Автор Тема: CARclub Тест: Opel Adam 1.4 Jam  (Прочитано 66055 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: CARclub Тест: Opel Adam 1.4 Jam
« Одговори #210 на: 12 Јануари 2014, 16:11:00 pm »
Фаланга, ај искулирај, и барај ме од понедељак да го видиме Адам у живо, после тоа може да поминеме и до некој од другиве, па да седнеме да пиеме пиво :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #211 на: 12 Јануари 2014, 21:06:03 pm »

Исто ако некого веќе навредуваш дека збори глупости (а при тоа се потрудил да наведе аргументи, и да ти даде можност да не просветлиш), бар дај ги потребните аргументи да разбереме веќе еднаш засекогаш што е Опел така посебен.

поздрав

Дарко

И како искусен Опелџија те прашав кој е сонот и шмекот на Опел? Кажи ми еден збор што го опишува Опел..

Еве јас ќе ти кажам за некои марки, како јас ги доживувам:

Alfa Romeo - Ентузијазам и Софистицираност

Фиат - Италијански Менталитет (треба да си бил во Италија барем 20 дена континуирано за да разбереш што мислам со ова)

Мазда - Квалитет, Иновативност , Јапонска Прецизност

Хонда - Квалитет, Практичност

Цитроен - Авангарда

Молим те уште еднаш.. Што е Опел у ствари? Кој збор го опишува Опел најдобро? Можеби јас не можам да ја сватам неговата вредност, па еве помогни ми во тоа да разберам.

1.Prvo doj  da te izvozam vo 18 godini star Opel so veke 200.000 pominati kilometri.

2.Potoa  probaj najdi i vlezi vo bilo koja od autava sto si gi pisal pogore so slicna starost i kilometraza pa sporeduvaj od kakov sakas apekt.

3.Posle trk po otpad i pobaraj auto od ovie sto si gi navel ama da poteknuva od slicno godiste so Kadetot na Falanga ili Kimi...probaj zapali go...nemora da e vo vozna sostojba.

4.Potoa vlezi vo Tigrata na Jan turbo i povtorno pobaraj i najdi auto od ovie sto si gi navel (od tuka do Italija ako sakas) koe ke ti gi smrzne gomcata na sovozacko sediste za ista ili pomala suma na pari.

5.Koga ke ides nakaj Italija proveri dali nekoja kola od ovie sto si navel slucajno izvozela pod 10 sekundi na 400 metri na stazata vo Osijek.

6.Koga konecno ke stignes vo italija vlezi vo Opel salon i pobaraj test voznja na novata Astra OPC...a posle otvori net i sporedi gi brojkite koi gi nudat ekvivalentnite modeli na brendovive sto si gi pisal.

E tek posle smees da odis da probas Adamceto i da se rasfrlas so filozofii  i prasanja " Sto ustvari bilo Opel"....a moze na kraj i sam ke si odgovoris na prasanjeto.

Ja ponatamu ne planiram da te prosvetluvam...bar ne besplatno.
Pozdrav
Dino.
« Последно менување: 12 Јануари 2014, 22:33:07 pm Stratro »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #212 на: 13 Јануари 2014, 10:54:59 am »
Зашто се ограничуваме на нашава државичка? :)

Инаку убав пост имаше напишано КимиР претходната страна мислам.

А Стратро според твојот пост укапирав дека Опел значи квалитет и издржливост на подолги стази и ефтин тјунинг. Можеби и погрешно сум те разбрал.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #213 на: 13 Јануари 2014, 10:57:51 am »
Зашто се ограничуваме на нашава државичка? :)

Инаку убав пост имаше напишано КимиР претходната страна мислам.

А Стратро според твојот пост укапирав дека Опел значи квалитет и издржливост на подолги стази и ефтин тјунинг. Можеби и погрешно сум те разбрал.

Ubavo si razbral.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #214 на: 13 Јануари 2014, 11:33:56 am »
Опел Адам веќе го елаборираа, на скоро сите им е многу ружен. Тие што го возеле викаат дека не е толку лош колку што изгледа, и скап им е на скоро сите :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Re: CARclub Тест: Opel Adam 1.4 Jam
« Одговори #215 на: 13 Јануари 2014, 11:37:36 am »
Бројките од продажбата ќе кажат.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Re: CARclub Тест: Opel Adam 1.4 Jam
« Одговори #216 на: 13 Јануари 2014, 11:50:34 am »
Замисли никој да не го сакаше опел односно сите да го сакаа. Иначе адам е наменет за помлади од 30 и претежно за девојчина. На нив итекако им е кул.:) Таа е Ева тој Адам.:)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #217 на: 13 Јануари 2014, 11:52:59 am »
Nekako i  nekade covek mora da vleze, da se povozi, da vidi so svoi oci i da sfati sto gluposti iznapisal.

И како искусен Опелџија те прашав кој е сонот и шмекот на Опел? Кажи ми еден збор што го опишува Опел..

Да бидам искрен, и мене ме интересира одговорот на ова. Сум возел пар Опели и ниеден од нив не ме натерал да жарам и палам по нив. Дури за жал, кај сите од нив го имаше моментот на „за малку“, односно многу малку фалело да се направи фантастична кола што ќе ги редефинира критериумите во класата во која припаѓа, ама у 90ти минут некој рекол „ај бе заеби, доста е“.

Еве некој влегол, повозел и пак се тоа глупости во очите на тие што место зеници имаат знакчиња на Опел.

Субјективно: Опел Адам не ми се свиѓа.
Објективно (објавувани тестови во официјални медиуми):
- Астрата е претешка. Јас ја возев со 1.6 мотор, сефте кога ја донесоа. Греота беше. Сега ја нудат со 1.4 мотор. Немам зборови. Нормално, според Опелџии, во ред е Астрата што е тешка, пошо нели, тоа да ти било сигурност/безбедност блабла. Шие ми га Џуро.
- Ентериерот на една недела стара Инсигнија крцкаше на секој допир. Нормално, според Опелџии, валиден аргумент би било - „А шо твојот Лансер бољи да не е“. 1.6 Турбо-Дизелот не можеше да работи стабилно во услови на поредок воздух. Малку фалеше да изгаси. Шие ми га Џуро, втор дел.
- (К)Антара. Не. Нема потреба од елаборирање, ќе поцрка серверот. Ни близнакот Каптива.
- Корса - солидно мало ауто, меѓу најдобрите во класата. Возилото јас што го возев беше со промашена комбинација мотор/опрема т.е. 1.2 со некој „Спорт“ и беше 200 кила полесна од Астра (што веќе у старт е претешка). Мал компакт тежеше колку регуларен семеен компакт. Не е крива колата, крива е комбинацијата.

Пробај објективно да посочиш каде тоа сум напишал глупости.

Како и да е, ниеден Опел не успеал да ми остави толку силен впечаток после возење, за да речам „Да, дефинитивно, оваа кола е добитната комбинација“. Едноставно немало нешто што ќе ми направи разлика во однос на другите, ниту па некаков „скриен феномен“ кој ќе ме натера да се заљубам во возилото.

Најобјективно стојам зад ова: „...кај сите од нив го имаше моментот на „за малку“, односно многу малку фалело да се направи фантастична кола што ќе ги редефинира критериумите во класата во која припаѓа, ама у 90ти минут некој рекол „ај бе заеби, доста е“.“ (освен во случајот за Антара, али тоа не го ни рачунам за Опел, штета што го носи тоа лого).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #218 на: 13 Јануари 2014, 11:58:11 am »
Normalno deka odma ke ti go istrijat Lancerot od nos.
Pari si fuknal za nego, sto analogno znaci deka se ona sto pogore si go pisal i sto ne ti se dopaga kaj Opel, go nema vo tvojot Lancer..

A deka e taka..malo sutra...sekoj vtor den se vozam vo taxi pa gledam.

U vezi otkazuvanje vo 90 ti minut...toa u start apsolutno ne vazi za (hronoloski nazad):

1.Bilo sto OPC
2.Astra GTC
3.Astra Bertone
4.Speedster
5.Frontera
6.Kalibra
7.Manta
8.Askona
9.Kadet

itd..itd...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #219 на: 13 Јануари 2014, 12:08:38 pm »
LOL

Немал пари за голф(нели најдобриот во класата), па си купил исто кола што крцка ама е полесна од новата Астра, поефтина и помала од Инсигнија и поубава за него од не знам рецимо Адам.

Каква врска има каков компромис направил некој со тоа дали смее да критикува друга кола? Акордот мој крцка, дали тоа значи дека несмеам да кажам дека и Инсигнија крцка? Или само ако возам подобро можам да напишам дека нешто не е добро или не е најдобро?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #220 на: 13 Јануари 2014, 12:19:52 pm »
Pari si fuknal za nego, sto analogno znaci deka se ona sto pogore si go pisal i sto ne ti se dopaga kaj Opel, go nema vo tvojot Lancer..

Да, само што не правиме муабет за мојот Лансер, туку за Опел. И не е муабетот дали нешто има или нема во мојот Лансер, туку тоа што се јавило како недостаток кај некој Опел. Банален пример, Инсигнијата што ја тестирав на времето, чии пластики крцкаа до бесвест, чинеше дупло од мојот Лансер. А иначе кај мојот Лансер не крцкаат пластиките, барем не на тој начин како што крцкаа кај таа Инсигнија (што немаше 2342532490 миљи поминато, туку беше со помалку од 5000).

U vezi otkazuvanje vo 90 ti minut...toa u start apsolutno ne vazi za (hronoloski nazad):

1.Bilo sto OPC
2.Astra GTC
3.Astra Bertone
4.Speedster
5.Frontera
6.Kalibra
7.Manta
8.Askona
9.Kadet

itd..itd...

Ок. Кое од овие овие возила е од овој век и не е спортска верзија на обичниот модел? Немој Астра ГТЦ молим те. Ќе и’ уштекаат некој патетичен мотор, па ќе изглеа фантастично (како што изглеа), ама ќе биде константен постер, оти нема да може да се мрдне од место. ОПЦ е друг муабет. Ама не збориме тука за ОПЦ, туку за нормалните изведби на колите.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #221 на: 13 Јануари 2014, 12:21:05 pm »
Леле значи колку критики и дадовте на адамчево,не ми се верува!Не е толку лошо.Малку ценава му е скапа според мене и пред ова би одбрал Фиат 500 отколку ова.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #222 на: 13 Јануари 2014, 12:26:14 pm »

Да, само што не правиме муабет за мојот Лансер, туку за Опел. И не е муабетот дали нешто има или нема во мојот Лансер, туку тоа што се јавило како недостаток кај некој Опел. Банален пример, Инсигнијата што ја тестирав на времето, чии пластики крцкаа до бесвест, чинеше дупло од мојот Лансер. А иначе кај мојот Лансер не крцкаат пластиките, барем не на тој начин како што крцкаа кај таа Инсигнија (што немаше 2342532490 миљи поминато, туку беше со помалку од 5000).

Eto vidis..sam go locira problemot koj Falanaga pokusava da vi go dolovi cela nedela.
Da ne pocnam da vi vadam fakturi za popravki na defekti na "konkurencijata".

Toa krckanjeto ke vi se vidi macja kaslica. ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #223 на: 13 Јануари 2014, 12:27:25 pm »
Штрумф кое искуство го имаш бе па ти? седи си мирен...ипак лансер возиш :) :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #224 на: 13 Јануари 2014, 12:35:07 pm »
Eto vidis..sam go locira problemot koj Falanaga pokusava da vi go dolovi cela nedela.
Da ne pocnam da vi vadam fakturi za popravki na defekti na "konkurencijata".

Toa krckanjeto ke vi se vidi macja kaslica. ;D

Почни да вадиш што сакаш. Тоа нема да:

- Ја направи Астрата полесна;
- Ја оправи крцкавата пластика во Инсигнија;
- Ја убие Антара да не постои веќе;
- Ја направи комбинацијата во Корсата добитна.

И не, не гледам било каква релевантност на зацрвенетиот текст и мојот Лансер, за било што во врска со Опел. Али да, ипак треба да знам веќе со кого си имам работа. А Фаланга, освен што очајно брани лого и бренд, а не конкретно возило, не гледам што друго направил во темава.

Промо материјал за колава: "Opel Adam - возило што Опелџија не би го купил ни под разно, ама ќе го брани до смрт, пошто е Опел. Бидејќи Опел пред 40 години правел подобри возила од тогашната конкуренција.“