Трепкавите зелени светла на семафорите се многу корисно решение.
Зашто не ги направат и црвените светла да трепкаат три пати пред да се вклучи жолтото светло?
На пример:
Возиш кон семафорот, нема шанси да го фатиш зеленото светло додека стигнеш. Се вклучува црвено светло. застануваш.
Гасиш мотор. Чекаш.
Почнува да трепка црвеното светло. Палиш мотор.
Се вклучува жотло па зелено светло. Тргнуваш.
Значителна количина на гориво ќе се заштеди ако семафорите со долго време на чекање во Скопје ги направат со трепкаво црвено светло. Кај семафорите со кратко време на чекање нема поента трепкањето на црвеното светло, ама секаде каде што се чека повеќе од 30 секунди ова може да се примени.
Ќе се заштеди гориво, ќе се намали загадување.
poradi istite pricini rabotea brijcanicite, i ete gi skinaat zaradi pametniot sistem sto te gleda u oci i spored toa odlucuva ko ke ti pali zeleno... muda za bubrezi
sfe e u sistemot z akradenje pari, gi izvadija tajmerite, dadoda/zeamaa pari i stavija "pameten" sistem, potoa pak nego ke go izvadat i popameten ke stavat zada dadat/zemat pari pak... da ne recam ukradat ne e kurtoazno toest se trese K vov ladna vodaa
трепкавите зелени светла, на почетокот и мене ми се чинеа како добра солуција... ама за жал, се појавија ГЛУПИ ВОЗАЧИ ШТО КОЧАТ ВЕДНАШ ЧИМ ПОЧНЕ ДА ТРЕПКА, а трепка 5 пати нај малку... незнам колку пати видов деновиве застанати коли на семафор, а зеленото сеуште трепка... КРЕТЕНИЗАМ... ако трепка бе друже, ЗЕЛЕНО Е, тоа што трепка не значи дека треба да застанеш....
Не знам колку прават проверки на надвозниците ама оној кај автокоманда кога стоиш на семафор и кога ќе помине автобус или шлепер како подрипнува и како тресе мислиш во секој момент ќе се сруши и ќе пропаднеш доле на булевар... Ваљда тоа е нормално и ваљда задолжените за тоа прават проверки редовно...
со оглед на тоа дека учев во коце, често проаѓав таму долг период и не ретко го осеќав тоа љуљањето, уште од тоа време... значи, ваљда, така треба, чим се љуља 20 години и сеуште не се срушило...

а ако не сте приметиле и на близнаците мостовите е исто. т.е. можеш да го осетиш истото на мостот ако застанеш со кола, во правец кон аеродорм, од кванташки.. исто камиони, автобуси и слично нешто тешко кога ги поминува спојките на пат со мост, знае да се љуља цела кола и дури непријатно чуство буди...