Автор Тема: Перални низ Скопје?  (Прочитано 892479 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Перални низ Скопје?
« Одговори #4125 на: 09 Април 2025, 21:01:12 pm »
Дечки,
Има перална што работи од 8:30-9h наутро низ Аеродром, Скопје ?
samousluznite neli rabotat 24/7

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #4126 на: 09 Април 2025, 21:20:58 pm »
Дечки,
Барам некој друг да ја изпере :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #4127 на: 10 Април 2025, 01:11:22 am »
Прееска бев во Градска Перална, бушавиот беше. Како е испрана не ни видов пошто во брзање, но стално ми била ок испрана јас само ја добришувам во вратите и гепекот.

Уште да имаа опција да ми ја исчистат и усисаат внатре нивни вработени за пари би бил презадоволен - на  повеќе идења
 на автоматско перење морам да идам еднаш негде за и внатре да ми ја исчистат. Пред да ме нападнете дека сум мрза во моја одбрана - немам време и услови за сам да ја усисавам и чистам и затоа најрадо плаќам.
И тоа како фали тоа внатрешното чистење. На секое 3-4то перење, едно внатрешно, за екстра 200-300ден, одма гласам!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #4128 на: 10 Април 2025, 02:16:57 am »
После Паци петрол на патот Горно Лисиче-Долно Лисиче.
Самоуслужна перална со посебни пиштоли за вода и пена и на секој бокс четка.

Со 120 денари е доволно да се поминува цела кола прво со вода, па со пена, па ја плакнеш.
Вапот е доста јак.

Правосмукалките се бесплатни.

Три пати во месецот да одиш да ја носиш, редовно треси ги патосниците, имај во кола микрофибер крпа и на секои 3-4 денови проаѓај по шал табла да не се собира прашина и колата 99% ќе ти биде постојано чиста.

Ова ми е редовна пракса, редовно ја користам таа перална иако ми е на 7 км од дома и реално постојано е чиста колата.

И освежувач бабл гам во конзерва од големите секој месец.
Рецепт за чиста кола. :)

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 126
« Одговори #4129 на: 10 Април 2025, 11:41:40 am »
Дечки,

На Трета Македонска Бригада пред Окта бензинската има една перална што мислам работи тоа време. Немам перено за да споделам искуство.
Линк за локација: https://maps.app.goo.gl/afNhBHc1VWZQC9VT7

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #4130 на: 10 Април 2025, 18:16:15 pm »
Дечки,

На Трета Македонска Бригада пред Окта бензинската има една перална што мислам работи тоа време. Немам перено за да споделам искуство.
Линк за локација: https://maps.app.goo.gl/afNhBHc1VWZQC9VT7
Не работи толку рано. Проверив
Во ПСС во Ново Лисиче завршив работа. Тие од 8 работат.

Отсутен LostParadise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #4131 на: 09 Мај 2025, 13:27:49 pm »
Дали некоја од самоуслужните перални во Скопје има правосмукалка на вода?
« Последно менување: 09 Мај 2025, 14:00:33 pm LostParadise »

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #4132 на: 09 Мај 2025, 15:28:58 pm »
Hahaha niv obicnite ne im funkcioniraat ne pa na voda 😂😂😂

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #4133 на: 08 Јуни 2025, 19:46:42 pm »
Спрема фб коментари, ја фалат окта ваш. Пишува дека имаат перална во гази баба. Дали знаете каде е локациски?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #4134 на: 08 Јуни 2025, 20:47:23 pm »
Epa na okta benziskata posle ist gejt koga kje izlezes na bulevarot. Toa e pod gazi baba.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #4135 на: 10 Јуни 2025, 09:43:22 am »
Задоволен од пералната кај бриколаж Другото онака ама осмозата на крајот стварно беше ок и колата немаше потреба да се пребришува немаше печати од капки.

Како и се ново кај нас добро ќе тргнат и ќе засерат работа. Последните два пати проблем со перењево. Еднаш боксот немаше осмоза вториот пат пената беше катастрофа. Плус мислам и времињата дека им се скратени од тоа што беа ми требаат минимум 30 денари повеќе од тоа што порано ми завршуваше работа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #4136 на: 10 Јуни 2025, 09:54:53 am »
Задоволен од пералната кај бриколаж Другото онака ама осмозата на крајот стварно беше ок и колата немаше потреба да се пребришува немаше печати од капки.

Како и се ново кај нас добро ќе тргнат и ќе засерат работа. Последните два пати проблем со перењево. Еднаш боксот немаше осмоза вториот пат пената беше катастрофа. Плус мислам и времињата дека им се скратени од тоа што беа ми требаат минимум 30 денари повеќе од тоа што порано ми завршуваше работа.

Секаде е така. Една перална да намали на време, за едне недела сите намалуваат.

Башка пената на 90% од пералниве е тиња.

Не сакам да користам четка побогу. За добро да се изчисти како што сакам, мора два пати да се поминува со пена.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #4137 на: 10 Јуни 2025, 10:06:36 am »

Секаде е така. Една перална да намали на време, за едне недела сите намалуваат.

Башка пената на 90% од пералниве е тиња.

Не сакам да користам четка побогу. За добро да се изчисти како што сакам, мора два пати да се поминува со пена.

Јас на сува кола прво пуштам пена, и после ја оставам да отстои 3-5 минути, гледам да одам кога нема гужва. Ја плакнам и после уште еднаш со пена. Ако е ептен валкана мора со сунѓер во секој случај.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #4138 на: 10 Јуни 2025, 10:33:19 am »
Не му смета на лакот, тоа што на суво ја пушташ пената?
Рачунам дека сите пени се преагресивни.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #4139 на: 10 Јуни 2025, 11:27:53 am »
Зошто би му сметала?

Логички - има слој нечистотии, така? Ако прво плакнеш само со вода, воздухот од вапот ти тркала нечистотии по лакот релативно малку подмачкани, односно само од водата.

Додека ако прво напрскаш пена, имаш дополнителна лубрикација и го намалуваш ризикот од микро гребаници кои вапот ќе ги симнува само со лубрикација од вода, односно имаш бар двојно подмачкување во овој случај - вода и хемија. Во првиот - само вода.

Пените се преагресивни само доколку ги оставиш да се исушат на лакот. Ако малку само внимаваш, нема ништо да се случи. Тука мислам и да не се прска пена на вжештен лак, иако си во сенка. За на директно сонце и да не правам муабет.