Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 156591 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Фотоапарати
« Одговори #330 на: 15 Август 2014, 14:03:40 pm »
Убиче вас носталгија. ;D

А да прашам нешто, ете и мене ми е на чуден начин убав тој ефект на несовршеностите на аналогната фотографија, ама нели кога дигиталната би се поддотерала со соодветни ефекти може да се добие истата фотографија?

Или ве возбудува чекањето додека ја развиеш сликата која немаш појма како испаднала?

Отсутен velestrumf

• Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #331 на: 15 Август 2014, 14:17:37 pm »
Си има посебен шмек.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #332 на: 15 Август 2014, 15:23:56 pm »
Подобро дигитална чиста фотографија отколку дигитална која со ефетки личи као аналогна.

Иначе за коли да беше муабетов па да ви се умешам, за фотографија ме боли уво.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #333 на: 15 Август 2014, 15:50:00 pm »
@Igor, ти инстаграм фан си а? ;D

Работата со аналогната фотографија е ко ќејфот за возење точак. Не си најбрз во сообраќајот, не ти е најкомотно возењето, се потиш, арчиш екстра енергија. Побрз ќе бидеш со кола или со мотор, ама кога ќе си дојдеш дома, исполнет се осеќаш :) Не значи дека нема и дигиталецот да ти приушти убаини, фала богу, може да се ужива исто толку, само различни се начините на уживање.
И покрај тоа што носталгично ќе си ги сакаме тие фотоапарати и фотографии, баш поради нив и сме ја засакале фотографијата како хоби, ама се поретко и поретко ќе уживаме користејќи ги.

Инаку се согласувам со Банза, дигиталната фотографија нѝ овозможува пефектни резултати. Треба да ги искористиме тие предности максимално.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #334 на: 15 Август 2014, 17:08:15 pm »
Не бе за инстаграм, него ете за носталгичарите, не можат да креираат дигитална фотографија која ќе "изгледа" на дигитална? Филтери милион, не верувам дека нема да може да се постигне.

Горново важи ако станува збор за самата слика. А ако е од страна на уметност способност и целото чувство при сликањето со аналоген, тогаш разбирам (бидејќи со дигиталниов огромни се шансите "да ја погодиш", така што ќе насликаш 1000 па ќе си ја одбереш вистинската).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #335 на: 16 Август 2014, 12:00:21 pm »
Кога ќе станам доволно богат за да може да го користам ова кога ќе ми текне:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/871308-REG/Mamiya_010_13011a_Leaf_Credo_80MP_Digital.html,

не верувам дека ќе ми зафали филм во ниеден момент :)

Не дека ќе запалам Mamiya-та во скоро време, ама нек` си стои на рафт... можда некад.... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #336 на: 16 Август 2014, 12:12:11 pm »
;)
После ќе си фрлаш пари на она вистинското - објективи.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #337 на: 22 Август 2014, 17:45:48 pm »

Отсутен velestrumf

• Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #338 на: 28 Август 2014, 14:30:49 pm »
Why Analog Photography (Still) Rocks!

Цитат
1. The Look

Ok, let’s face it. Film shooters will tell you how much they love this special look of film. This is similar to music lovers who tell you that vinyl sounds more organic than a CD. A lot of digital shooters try to imitate this look on their digital files – but you can hardly get there. Film has an incredible colour palette and a huge dynamic range of detail in both highlights and shadows. So why imitate when you simply can shoot analog?

2. Film will make you a Better Photographer, Promise!

When shooting film, you are bound to know exactly what you are doing. You have to nail the exposure, how you frame the picture and how to direct the model so that he or she doesn’t have his or her eyes closed in the moment you release the shutter. Every picture costs money and believe us, you want to be sure to know your camera beforehand. Furthermore, most of the cameras have got only manual focus lenses and you need an external light meter to get the right exposure. This sounds a little bit frightening to someone who has experience only in digital photography. It’s a steep learning curve but it’s absolutely worth it.

...

http://digital-photography-school.com/why-analog-photography-still-rocks/
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #339 на: 28 Август 2014, 17:51:43 pm »
Пред 3 години, кога немав DSLR, зедов од дома Zenit од татко ми времето. Со Helios 44M-4 58mm f/2. Од цело патување скоро 10тина дена направив по 2-3 слики дневно од најубавите места. Кога ќе ги покажам тие, и тие што ги имам направено со 600D по одмори и слично, и лаици за фотографија се восхитуваат на првите. Вторите изгледаат... стандардно. Мегапиксели, острина незнам што. Не дека некому му било важно тоа.

Секако, се согласувам со фактот што во денешно време, за некој што се занимава со фотографија, слика по 200 слики на фотосесија - DSLR. Можностите се јасни. Квалитетот одличен.

Немa "vibe" во дигиталциве. Тоа е тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Фотоапарати
« Одговори #340 на: 28 Август 2014, 18:00:13 pm »
Следен пат сликај по 2-3 слики со дслрто од секоја локација.

П.с. Или седни и избери 2-3 слики ос секоја локација И само тие покажувај ги (како што и е предвидено), и извади на хартија пола од избраните барем 21цм димензија. Ќе жртвуваш пола саат јебига.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #341 на: 28 Август 2014, 18:47:21 pm »
Првите две реченици од точка 2 го доловуваат моментот. Посветеноста е by nature of things поголема кога сликаш филм. Секако, со „идиот“ апарат филмаш, се губи тоа. Ти треба нешто со мануелни сетинзи и прост светломер. Дури и ослабениот со време светломер  од Зенит Е брка работа.

Можноста да не бидеш доволно посветен со новиве дигиталци, малце го „усеруе“ моментот, но ако сакаш, и со дигиталец ќе се „посветиш“.

@DimitarMK, земи си адаптер ринг за М42, и заштрафи си го Гелиос-от на Canon-ot.  Уживанција ;)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #342 на: 28 Август 2014, 19:05:21 pm »
На мојот Zenit светломерот одамна не работи, а viewfinderот е полн прашина.

Инаку заштрафен е Хелиосот одамна. Уште од кога го купив апаратот. ;)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #343 на: 29 Август 2014, 12:32:52 pm »
На мојот Киев светломерот работи :)
Само не сум сигурен дали имав уште еден филм или немав више... :(
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #344 на: 04 Септември 2014, 11:41:57 am »
Момци каде да барам полнач за Samsung l100