Да видиш како плаќаат ако се фатени на дело. И пешаците исто. Проблемот настанува кога нема кој да ги фати на дело и нив, и овие со коливе, бидејќи нема полиција на терен.
Понекогаш сарказмот е тешко прифатлив.
Нејсе, ете, така нека биде. Јас во моето 14-годишно возачко искуство во Скопје можам да ги избројам на прсти инстанците што сум ги видел и што ги знам кога пешаци и велосипедисти добиле казна.
Дури, и на форумов кога се дискутирало казнување на велосипедисти, нивниот (арогантен) став бил „ако ме фати нека ме казни.“
Тоа што јас го барам е еднаквост пред законот, за сите учесници во сообраќајот.
Башка што заличе конечно Партизанска на нешто. Дојдена беше до степен пешаци да мораат да одат по улица од крајно несовесно паркирање. Вака пешаци и коли и точакџии минимално да се мешаат меѓусебно. Најдобро и единствено логично решение.
Ептен е така. Затоа и се радувам и го поддржувам ова. И воопшто не сум саркастичен со поддршката. Напротив - еве, и од себичен аспект, колку повеќе луѓе на точаци, толку помалку луѓе во коли, толку пораат јас ќе возам.
--
My point is.. Не може една група од учесниците во сообраќајот да биде окривувана дека е крива за све цело време, и само таа група да биде казнувана. Треба да се размислува малку здраворазумно, и да се обезбедат услови за нормално (и еднакво, како по условите, така и пред законот) одвивање на сообраќајот. Не може за едни казната за црвено да биде 300 евра и одземање возачка, а за другите да нема никаква.
Баш ме интересира, ај нека ѕирне некој од правниците - колку е казната за проаѓање на црвено со велосипед?