевар.
едит: Џабе едитираш, ова едитов ти е бетер.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #197 на: 25 Септември 2015, 22:58:40 pm »
Како не ви смета ограничувањето во Австрија по населените места од 50км/ч, а баш во нашиот град ви пречи?
Чудно.

Naseleno mesto, ok 50 e dovolno.
Ama bulevarite alooo. Kako sto rece, setani sme i vo sekoj pogolem grad ima razlika od servisna ulica do bulevar/avenija.
edit: od naseleno mesto do grad ima razlika,neli?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #198 на: 25 Септември 2015, 23:01:18 pm »
Гледам незадоволен си од одлукава пошто намалиле 10 на час а пак од друга страна гледам и дека си голем поборник за безбедноста во сообраќајот (во град). Што ти менува тебе 10 ка кога си културен и примерен во град? И второ прашање, ако изгласаа 80 да биде дозволено дали тогаш ќе беше задоволен или и тогаш ќе имаше нешто проблем?

Ми менува, пошто нема кој мене да ми ги кине белешките. Да имаше кој да ми ги кине, немаше ништо да ми смени.

Знаете што е разликата помеѓу повисоки и пониски лимити? Не тоа јас како ќе возам или некој друг - луѓето исто ќе си возат, туку е колку пари од казни ќе се соберат. Барем кај нас. Да не зборувам дека нема да видиме никаков импакт по безбедноста во градов. За тоа треба други мерки.

Чудно.

И во странство на многу места е 60км/ч во населени места, поготово по булевари. Ако добро се сеќавам во Рим исто мислам дека е повисокa, до 70 по булеварите. Во Полска до 80 може да биде на главните транзит рути во градовите. Во Полска интересно е што навечер е зголемен лимитот од 50 на 60км/ч во градовите. Други места не ми текнува, ама има и други.. и да нема, небитно. Ако мислиш дека главниот проблем е лимитот од 60км/ч по булеварите и дека тоа ќе го намали бројот на жртви, ќе напраиме муабет една година по донесување на законот. Ќе ги преброиме. Камо среќа да се помалку. Само јас сум скептик дека оваа „мерка“ ќе помогне.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #199 на: 25 Септември 2015, 23:04:57 pm »
Mili moi da vi pojasnam nesto. Vo naseleno mesto koga vleguvas ima znak za ogranicuvanje na brzina 40 odn. max 50km/h. Vo grad vazi nesto drugo.Neli zatoa i se bunite ,zosto e namalena brzina na 50 a ne e 60 ili poveke.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #200 на: 25 Септември 2015, 23:09:22 pm »
Зашто да ти ги кине некој белешките кога ти си примерен возач и си возиш 50-60-70? Второ незнам кој те лажел за во рим ама еве ти да видиш колку е Speed limits in Rome, Italy , Speed in town   50 km/h. За полска точно е, 50 со 60 што тебе пак ништо не ти менува да си возиш со 60 пошто нели во денеска беше 60 и ништо не ти сметаше. За транзитот не се прави дека не разбираш пошто тоа се обиколници па колку за инфо кај нас е дозволено 120. Симчо читни го уште еднаш постот на Сале пошто ти го рече многу добро.
edit: Симо кога беше во германија возеше ли повеќе од 55 во град? Тешко, пошто стравот лозје чувало, чисто да видиме земјата што е најјака во поглед на патишта што изгласала - City limits
There is a general speed limit within built up areas, which are marked by distinctive rectangular yellow signs showing the name of the village, town or city, of 50 km/h (31 mph) but residential areas usually have a lower posted speed limit of 30 km/h (18 mph).
« Последно менување: 25 Септември 2015, 23:21:04 pm achtung »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #201 на: 25 Септември 2015, 23:21:50 pm »
Зашто да ти ги кине некој белешките кога ти си примерен возач и си возиш 50-60-70? Второ незнам кој те лажел за во рим ама еве ти да видиш колку е Speed limits in Rome, Italy , Speed in town   50 km/h. За полска точно е, 50 со 60 што тебе пак ништо не ти менува да си возиш со 60 пошто нели во денеска беше 60 и ништо не ти сметаше. За транзитот не се прави дека не разбираш пошто тоа се обиколници па колку за инфо кај нас е дозволено 120. Симчо читни го уште еднаш постот на Сале пошто ти го рече многу добро.

http://www.giudicedipaceroma.it/codice-della-strada/titolo-v/art-142-limiti-di-velocita/

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.giudicedipaceroma.it%2Fcodice-della-strada%2Ftitolo-v%2Fart-142-limiti-di-velocita%2F

Цитат
and 50 km / h on the streets in towns, with the possibility of raising this limit up to a maximum of 70 km / h for urban roads whose structural and functional characteristics so permit, prior installation of appropriate signs.

Мене никој не ме лажел.  Ако сакаме да се лажеме, тогаш намалувањето од 60 на 50, ќе ја зголеми безбедноста во градов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #202 на: 25 Септември 2015, 23:26:36 pm »
Можност и нешто спроведено е магаре и музика. Второ урбан со 70 лимит симчо златен кај нив се води како Urban highway, Urban highway кај нив ти е нешто ти што го нарече транзит.
« Последно менување: 25 Септември 2015, 23:34:38 pm achtung »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #203 на: 25 Септември 2015, 23:33:10 pm »
Ај уште еднаш прочитај го членот од законот. Јас во Рим имам вознено на булевар со ограничување од 70км/ч Затоа и го кажав. Затоа и барав доказ по нетов, среќаа го има во Закон напишано за разлика од кај нас.

https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_in_Italy

Edit: Хрватска можеле и до 80 да качат лимит: https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_in_Croatia

« Последно менување: 25 Септември 2015, 23:41:14 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #204 на: 25 Септември 2015, 23:39:10 pm »
Тешко дека си возел по булевар низ градот со лимит 70.  Може да, ако булеварот бил на излегување или влегување во Рим ама без пешачки, без семафори и со 4 ленти т.н Urban highway.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #206 на: 25 Септември 2015, 23:48:49 pm »
Тешко дека си возел по булевар низ градот со лимит 70.  Може да, ако булеварот бил на излегување или влегување во Рим ама без пешачки, без семафори и со 4 ленти т.н Urban highway.

Добро штом ти така викаш дека тешко дека сум возел. Ете лажам.

Еве ти од Милано:

Еве како изгледаат „специјалните“ патишта:

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #207 на: 25 Септември 2015, 23:54:12 pm »
Браво, на првата слика 5 ринг на милано дава лимит 70 на пристапните големи булевари накај градот, на вторава слика незнам ни која вукојебина ти е ова ама се гледа дека е вукојебина.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #209 на: 26 Септември 2015, 00:06:26 am »
Чао Симо отидов да спијам, дарт го изгасна светлото.