Автор Тема: НОВО ВОЗИЛО ПО СТАР ШАБЛОН?  (Прочитано 13619 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: НОВО ВОЗИЛО ПО СТАР ШАБЛОН?
« Одговори #30 на: 09 Ноември 2013, 12:43:09 pm »
За бугар еве едно економично превозно средство

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #31 на: 09 Ноември 2013, 12:45:11 pm »
Pinky се продава пунто 2 класик со дизел мотор за околу 8000.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #32 на: 09 Ноември 2013, 13:40:16 pm »
Ако следиме пазарна економија од школски примери цените се тие туку конкуренцијата прави да вклучуваат нови работи за да останат конкурентни на пазарот.
И не само во автомобилската индустрија туку секаде е исто земете пример и компјутерите и телефоните и интернетот. цената е скоро иста како и порано само се вадат нови работи.
Најголемиот скок на цената на нови автомобили кај нас се случи со замената од марки на евра. Тогаш едноставно само ја сменија цената од марки во евра а соодносот требаше да биде два спрема еден ако гледаме во денари.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #33 на: 09 Ноември 2013, 13:50:56 pm »
Во нормланиот свет:

- Мандаторно е да се задоволат еко норми, со тоа се усложнува електрониката и раководењето со процесите на моторот. Заборавете на бош пумпи и платинки со карбуратори.
-Мандаторно е да се поседуваат одредени сигурносни системи.  Заборавете на возила без воздушни перничиња (барем 2) и АБС (а за некоја година и ЕСП)
-Мандаторно е да задоволат одредени норми за рециклирање. Заборавете на ефтини скај и пластики (иако кај некои возила изгледаат ефтино, не се до толку ефтини ко` порано)
- Колата нема да има пазарен успех, ако нема неколку ѕвездучки на тестовите за безбедност. Заборавете на ефтино проектирање (и уште некоја перница +).

Веројатно има уште троа работи, како на ефикасно осветлување, лесно управување (серво), електрично затворање на врати и прозори, радио со мп3 и пријатна клима во возилото, но ова горе што го кажав, воглавно го сублимира фактот дека нема да имаме возила од 5.000е повеќе во животот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #34 на: 09 Ноември 2013, 17:22:49 pm »
За бугар еве едно економично превозно средство
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ma tesko deka ke se najde takvo prevozno sredstvo za Bugar, sto ke jade samo ednas nedelno, nema da se razboluva, i ke ima veterinar za nego na sekoj cekor koj ke naplaka evtino...lol
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #35 на: 09 Ноември 2013, 21:52:52 pm »

Темпомат, да не заборавиме темпомат.
Ова еднаш годишно го користам :D

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #36 на: 12 Ноември 2013, 14:14:34 pm »
Pinky се продава пунто 2 класик со дизел мотор за околу 8000.
Нема 2 недели откако бев во салонот на Фиат. Пунтото повеќе не се произведува воопшто. Ми понудија Линеа со 1.3 дизел и Ево со... Ок... тоа му е работа, макар што пунтото за мене е далеку пред Линеа.

ОПШТО ЗЕМЕНО: многу е лесно да речиш „фрли уште 2000 евра, ќе знаеш што возишш“. Ама не е така...
Добриот пазар е понуда само за тој што има капитал.

Сервисот на Линеа што се прави на 10 000 кошто околу 100тина евра, исто како кај Ибица, исто како кај C-elysee...
За некого се релативно малку, за некого сочно многу. Зошто? Епа сега, во Скопје стандардот е повисок, во провинција далеку поопаднат. сервиси 200 евра годишно + регистрација + гориво + гуми...
На годишно ниво - околу 700 евра без горивото...
Истите километри ги врвам со Шкодата со 6.5 на 100 потрошувачка, со нецели 4000 денари сервис годишно (масло, филтри, платина , кондензатор + некоја ситна зафрканција како на пример брисачи, дихтунче некое што капи, или дефект кој никогаш не бил поскап од 1000 денари...) само што таа носи 13ки или 14ки (зависи од изведба) наместо 16ки бандаши и гумите коштаат половина од цената на другите...
Добро, генерално задоволен од искуството, па кога би имал шанса би одбирал повторно кола без опрема, релативно едноставна за сам да ја одржавам пошто ми е кеф + 13ки или најмногу 14ки тркала...
И сум ја товарал и сум ја извалкал и сум возел на отворено и на планина и секаде...

НЗС... си се откажал од клима, од сила, електрични стакла, ABS, GPS, ESP , AirBag... си добил подобри off-road способности, си заштедил на сервис драстично, на регистрација драстично...

Едноставно, ТАКВИ МИ СЕ ПОТРЕБИТЕ... Која кола сега одговара на овие барања?

Муабетот од Фаланга го гледам како многу суштински дел на дискусијава. Кинезите допрва ќе земаат залет, како што беше случајот и со скутерчињата...
Никогаш не можеш да знаеш. Но, тоа што го гледам како негативно, на ефтините фуш кинески коли се става дополнителна сложена опрема што ја прави далеку понесигурна отколку да беше без неа... фуш AirBag, ABS, серво волан...
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #37 на: 12 Ноември 2013, 14:31:03 pm »
Ете, не мора, ама нека има најобичен темпомат. Колку олеснува long-distance возење, чудо..
И кратки релации олеснува и тоа многу.Рачунај во 10 саати вожња на товарно возило на релација од 10км...Местиш темпомат и нозете на маска.Во спротивно ке ти се здрват.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #38 на: 12 Ноември 2013, 14:36:27 pm »

Темпомат, да не заборавиме темпомат.
Ова еднаш годишно го користам :D

Ете во тоа се разликуваме. :) Јас пак постојано (во коли кои го имаат), а мојата на најголема жалост нема.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #39 на: 12 Ноември 2013, 14:43:01 pm »
Kako bre nese proizveduva puntoto pa pred 2 meseci bev do hubo market i karsi  kaj toa servisite i salonite imase parkirano 2 kamioni so  PUNTO CLASSIC  novi koli cekaa za istovar..
Puntot e bas vozilo sto bi ti vrselo rabota da ne bese ona sity servoto kje recev deka e pajton kola..pomosni sredstva vo voznja jok eventualno  klima i elektricni prozori .. komocija ima solidna za napred ali zatoa odrzuvanjeto e bas kako da vozis zastava 101 ili yugo..epten evtini delovi ima..odi kaj mene  vo garaza kje vidis cenite koj se na golemiot servios sto go napraviv..
sum vozel i jas 3 skodi do sea ali sepak e toa vekje vozilo sto ednostavno zaminuva vo istorijata..dosta e bucna nad 110km koga vozis i delovite  vekje  kje prestavuvaat problem za naogjanje a dodeka  imas punto 2000 godina za 2000 eura dosta stegnato da najdes sto kje ti brka isto ogromna rabota

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #40 на: 12 Ноември 2013, 14:51:19 pm »
Ете ја фреквенцијата на муабетот...
И панадата до пред скоро и пунтото класик иста генерација беа топ количиња...
Едноставни, ефтини, па ако си мераклија можиш и дома да си ги чачкаш... свеќици, јабучици, масленце, филтри... нема заебанции со ресетирање сервисни интервали ко што знам....
Шкодата Ок, ама тоа е кола стара 25-30 години и одамна и заминало временцето. Но, кога би имал пари да купувам нова кола, сепак би ново Пунто или нешто слично, наместо половно А6ка...
Но за жал нема. Вероватно тоа било и последна пратка.... Пред 2 недели, ти кажувам бев во Битола во салонот, ми рекоја дека од пред кратко не се произведуваат... имаше уште по некој каталог останато, ама кола ЈОК...

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #41 на: 12 Ноември 2013, 14:59:19 pm »
044 339 090 - Avto connect Тетово
070263614

Јави се на некој од овие броеви и прашај дали имаат пунто класик. 90% би требало да имаат.

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #42 на: 12 Ноември 2013, 15:05:58 pm »
Ок другар, ама тоа ќе заврши за 2 месеци... тоа се возила на лагер што ги има...
Муабетот е дека пунто класик е надвор од производство... а вероватно тоа беше и последната бланко кола што се произведуваше...

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #43 на: 12 Ноември 2013, 15:07:51 pm »
Пунто класик не се произведува како застава 10?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #44 на: 12 Ноември 2013, 18:04:52 pm »
Istoto e toa samo drugo pakovanje..Ako se prodava zastava 10 zemisi toa posle smeni znakceto na hauba i gjepek ako nejkes da ti bode oci..
Ti pinky si bil beter od vujko mi be prijatele..on od sto e so razmisluvanje kao tebe seuste go ima prviot mobilen i ne pomisluva da go menja Nokia 3310  go nosi vo 2 fotroli..
On namerno zema askona deka nema nisto od elektriki a nedaj boze i elektronika cista ruska mehanika sve na rucka i sajla..ja vika da si tupam glava so ova tehnologijava jokk ne dolazi u obzir sto mozam kje cackam  ako ne ne e za mene toa kola ete toa e negovoto razmisluvanje