А да си кажеше секој тоа што мисли? И зошто го мисли тоа?
E taka...
Moeto iskustvo so Astra 1.4 Turbo e sledno:
Plusevi:
1.Odlicna pozicija za sedenje
2.Mek precizen menuvac...Ogromen cekor napred vo odnos na prethodnikot. (steta sto istoto ne vazi za rasporedot na brzinite.)
3.Odlicni kocnici , kako i na prethodnata generacija.
4.Tivka vnatresnost..nesto sto se bara so ogled na toa deka si nemame rabota so sportski model od 200 + KS.
5.Soldini performansi.
Zosto solidni, a ne razocaruvacki ili pak odlicni:
So 140 KS od bilo koe vozilo od ovaa klasa ne bi ocekuval cuda, nitu bi go kupil za da se custvuvam "sportski".
140 KS e sosema skromna, mozebi i potrposecna snaga za avtomobil od ovaa klasa i sekoj kupuvac koj e saka "sportska" kola treba da razmisli ili za pomoken motor ili za istiot motor spakuvan vo pomal avtomobil..
Ova ne vazi samo za Astra..tuku i za Golf, Fokus i slicno.
Da, ima modeli na konkurencijata koi se za del od sekundata pobrzi, no veruvajte vo realen zivot toa apsolutno ne vlijae vrz verojatnosta za dobivanje na momentalna erekcija.
Minusi: veruvale ili ne..ali spored mene najgolemiot minus na Astra GTC e nejziniot izgled.
Ironicno, koga ke ja vidis kako izgleda na 18 ki bandazi i 225 gumi, prekrasna od sekoj agol, ocekuvanjata se pod default visoki..ocekuvas da te rasturi, da se katapultira, da otkorne asfalt...a vsusnost vozis skromni 140 KS i potprosecni 200 Nm spakuvani vo relativno tezok paket.
Znaci...koga bi vlegol vo GTC 1.4 T so sporstki ocekuvanja bi go pisal slednoto:
Nedostatkot na Nm ( samo 200) i visokot kilogrami ne go pocustvuvav vo vid na prenos na tezinata vo krivinite kako sto e pisano na testot tuku vo potrebata da se presalata vo pomala brzina pri izlez od krivina...i sekako na pravec koga naglo vo 4 ta ili 5 ta ke ja zakopam pedaljata, a vozam 70 kmh.
Veke pisav.. od moderen hatchback so 140 KS osven koj ne e vo klasa na Korsa ili nesto pomalo, nemam sporstki ocekuvanja.
Ona sto ocekuvam e rafinirano da zabrzuva , da glajda, da ne e glasna koga ja gazam, da ima udodna voznja koja ne zamara i da ne se ponasa ko Ford Fokus 1.4 vo odnos na potrosuvacka / performansi.
Pred se..sakam prekrasno da izgleda i vo mesto.
Astrata sosema solidno gi ispolnuva navedenive raboti.
Voedno, Astrata koja jas ja vozev bese na 17 ki bandazi i licno bi sakal da ima uste pomeka voznja i ne go opravduvam trendot na stavanje bandazi i dimenzii na gumi koi se svojstveni za avtomobili od nad 200 KS, a zaradi toj trend denes istovremeno stradaat i udobnosta i ekonomicnosta i performansite....a i ocekuvanjata na vozacot.