Автор Тема: Avtoodgovornost, Zelen Karton, Patnicko Osiguruvanje...  (Прочитано 67419 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Avtoodgovornost, Zelen Karton, Patnicko Osiguruvanje...
« Одговори #60 на: 02 Август 2011, 00:11:11 am »
Зелениот картон си останува необавезен, така да ако не излегуваш од МК со колата, не ти ни треба, и не ги плаќаш тие 90 евра.

Да, се слагам дека границата е глупава, али тоа е.

Најглупото е што сега наместо 2400 за месечен, најчесто користен, ќе плаќаме 90 евра.
Конечно некој паметен... Шуќур!

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #61 на: 02 Август 2011, 00:38:35 am »
Добредојде аџамија, да се запознаеме, јас сум марјанот, пишувачот што претходно јадеше гомна дека тие со коли над 90кс се курчеле.

Прво, според твоето искуство на форумот не ти е тебе место да кажеш дали искомплекситано серам или не.

Второ, ако имаш било какво искуство со форум, или си прочитал барем неколку поста на форумов, да не кажам теми, ќе си приметел на каков начин се води дискусија, т.е. ќе си приметел кога одреден став се кажува со ИРОНИЈА, и кои се показатели кон истата.

Трето, доколку си го искористил маусот за еден клик повеќе ќе се приметел дека имам 10кс повеќе од тебе (жал ми е што нема да ми изгледа како да стојам кога ќе ме поминеш), или пак доволно ќе беше да поминеш со погледот под мојот аватар, ама веројатно пребрзи се твоите 115кс за такво нешто. Оттука веројатно не треба да ти го насртам мојот став за новите цени на зелените картони.

Четврто, очекувам кога нов член ќе се зачлени на Карклуб, тој да е љубител на автомобилите и да има респект кон секој еден член на Карклуб без разлика на КС и очекувам истиот бар двапати да размисли пред да истрола нешто. Ама јеби га.

П.с. Дечки извинете за ОТ, терајте понатаму.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #62 на: 02 Август 2011, 08:37:25 am »
mrajanot, ептем го изкаравме ко за добредојде, ама мислам дека добар дечко е, не е злонамерен. Само е аџамија и така набрзина изнапиша дека доручкуваш еурокрем. :D А ти пеер еден шо не се јави да честиш чорбарлак за роѓенден?

Во чест на Аџамија еве и една песмица за него:
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #63 на: 02 Август 2011, 10:31:22 am »
Купувајте коли од 90кс и ремапирајте ги на 150кс... Задозлително турбо, задолжително дизел. Раат на пат, раат во новчаник. Ем на сите ќе им кажуваш дека имаш 90кс, и ќе паѓаат во несвест.

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #64 на: 02 Август 2011, 10:53:25 am »
А ти пеер еден шо не се јави да честиш чорбарлак за роѓенден?

Видов дека неделата на Веро си бил, не знаев пак накај Охрид дека ќе доаѓаш :)
Аџамија си пиша сам дека се зачленил во клубов само за да изреагира за "серачот" и да си каже дека има Мондео од 115кс, тешко дека ќе продолжи да чита. Негова единствена причина во случајот не се колите туку зголемувањето на цената на зелениот картон. Го жалам.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #65 на: 02 Август 2011, 11:05:20 am »
Абе не го жали. Уште е Аџамија. Ќе му помине.. :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #66 на: 02 Август 2011, 11:05:35 am »
Абе сите сме надркани, ама тоа не значи дека треба да се плукаме меѓусебно....!
Ако Аџамија има толку муда нека оди пред влада и нека ги исплука нив ...не нас овде!
Најлесно е да си ги истресеш фрустрациите на интернет...нема последици...нели?

Мене зелениот ми истече на 27 Јули а регистрација ми е на 1-ви.Октомври.
Патувам редовно и морам да вадам зелен стално.
Значи за Еден месец ќе си сги стегнам 90 Евренца и после еден месец уште 90 за да не се осеќам вака малку ко потресен.
Мислиш ја не сум надркан....??

БТЊ...Добредојде, се надевам благцето убаво ти легна?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #67 на: 02 Август 2011, 11:15:06 am »
Да спортакис, нема зошто ти да си надркан, и 5 пати да плаќаш зелен картон. Луѓето кои патуваат исто им се фаќа ин д лонг трм. А тие кои идеа до Грчка, на недела дена за одмор... Го надрљаа за 50еур плус.

Е сега ова како ти доаѓа, демек да се групираш во кола по повеќе луѓе, и почесто да ја напушташ државата. И ако даде господ никогаш да не се вратиш... ама тоа е само идеја.

Се случило повеќе пати да се договориш за Солун, рецимо. И еееееј ми истече зелениот картон, ај друг пат ќе одиме... Вака имаш цело време. Поефтино те фаќа да тркнеш до Солун со 5 души во мала турбо дизел кола, отколку да се паркираш на платен паркинг кај трговски. Озбилно.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #68 на: 02 Август 2011, 12:05:17 pm »
Дени полека но сигурно почнуваш да го заменуваш ЛП во однос на нафтеното труење....Паметен дечко си, дај преиспитај што си пишал пред да го натиснеш тоа „Испрати“. Платен паркинг во трговски ќе те чини 30-50 денари од час. Одење и враќање до Солун, возење низ Солун ќе те чини 30 литри нафта + патарини + паркинг во Солун 2.5-5 евра од час + храна и пијалоци за врме на патот. Се на се тоа се 2000 за гориво + 300 за патарини + 800 денари за паркинг во Солун + 1200 за храна и пијалоци, или се на се 4200 денари вкупно. Ако одиш со мал турбо-бензинец ќе те чини можеби 300 денари повеќе, т.е. 4500 денари. А ако одиш со голем атмосферски бензинец на плин ќе те чини нешто измеѓу малиот турбо-дизел и малиот турбо-бензин. Се на се, во сите случаи околу 100 пати повеќе одошто платениот паркинг кај трговски.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #69 на: 02 Август 2011, 12:09:39 pm »
Да спортакис, нема зошто ти да си надркан, и 5 пати да плаќаш зелен картон. Луѓето кои патуваат исто им се фаќа ин д лонг трм. А тие кои идеа до Грчка, на недела дена за одмор... Го надрљаа за 50еур плус.

Е сега ова како ти доаѓа, демек да се групираш во кола по повеќе луѓе, и почесто да ја напушташ државата. И ако даде господ никогаш да не се вратиш... ама тоа е само идеја.

Се случило повеќе пати да се договориш за Солун, рецимо. И еееееј ми истече зелениот картон, ај друг пат ќе одиме... Вака имаш цело време. Поефтино те фаќа да тркнеш до Солун со 5 души во мала турбо дизел кола, отколку да се паркираш на платен паркинг кај трговски. Озбилно.

Ми е криво шо треба сега да ги частам 90 евра плус за месец дена само. Да име ебам матер! Иначе поарно ми е мене сега поефтино е.!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #70 на: 02 Август 2011, 12:16:42 pm »
Дени полека но сигурно почнуваш да го заменуваш ЛП во однос на нафтеното труење....Паметен дечко си, дај преиспитај што си пишал пред да го натиснеш тоа „Испрати“. Платен паркинг во трговски ќе те чини 30-50 денари од час. Одење и враќање до Солун, возење низ Солун ќе те чини 30 литри нафта + патарини + паркинг во Солун 2.5-5 евра од час + храна и пијалоци за врме на патот. Се на се тоа се 2000 за гориво + 300 за патарини + 800 денари за паркинг во Солун + 1200 за храна и пијалоци, или се на се 4200 денари вкупно. Ако одиш со мал турбо-бензинец ќе те чини можеби 300 денари повеќе, т.е. 4500 денари. А ако одиш со голем атмосферски бензинец на плин ќе те чини нешто измеѓу малиот турбо-дизел и малиот турбо-бензин. Се на се, во сите случаи околу 100 пати повеќе одошто платениот паркинг кај трговски.
Бензин 1700, сосе патарини 2200 некаде. Одиш во Космос, се плеткаш цел ден, и се враќаш. Еве нека се 2500, делено на 5, тоа е по 500 денари од човек. Па едни патики се барем 1000 денари поефтини од Скопје. Или да не зборам за женско ташни-машни. Ако веќе имаш зелен картон, се исплати и со 2ца во кола, а камоли со 5.
Нема везе, демек ти не го знаеше тоа... :)  Или другачие да се изразам, јас тоа би го одбрал да го направам 9 од 10 пати.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #71 на: 02 Август 2011, 22:37:50 pm »
„Во Солуна грош сомуна, ама до Солуна пет сомуна“ - Народна поговорка.

Мене никогаш не ми излегла твојава математика. Прво 5 души во кола не би сакал да се возиме, па уште во мало аутце нема шанса. Прв излегувам од кола и им викам среќен пат. Стално кога идам на шопинг во Солун трошам бар 50 евра на глупости, т.е. незнам ни јас зошто...ред були, гира, сладоледи, бомбони, сокчиња, пица-чкарт, старбакс...Во Космос никад не идам пошто нема избор и цените се секогаш повисоки. Во Космос одат оние кои не го познаваат Сомун и тоа најчесто со т.н. „шопинг турите“ (читај мрцварење турите) со автобуз каде шоферот шверца свашта и со кои на граница те чешлаат 3 саати. Најопремени се продавниците низ ценарот, а и за време на попуст таму цените се најниски. Понатаму, кога идеш према краците кон излез имаш еден аутлет, отворен е пред некоја година. Таму имаш најефтина спортска/копачка опрема и најголеми попусти за време на попусти. Одма тука ти е и големото Плаисио каде имаш прифатливи цени на електронски уреди и компјуерски делови, но најбитно го враќаат ДДВ-то во целост за разлика од останатите. А исто има и карши уште една продавница, на врв јазик ми е името ама не ми текнува каде исто имаш голем избор на компоненти и враќаат ДДВ.

Е сега паркинг низ центар-центар е од 3.5 до 5 евра на час во зависност од тоа каде ќе паркираш и колку време ќе седиш. Има еден ефтин паркинг шом ќе влезеш после пристаништето, ама има многу пешадија за до тие продавниците за ташни-машни како H&M и слично. Па затоа и не се ни замарам таму да паркирам и да акам со саати пеш. Автобуските карти се по пола евро, некогаш и нив ги користам кога нема логика да се враќам по кола. Но автобуси во прицнип не сакам, а таксистите се рекетари и нив не им давам пари.

Ако правие муабет за исплатливост  секако дека се исплати да идаеш на шопинг со 300+ евра по чоек. Со помалку ја и жена ми во принцип не идеме. Ама за пар опинци нема поента, па макар и 4 души да купеле по еден пар. Ама ако така сега гледаме со 600+ евра се исплати да идеш и до Хамбург/Штудгард/Франкфурт/Дизелдорф/Берлин/Минхен во Германија со кола или два месеци однапред да си букираш повратна карта за 150 евра + 50 евра + 30 евра за метро и јадење/пиење за да преспиеш...Со 400 евра купувам повеќе и поквалитетна гардероба одошто во Грција. Ама ако одам натаму нема да останам еден ден и нема да се стискам да спијам УПМ во ефтино мотелче и скромно да јадам и пијам, туку гарант ќе распукам уште 200 за таа цел. А што правиме со посета до локалните пуф-ови? Така да шопингот во Солун е еден муабет, а цената на зелените куртони е друг и тие два немаат никаква врска во принцип.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #72 на: 03 Август 2011, 02:43:52 am »
море пичурникот мајчин нивни. си се заебаваат со нас како сакаат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #73 на: 03 Август 2011, 10:55:33 am »
море пичурникот мајчин нивни. си се заебаваат со нас како сакаат.

Ова за ПОАРНО е направено. Особено за колите над 90кс, што ќе го пушат со 90еур. Ти 89 имаше или 92, не дека има разлика во реалност, ама има разлика во цена сега.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #74 на: 03 Август 2011, 12:05:57 pm »
Во која категорија спаѓаат тие што имаат точно 66kw/90ks ?