Автор Тема: Весела Математика за деца и младинци  (Прочитано 44730 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
Одг: Весела Математика за деца и младинци
« Одговори #75 на: 03 Јули 2011, 20:23:25 pm »
plinot si se isplati posle 15-20.000 zavisi kakov ured ke stavis, ako ti e ponova kolata normalno deka ke gi izvozis tie km i so 10iljadi godisno, jas po 800km prosek mesecno pominuvam, sea od koga staviv mi izleguva po 1200mesecno gi tepam :D
Ama porano se ceakav so tatko mi da mu go zemam dizelot :) za bilo kade podaleku sea ne mi cue ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #76 на: 03 Јули 2011, 20:29:03 pm »
Najdi eden primer kade sum serel za туќa kola.
Со годините ти се има појавена селективна амнезија. Се сеќаваш само на работи кои ти одговараат, а не се сеќаваш на работи кои не ти одговараат. :D Да не ти роварам по постовите и да пастирам цитати, пред некој ден на 14 теми ги ругаше Алфа Ромео со посебен акцент на големата црвена лего коцка од Куоре. Да не одам понатаму со примери :)

Што се однесува до темата денес правев рекапитулација на потрошувачката на плин:
Точење 1:
Вкупно поминати: 340km
Вкупно наточени: 40l
Релации и дестинации:
A) Скопје - Охрид: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек = 170km
B) Охрид градска: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек, чат-пат по агресивно возење = 170km
Просек: 11.76l / 100km

Точење 2:
Вкупно поминати: 335km
Вкупно наточени: 42l
Релации и дестинации:
C) Охрид - Скопје:агресивно возење со брзина 35% поголема над дозволената во просек = 170km
D) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 165km
Просек: 12.54l / 100km

Точење 3:
Вкупно поминати: 407km
Вкупно наточени: 54l
Релации и дестинации:
E) Скопје - Св. Јоаким Осоговски - Скопје: агресивно возење со брзина 50% поголема над дозволената во просек = 220km
F) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 187km
Просек: 13.27l / 100km

Статистика
Вкупно километри: 340 + 335 + 407 = 1082km
Вкупно наточен плин: 40 + 42 + 54 = 137l
Просек: 12.62l / 100km

Од прилика му доаѓа 15% поголема потрошувачка и 45% разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри.

Gledam moderatorite izbrisale dosta komentari ,pretpostavuvam so cel da ja zastitat "legendata" Gojdo od blamiranje. Nema da moze ova da ostane otvoreno prasanje ,posetitelite na sajtov se dolzni da ja znaat vistinata.Eve kako dolzen na odgovor i kako potkrepa na moite stavovi protiv "biserite" na Gojdo se vrakam so replika za negovata "visha" matematika. Slobodno moderatorite neka go izbrisat mojot post ...pa duri i neka me baniraat ako mislat deka treba.Ednas edna poznata i ceneta licnost (za mene) vo Makedonija rece "begam kako djavol od krst" od luge sto znaat se.Tie vo princip ne znaat nisto.Najodgovorno tvrdam deka Gojdo misli deka znae se.Toj ima komentar za se i sesto.
Bidejki go nemam tvojot post (upaten do mene) e izbrisan i ne mozam kompletno da ti repliciram ke se obidam da opfatam eden del pred da pominan na matematickiot del kade si ziva tapa.Mene tvojata mazda i glupostite koi gi treses kade i da stignes voopsto ne me interesiraat i ne gi citam od pricina ne deka imam nesto licno protiv tebe tuku sto nema apsolutno nisto pametno da se procita vo tvoite postovi. Si napravil edna kutija za laden vozduh i sto...mozebi treba da sobereme peticija za da bides vklucen vo izgradbata- Skopje 2014god i da ti izgradime eden spomenik pred ESM-"Gojdo so negovata izolaciona kutija za laden vozduh vo race". I ednas godisno delegacija od carclub da doadja i da polozi svezo cveke i da se poklonuvamee pred taka znacajna licnost ,licnost so taka golem pridones za razvoj na avtomobilizmot vo svetot i Makedonija.Jas i ti mozebi bi mozele da bideme prijateli i da sedime na ista masa ako nekoj asteroid ja pogodi zemjata i ostaneme preziveeme samo nie dvajcata,mada i vo toj slucaj se somnevam deka bi bile prijateli taka sto ne beri gajle ,zborot prijatel bese upotreben so ironija ne so vistinsko znacenje.
Kako prvo jas 10-ina godini nemam nisto so matematika ama eden taka pameten covek koj e magistar i elektro inzinjer(ako ne se lazam taka se ispofali vcera) da ima problemi so edna obicna matematika i da trese gluposti...zalosno.Uste pozalosno e sto na sajtov ima mnogu praznoglavci koi se lepat kako muva na g**no bez da vklucat mozok ili mozebi i ne mozat (bidejki go nemaat) zastanuvaat na tvoja strana i te smetaat za svoj svoeviden guru.Jas nikogas ne sum dosol na sobir vo organizacija na carclub bas od pricina poradi lica kako Gojdo i negovite sateliti ,koi duri i koga ke tropne nekoja zelena site so ovacii go precekuvaat negoviot komentar.Steta sto nema poveke luge na sajtov da receme kako 2fast4u ili kako deni ili kako dean (od Ohrid) ili kako djiji ili kako chlik i da ne nabrojuvam ponataka siguren sum deka ima uste dobri momci, sigurno mnogu cesto ke doadjav da se druzam na sobirite sto se organiziraat .Za zal tuka tie se vo malcinstvo.
Deneska dobro razmisluvav za matematickata zadaca koja vcera stana glaven problem i atrakcija na sajtov.Imam dvajca dobri i bliski prijateli profesori po matematika (koi se dokazani matamaticari vo Skopje) , gi povikav da sednavme na kafence da se napieme i da porazgovarame na temata.Od prva topka dvajcata moi prijateli od kako im gi izloziv tvoite "matematicki analizi" taka slatko se iznasmeaa na glupostite koi sto Gojdo gi imase servirano i rekoa i ETF ne e toa sto bese.Koj mu dade na nemu diploma i magistratura zalno e diplomec na elektro fakultet ,magistar da ne znae da presmeta edna lesna i obicna zadaca kako sto e ovaa.Znaci ona deka si staval plin vo "nas plin" i si plakal 35 denari za plin ili deka si staval vo luk oil 98 oktanski benzin od 75 denari se samo odvlekuvanje na vnimanieto obid da se relativiziraat nekoi raboti vo obid da se spasi ugledot od gluposta sto ja ima tresnato.Tie prikazni ostavi gi za kafanski "prici" koga lugeto se pod pogolema kolicina na alkohol i lesno progoltuvaat lagi koi im se servirani. Za tvoja nesreka tvojot post seuste sedi tuka , administratorite sesute ti go nemaat izbirasno.Mozebi vo obid da se doblizis do procento koj sakas da go dobies a koj e cista glupost ke kazes deka polnis benzin vo Grcija 98 oktanski benzin i plakas 1,75 eu po litar  (108 denari) pa da mozes da dobies nesto pogolema procentualna zasteda na pari.Isto taka moze i jas da zemam deka plinot vo Crna Gora e 0,75 eu (46 denari) pa da zastedata bide uste pomala znaci ke se drzime do osnovnite podatoci a taka e vo 99% od benzinskite vo Makedonija (osven vo onie sto tocat djubre) plinot cena od 40 denari po litar i benzin 95 oktanski, 73 denari po litar.
Edinstveno tocno vo tvojata presmetka e deka dokolku go zememe faktot za 15% pomala potrosuvacka na benzin se dobiva 118,26 litri benzin i tuka zavrsuva tvojata prikazka i vistinitost na celata presmetka.Ova go imas dobieno x+15%x=136 ,t.e.1,15x=136,od kade x=118,26 l benzin.Ili go imas presmetano so procentna smetka nad 100,odnosno S=((S+P)*100)/(100+p),kade S e potrosuvackata na benzin vo l.Ottuka S=(136*100)/115=118,26 litri benzin.Razlikata odnosno zastedata vo denari e 118.26*73-136*40=3192,98 denari ili (3192,98/8632,98)*100=36,9%~37% zasteda, sto e daleku od tvoite 60%.Tvoite 60% ne se procent na zasteda,tuku procent na potrosuvacka na plin vo odnos na benzin.Imeno ako odredena kilometraza e izvozena so 100%benzin,istata ke bide izvozena so vo slucajov 63% plin.Toa go imas dobieno so (5440/8632,98)*100~63% sto matematicki ne pretstavuva presmetuvanje na procent na zasteda. Ova e pricinata poradi koja jas ne gi citam tvoite komentari.Bidehjki izobiluvaat so pogresni podatoci od sekoj aspekt a ti po sekoja cena tvrdoglavo gi branis vprocem kako i prekarot sto go imas.
Pritoa vo prsmetkata na zastedata koja vo tvojot slucaj iznesuva 37% ne se vkluceni niti mozni servisi na plinskiot ured,niti pari potrebni za maslo vo kapalikite,niti benzinot potrosen za startuvanje na kolata (dodeka prefrli na plin).Koga bi se dodalo seto ova tvojata zasteda ke padne i pod prsmetanite 37% .Taka da cukni ja malku glavata i razmisli dva pati pred da pisuvas bilo kakvi presmetki,zasto imas strasni propusti vo presmetkite i rezultati koi se granicat so glupost.
p.s. Chlik...daleku e Gojdo od nekoj golem matematicar,ova e vistinata za procentualnata zasteda vo clucajot  "Gojdo i negovata 60% zasteda" pozz

Денес ќе има продужетци  ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #77 на: 03 Јули 2011, 20:38:33 pm »
@Carrier & Chlink

Доколку не штети плинот на моторот на производителите многу поефтино би им било да нудат економично возило со плинска инсталација на постоечките бензински мотори отколку развивање на дизел мотор. На плин страдаат бомбини, свеќици, вентили, глава, сонди и друго 3 пати побрзо него ли на бензин, за перформанси неќу ни да зборам. Аналогно на тоа, доколку зимам веќе кола со која имам намера да заштедам некој динар, ќе си земам дизел кој по перформанси по дефаулт ќе биде подобар од бензинец адаптиран на плин, многу полесен за одржавање и нема да носам боца во гепек.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #78 на: 03 Јули 2011, 20:54:47 pm »
@fordST

Сочувство до твоето семејство. Сигурно не им е лесно да трпат човек како тебе...

Додека ти денес си се замарал со професори и ку*ци и палци, јас бев на фамилијарен ручек каде одлично си поминав и одлично се орасположив. Потоа продолжив во клубче со кумот и уште поубаво си поминавме. Штета што сум утре на работа и имам домашни обврски инаку сега сигурно ќе се веселевме во пријатен амбиент.

Ете од тие причини, јас имам толку многу приврзаници на форумов и луѓе кои како мене сакаат да се орасположат и да се зезаат. А ти немаш ниту еден и твоите невкусни и неинтелегентни постови ги бришат уште пред да ги прочитам.

На крајот од краиштата, ако толку тебе те заболе за мене и мојата мазда, зошто си потрошил цело попладне и овде ми пишуваш фермани со гомненици. Па дури им ене ме боли Ѓоко дали маздава ќе помине 60% или 55% повеќе километри за исти пари. Тоа се информации за луѓе кои се водилема дали да вградат или да не вградат плин. Јас, за разлика од тебе, пишав едно конструктивно мислење со цел да помогнам на заедницата и да споделам исксутво со другите. А ти, дојде и отвори дебилна расправија која ја сведе на ниско-интелегентни лични навреди и препукавања. Ете, затоа кога ќе дојдеш на собир никој нема да те сака, а мене некој ќе ме сака.

Успут, тоа пријателе, можеш да го сватиш како сакаш, но ако си го корегираш односот и ја произнесеш суштината на проблемот кој ти попречува комуникација со мене и форумов, можеби ќе можеме да ги надминеме конфликтите и еден ден да бидеме пријатели. Дотогаш, во интерес на рејтингот на форумов и квалитетот на дискусија ќе ги игнорирам сите натамошни твои постови и ќе се потрудам да не те провоцирам и заебавам како што природно ми доаѓа по "default".

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #79 на: 03 Јули 2011, 21:09:26 pm »
Ништо, гОЈДЕ се препил. Не е расположен за контра теза ;D ;D ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #80 на: 03 Јули 2011, 21:14:57 pm »
Седи бе па и ти сега мирен. Глеаш дека не сум расположен... :D
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #81 на: 03 Јули 2011, 21:34:59 pm »
@Carrier & Chlink

Доколку не штети плинот на моторот на производителите многу поефтино би им било да нудат економично возило со плинска инсталација на постоечките бензински мотори отколку развивање на дизел мотор. На плин страдаат бомбини, свеќици, вентили, глава, сонди и друго 3 пати побрзо него ли на бензин, за перформанси неќу ни да зборам. Аналогно на тоа, доколку зимам веќе кола со која имам намера да заштедам некој динар, ќе си земам дизел кој по перформанси по дефаулт ќе биде подобар од бензинец адаптиран на плин, многу полесен за одржавање и нема да носам боца во гепек.

Грешка си околу повеќето работи. Mногу автомобилски компании нудат фабрички конвертирани возила на плин или метан.
Пример:
http://www.autoevolution.com/news/fiat-to-showcase-lpg-grande-punto-panda-and-bravo-3343.html
http://green.autoblog.com/2009/10/04/opel-will-offer-two-factory-installed-lpg-models-meriva-and-cor/
http://www.lanciapress.com/press/detail/11109

и многу многу други фабрички конверзии. Оние дилери кои соработуваат со плимонт за монтажа на плин кои ја задржуваат гаранцијата, сигурно за тоа имаат одобрение од производителот, бидејќи производителот може да изврши контрола за повик на гаранција во било кое дилерство, па не верувам дека било кој дилер тоа на своја рака ќе го прави.

Нема никаков разлог плинот да ги троши повеќе деловите на колата од бензинот. Лошо наместен плин, кој таксистите го „стегаат“ да им троши помалку и праат сиромашна смеша,развива поголема температура која придонесува до побрзо расипување (горење издувни вентили и слични муабети) кои во суштина само придонесуваат кон прикаските. Мојата лада самара имаше плин монтирано веднаш по саглам ремонт, тогаш само макпетрол монтираше плинови, после тоа поминав 100.000км и повеќе без проблеми. Цитроенот на моите е конвертиран пред 90.000км, сега има 240.000 без пипнат мотор (1.8i) само потрошни резервни делови и уље и филтри. Моето искуство вели дека плин е ок :)
Што се однесува до бомбини и свеќици, исто така нема дилема тука, плинот е нешто поосетлив на лошо палење, со свеќици кои на бензин едвај работат, веројатно ќе имаш проблеми со плинот. Свеќици со неправилен зазор (истрошени) може побрзо да ги сјебат бомбините исто како и на бензин. За сондите нема муабет тука сондите може да се уништат ако имаш постојано богата смеша со несогорен плин. Исто е и со бензин, ако имаш постојано богата смеша ќе ти ги сјебе сондите и катализаторот (за овој не треба да се плашиш од плинот - остануе ко` нов). Плинот кога согорува, имаш многу малку цврсти честички и гареж, моторот е почист. Можеш тоа да го приметиш при промена на масло, маслото после неколку иљади км на бензин станува црно, а на плин при редовна промена (10.000 или 15.000 или 20.000 како е пропишано, не треба почесто) останува чисто.

И на крај, Еколошките придобивки од плинот се доста големи :) Нема азотни оксиди, и освен CO2 и водена пареа друго од ауспух не искача :) Во многу земји ако имаш инсталирано LPG или CNG си бенифициран со неплаќање на еко такси. Во Лондон не плаќаш congestion fee ако имаш плин (London Congestion Charging Exemptions Many LPG vehicles can be made exempt of the £8.00 per day London Congestion Charging, when fitted with the appropriate lpg system)

ИТН....

Не приоѓај со толку предрасуди кон lpg. И јас би возел цело време на бензин да не ми е заштедата од околу 1.200-300е годишно....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #82 на: 03 Јули 2011, 21:35:27 pm »
@Carrier & Chlink

decko ti si nazad malce so razmisluvanjeto i za sekoe tvoe ovde negoduvanje ima soodveten odgovor, ama toa ke bide OT pa neka go prefrlat ova se kaj PLIMONT pa ke ti objasnat ubavo za se ova...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #83 на: 03 Јули 2011, 21:42:34 pm »
Де де, полека, неинформираност не значи и назад со размислување :) На крајот на краиштата бензинските мотори се баш тоа: Бензински. Предвидени да работат на бензин :) LPG Само се покажа како добра алтернатива која благодарение на своите приближни карактеристики како гориво со бензинот, успеа да стигне до таму до кај што стигна: современ, траблфри систем, без загуби во перформанси и без последици по аутото.
(и стварно ај у плимонт форум)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #84 на: 03 Јули 2011, 21:47:54 pm »
Ипак реалност е дека денес полесно можеш да купиш фабричко ауто со електричен погон отколку  да најдеш на плин. Има нешто што не штима.

А она околу Екологијата ме насмеа, Alfista и екологија. ;D ;D ;D

Па ние више гориво трошиме него Окта ;D ;D ;D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #85 на: 03 Јули 2011, 21:55:08 pm »
so cenata za elektricen pogon ke kupam mnogu poveke na benzin/dizel

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #86 на: 03 Јули 2011, 21:58:11 pm »
so cenata za elektricen pogon ke kupam mnogu poveke na benzin/dizel

Ама ти стај се у улога на производител. Ако е толку ефтино возењето на плин зашто не нудат мотор со фабричка инсталација. Па си бираш, дал сакаш на бензин, на плин или дизел. И фактот што електричниот погон е толку скап а сепак се нуди говори дека плинот никогаш нема да најде широка примена. Јас се кладам дека е тестиран во лабараториите на големите светски производители и увиделе недостаток.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #87 на: 03 Јули 2011, 22:05:07 pm »
nudat i toa kako, me mrzi da bara i da postiram linkovi. VW nudi  isto i Fiat nudi otvori nivni sajtovi ke vidis. Kaj nas nemoze da ti nudat so vgraden plin od tamu bidejki takov e zakonot ili neznam so pa treba po nas propis da e napraven/vgraden i toa e toa.

Zatoa ima eden kup dileri kaj nas so davaat vgraduvanje i zadrzuvanje na garancijata, vo porsche mozes use pred da ja zemes kolata da ti vgradat plin.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #88 на: 03 Јули 2011, 22:06:41 pm »
nudat i toa kako, me mrzi da bara i da postiram linkovi. VW nudi  isto i Fiat nudi otvori nivni sajtovi ke vidis. Kaj nas nemoze da ti nudat so vgraden plin od tamu bidejki takov e zakonot ili neznam so pa treba po nas propis da e napraven/vgraden i toa e toa.

Zatoa ima eden kup dileri kaj nas so davaat vgraduvanje i zadrzuvanje na garancijata, vo porsche mozes use pred da ja zemes kolata da ti vgradat plin.

збориме за сериско производство