Автор Тема: Најдобара марка термостати се?  (Прочитано 14231 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Најдобара марка термостати се?
« Одговори #45 на: 14 Февруари 2015, 17:11:17 pm »
И кај мене беше заглавен на отворено. Го сменив пред 5 години во хонда и мука нема. Додуше и солен беше, околу 50 евра цел зафат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #46 на: 14 Февруари 2015, 17:30:03 pm »
Пффф... не си видел видел ти италијанско солено... :D 60e само термостат :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #47 на: 14 Февруари 2015, 17:53:42 pm »
Солен во споредба со оние од Солид Молид..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #48 на: 14 Февруари 2015, 17:55:23 pm »
Ооо, па ја не ти кажувам за оригнален, од овластен сервис е троцифрена бројката само за термостат :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #49 на: 14 Февруари 2015, 18:07:36 pm »
Претерале тие ептен, како на Filip_90 за едно фланшниче фи 50 што му бараат 200 евра во Porsche.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #50 на: 14 Февруари 2015, 18:25:48 pm »
Се разликува во една фланша за бајпас цревото од стандардните 147/156 термостати, затоа си дозвољаваат да дерат.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #51 на: 14 Февруари 2015, 18:29:06 pm »
и од мене имаш термостат отворен Онак, само да се решам да го сменам :)
No turbo, no fun :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #52 на: 14 Февруари 2015, 18:43:34 pm »
Еве да ви кажам резултати го извадивме термостатот и беше ослабен т.е си ја вршел функцијата до некаден а тоа е 70 степени и почнува да отвара наместо на 92 како што треба да биди .Сега го вратив стариот термостат(оргиналниот од колата) во новото "тело" кое предходно ми беше разјадено и само заради него купував  лани комплет термостат со "тело", и гледај чудо се си дојде како што треба да биде стрелката си стои на 90 степени  :) ......Инаку Онак и кај мене кога ќе заглави термостатот останува во отворена положба да не прегрее колата.....Моја препорака не земајте Wahler od Kris&tom не ги бива а се едни од поскапите (мојот кошта 2500ден директно од нив земен).                                П.С сега се сетив за гаранција не прашав дали имаат хахах  :D ......

Отсутен Ford_Sierra

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 107
  • Sierra_86
« Одговори #53 на: 14 Февруари 2015, 18:43:45 pm »
Ете колку издржа новиот термостат...... точно после една година откажа, врќајќи се од Битола  температурата гледам цел пат ја држи најмногу 70 степени дури и на Плетвар не крена повеќе...... во град не го осетив бидејќи возам кратки релации не стигнува да загрее колата.Намерно го земав тогаш поскапиот на WAHLER  и сега гледам дека исти курац се сите ....

abeee.... нешто да не си грешка?  во сите ситуации кога откажува термостат, колата прегрева... затоа што термостатот, е затворен, па под дејство на температура почнува да отвора и да пропушта проток кон ладилникот. значи кога ке ти се расипе термостатот, тоа значи дека нема да пропушти течност за разладување кон ладилникот, ке почне да прегрева и зависно од тоа кога ке го видиш, можно е и да искривиш глава на моторот, па дури и карики да стопиш итн итн.. некако ова твоево, не ми се поклапа со расипан термостат и прениска температура...

1 на миљон се случува да отвори термостатот и да остане загалавен на отворено... веројатноста дека двапати ке се деси истото на една кола,  е толку мала, да поверојатно е хитлер да воскресне и ја реактивира нацистичка германија...
И јас менував термостат, бидејќи колата не креваше температура, што значи дека на отворено е заглавен(расипан).

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #54 на: 14 Февруари 2015, 21:27:05 pm »
јас во животов сменив 100-тина мои термостати, во гаража сум присуствувал на уште барем 300... толку ли бев курата среќа да не видам термостат расипан да заглави на отворено?

па од истото срање и роверот протропа, од истото срање јас лани лето во грција го стопив моторот... чисто срање... шо кој кур мене не ми се загалави на отворено ебате...

п.с. еве едно интересно видео:

нејке во кодови да иде видеото.. еве го вака:

https://www.youtube.com/embed/xVPtIi6sVYg
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #55 на: 14 Февруари 2015, 21:31:09 pm »
А бе да не небило до термостатите, 100 што си сменил... ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #56 на: 14 Февруари 2015, 21:47:48 pm »
Onak, kaj tebe ne se zafrkna vodnata pumpa?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #57 на: 14 Февруари 2015, 23:06:17 pm »
не. водната пумпа после средувањето се зафркна... кога ги направив сите потребни работи, го склопив моторот, палам и прегреа пак... во меѓувреме водната пумпа си ибала пиперот, од сите прегревања... да не веруваш дека нејзе и само нејзе не ја извадив од моторот, пошто цел го расклопив... сите ебани сто миљони штрафови до еден ги извадив а пумпата не... не би ни помислил дека ке се распадне перката од прегревање и туширање со ладна вода...

на почетокот имав дилема дали се ебала пумпата или термостатот... одпосле сватив дека сепак термостатот, затоа што парче од перката на пумпата најдов во хладњак, а таму не би отишла ако не сум дотурал вода во казанчето...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #58 на: 15 Февруари 2015, 00:15:31 am »
Претерале тие ептен, како на Filip_90 за едно фланшниче фи 50 што му бараат 200 евра во Porsche.
250 евриќе бе Ицко за едно гомно делче...
Среќа термостатов е чисто механички па по има по локални продавници и е живо џабе :)

Отсутен VladeFF

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
« Одговори #59 на: 05 Декември 2015, 13:56:14 pm »
Менував и јас денес термостат, бидејќи како повеќето случаи термостатот беше заглавен отворен. Така е и во повеќето случаи, термостатот се заглавува отворен, ретко затворен.
Инаку термостатот што го ставив е Wahler од Крис и Том, но една работа ми е сомнителна, а тоа е што на самиот термостат нема никаков натпис, некаква ознака. Требаше кога го купував (пред повеќе од месец дена) да го проверам тоа и да не го земам, но бидна веќе... Ќе видиме како ќе се покаже. Поентата ми е дали е оригинал.
Сте приметиле термостатите од Wahler што сте ги купувале дали имаат ознака некаква на нив (на самото тело на термостатот)?