Автор Тема: Весела Математика за деца и младинци  (Прочитано 44758 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Одг: Весела Математика за деца и младинци
« Одговори #60 на: 03 Јули 2011, 17:08:54 pm »
Нема потреба од такви муабети.. Конкренто, маздата за која што праиш муабет е доста постара, со доста постар мотор и доста постар плински уред, и кај плинот многу има врска кој и како го мести.

Енивеј, и јас сум против плин (иако, и јас ја возев прошлата кола на плин), али со денешниве цени, комплетно ја разбирам инвестицијата и чекорот.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #61 на: 03 Јули 2011, 17:20:31 pm »
Гојдо, од мене имас 5+ за наставничката :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #62 на: 03 Јули 2011, 17:32:55 pm »
Весело весело ... Очи ми испаднаа читајки формули ...
Одамна немало вакво реметење на форумот ... :P

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #63 на: 03 Јули 2011, 18:15:02 pm »
Јас сум многу против плин (и секоја друга модификација) - прво зошто речиси СИТЕ мајстори тука, малце поише знаат него производителот на опремата, па соодветно ќе го напраи тоа така ко` што „мајстор перо“ мисли дека треба да го напраи - ова не важи само за уградување на плин, него и за секоја друга работа која може да се завши со чекич, дреар, бравар и лимар за олуци, па на крај ќе добиеш некоја нуспојава од типот централата од плин ти е врз кутијаза за филтер за воздух и не можеш едноставно филтер да си смениш, а исто така и доводот од плин ти е врз кабелот за ламбда сонда и ќе се намучиш ако сакаш да ја извадиш старата без да ја оштетиш.
Стилото не го возев на плин, зошто можев да ја поднесам цената на гориво, ама со алфата не се поднесуе..Поминувам околу 18.000 км годишно, па удрете есап колку за бензин треба да одвојам, поготово со алфата. За пример, еден км на бензин со алфата е околу 9 денари, а на плин е околу 5.5 (незнам у проценти колу е заштедата пошто на натпревари по математика само во 6-то бев, немаше проценти тогаш)  :P

Па видете вие годишно колку ми е уштедата (пак во проценти ќе ве молам)  ::)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #64 на: 03 Јули 2011, 18:23:51 pm »
И јас бев поборник против плин се додека не седнав во неколку помодерни возила со плински уред. Тогаш ми се расчистија сите дилеми и мистерии и сватив дека на крај се сведува на економија, а муабетите и митовите околу мирисање, перфорамнси, багажен простор, сигурност се веќе минато ако воопшто некогаш биле реалност.

Со покачување на цената на бензинот на 82 денари, владата на РМ ме стимулираше на чекорот вградување на плински уред.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #65 на: 03 Јули 2011, 18:27:02 pm »
И јас бев поборник против плин се додека не седнав во неколку помодерни возила со плински уред. Тогаш ми се расчистија сите дилеми и мистерии и сватив дека на крај се сведува на економија, а муабетите и митовите околу мирисање, перфорамнси, багажен простор, сигурност се веќе минато ако воопшто некогаш биле реалност.

Со покачување на цената на бензинот на 82 денари, владата на РМ ме стимулираше на чекорот вградување на плински уред.
+1
Со тоа што јас имав и самара на плин а и моите ZX кој и јас го возев некое време. Така да одамна немам посебни предрасуди, освен што ми беше жал да копам по стилото. Ми беше и по алфата жал, ама поише имам жал за новчаников...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #66 на: 03 Јули 2011, 18:29:02 pm »
Апсолутно се слагам со дечките погоре. Цените на горивото ја оправдуваат конверзијата.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #67 на: 03 Јули 2011, 18:33:56 pm »
Апсолутно се слагам со дечките погоре. Цените на горивото ја оправдуваат конверзијата.
Цените и потрошувачката....13 литри градска во зима...Кога го напукаа 82, реков доста е! Единствено се каам што не го потегнав тој чекор порано.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #68 на: 03 Јули 2011, 18:40:36 pm »
Кога би морал да возам за да штедам, секогаш дизел би одбрал.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #69 на: 03 Јули 2011, 18:42:40 pm »

Проблемот е што во секој момент може да дојде до пресврт на цените и нафтата да рипне доста над бензинот(во цена) Тогаш ќети биде криво, а вака горе доле тука си.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #70 на: 03 Јули 2011, 19:24:29 pm »
Деем, пак ќе мора оф топик да збориме :D Нема тука многу проценти....

Јас обратно, секогаш би избрал бензинец врз дизел. не го сакам тој голем обртен момент кој се јавува еднаш во рев-рејнџ-от. Сакам обртен момент убаво распореден низ целото подрачје. Сакам кога подрачјето на обртаите ми е доста големо (барем 7000 в/мин). Сакам кога звучи ко што треба да звучи. Уште ако е турбо бензинец кој ќе ми овозможи перформанси недостижни за дизелите, уште поголем мерак! :) ПА ако сака и на го*на нека оди а не на плин! :)
А ако станува збор за штедење, плинот е пак бољи од дизелот: Дизел има почести серивсни интервали и обично поскапи, а и обично дефектите на дизелите (колку и да се ретки) се поскапи него на бензинци. Бош пумпа, инџектор, турбо, егр итн...
Ако ги видиш цените што ги пропишува рег. комисија за гориво, ќе видиш дека рафинериската цена на дизелот е повисока или иста (сега баш проверив, за помалку од 1% е поефтин дизелот) со она на бензинот. Нашата влада помалку завзема од „дизелашите“ со (некоја глупа) претпоставка дека цела економија се движи на дизел, и ова е као стимулација. Не верувам дека вака ќе биде постојано, впрочем, секаде во европа се изедначени цените на дизел и петрол.
http://www.erc.org.mk/Uploads/ND-C%2006%2006%202011%20-%20ODLUKA%20ZA%20CENI%20NA%20ND%20so%20obrazlozenie.pdf

ЛПГ е добра алтернатива без речиси никакви последици. Како што рече gOJDO, пероформансите се во прифатливи рамки (за разлика од порано), гепекот веќе не е проблем (боца во место за резервна гума) за тие што не сакаат да жртвуваат - јас имам место во гепек и сакам да можам што поретко да застанувам на бензинска, па ставив 60л боца, а џебот се радува. :)
Новиве ЛПГ системи сами учат како да работат. Ако мајсторите за монтажа ги бива, нема да имаш никакви проблеми. Ако горивото не ти го плаќа фирма (сам си го плаќаш) и редовните сервиси ти се од свој џеб, и ако поминуваш барем 13-14.000 км годишно, плин е way forward.
Ако поминуваш помалку од 10.000км годишно, веќе е прашање дали во времето во кое ја поседуваш колата ќе го исплатиш уредот.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #71 на: 03 Јули 2011, 19:29:27 pm »
Moре само Метан со карбонски резервар, му е мајката!

Отсутен ford ST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #72 на: 03 Јули 2011, 19:35:09 pm »
Najdi eden primer kade sum serel za туќa kola.
Со годините ти се има појавена селективна амнезија. Се сеќаваш само на работи кои ти одговараат, а не се сеќаваш на работи кои не ти одговараат. :D Да не ти роварам по постовите и да пастирам цитати, пред некој ден на 14 теми ги ругаше Алфа Ромео со посебен акцент на големата црвена лего коцка од Куоре. Да не одам понатаму со примери :)

Што се однесува до темата денес правев рекапитулација на потрошувачката на плин:
Точење 1:
Вкупно поминати: 340km
Вкупно наточени: 40l
Релации и дестинации:
A) Скопје - Охрид: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек = 170km
B) Охрид градска: умерено возење со брзина 20% поголема над дозволената во просек, чат-пат по агресивно возење = 170km
Просек: 11.76l / 100km

Точење 2:
Вкупно поминати: 335km
Вкупно наточени: 42l
Релации и дестинации:
C) Охрид - Скопје:агресивно возење со брзина 35% поголема над дозволената во просек = 170km
D) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 165km
Просек: 12.54l / 100km

Точење 3:
Вкупно поминати: 407km
Вкупно наточени: 54l
Релации и дестинации:
E) Скопје - Св. Јоаким Осоговски - Скопје: агресивно возење со брзина 50% поголема над дозволената во просек = 220km
F) Скопје градска: релативно агилно возење (цедење до и кочење пред семафори) = 187km
Просек: 13.27l / 100km

Статистика
Вкупно километри: 340 + 335 + 407 = 1082km
Вкупно наточен плин: 40 + 42 + 54 = 137l
Просек: 12.62l / 100km

Од прилика му доаѓа 15% поголема потрошувачка и 45% разлика во цена меѓу плин и бензин или вкупно за истите пари поминувам околу 60% повеќе километри.

Gledam moderatorite izbrisale dosta komentari ,pretpostavuvam so cel da ja zastitat "legendata" Gojdo od blamiranje. Nema da moze ova da ostane otvoreno prasanje ,posetitelite na sajtov se dolzni da ja znaat vistinata.Eve kako dolzen na odgovor i kako potkrepa na moite stavovi protiv "biserite" na Gojdo se vrakam so replika za negovata "visha" matematika. Slobodno moderatorite neka go izbrisat mojot post ...pa duri i neka me baniraat ako mislat deka treba.Ednas edna poznata i ceneta licnost (za mene) vo Makedonija rece "begam kako djavol od krst" od luge sto znaat se.Tie vo princip ne znaat nisto.Najodgovorno tvrdam deka Gojdo misli deka znae se.Toj ima komentar za se i sesto.
Bidejki go nemam tvojot post (upaten do mene) e izbrisan i ne mozam kompletno da ti repliciram ke se obidam da opfatam eden del pred da pominan na matematickiot del kade si ziva tapa.Mene tvojata mazda i glupostite koi gi treses kade i da stignes voopsto ne me interesiraat i ne gi citam od pricina ne deka imam nesto licno protiv tebe tuku sto nema apsolutno nisto pametno da se procita vo tvoite postovi. Si napravil edna kutija za laden vozduh i sto...mozebi treba da sobereme peticija za da bides vklucen vo izgradbata- Skopje 2014god i da ti izgradime eden spomenik pred ESM-"Gojdo so negovata izolaciona kutija za laden vozduh vo race". I ednas godisno delegacija od carclub da doadja i da polozi svezo cveke i da se poklonuvamee pred taka znacajna licnost ,licnost so taka golem pridones za razvoj na avtomobilizmot vo svetot i Makedonija.Jas i ti mozebi bi mozele da bideme prijateli i da sedime na ista masa ako nekoj asteroid ja pogodi zemjata i ostaneme preziveeme samo nie dvajcata,mada i vo toj slucaj se somnevam deka bi bile prijateli taka sto ne beri gajle ,zborot prijatel bese upotreben so ironija ne so vistinsko znacenje.
Kako prvo jas 10-ina godini nemam nisto so matematika ama eden taka pameten covek koj e magistar i elektro inzinjer(ako ne se lazam taka se ispofali vcera) da ima problemi so edna obicna matematika i da trese gluposti...zalosno.Uste pozalosno e sto na sajtov ima mnogu praznoglavci koi se lepat kako muva na g**no bez da vklucat mozok ili mozebi i ne mozat (bidejki go nemaat) zastanuvaat na tvoja strana i te smetaat za svoj svoeviden guru.Jas nikogas ne sum dosol na sobir vo organizacija na carclub bas od pricina poradi lica kako Gojdo i negovite sateliti ,koi duri i koga ke tropne nekoja zelena site so ovacii go precekuvaat negoviot komentar.Steta sto nema poveke luge na sajtov da receme kako 2fast4u ili kako deni ili kako dean (od Ohrid) ili kako djiji ili kako chlik i da ne nabrojuvam ponataka siguren sum deka ima uste dobri momci, sigurno mnogu cesto ke doadjav da se druzam na sobirite sto se organiziraat .Za zal tuka tie se vo malcinstvo.
Deneska dobro razmisluvav za matematickata zadaca koja vcera stana glaven problem i atrakcija na sajtov.Imam dvajca dobri i bliski prijateli profesori po matematika (koi se dokazani matamaticari vo Skopje) , gi povikav da sednavme na kafence da se napieme i da porazgovarame na temata.Od prva topka dvajcata moi prijateli od kako im gi izloziv tvoite "matematicki analizi" taka slatko se iznasmeaa na glupostite koi sto Gojdo gi imase servirano i rekoa i ETF ne e toa sto bese.Koj mu dade na nemu diploma i magistratura zalno e diplomec na elektro fakultet ,magistar da ne znae da presmeta edna lesna i obicna zadaca kako sto e ovaa.Znaci ona deka si staval plin vo "nas plin" i si plakal 35 denari za plin ili deka si staval vo luk oil 98 oktanski benzin od 75 denari se samo odvlekuvanje na vnimanieto obid da se relativiziraat nekoi raboti vo obid da se spasi ugledot od gluposta sto ja ima tresnato.Tie prikazni ostavi gi za kafanski "prici" koga lugeto se pod pogolema kolicina na alkohol i lesno progoltuvaat lagi koi im se servirani. Za tvoja nesreka tvojot post seuste sedi tuka , administratorite sesute ti go nemaat izbirasno.Mozebi vo obid da se doblizis do procento koj sakas da go dobies a koj e cista glupost ke kazes deka polnis benzin vo Grcija 98 oktanski benzin i plakas 1,75 eu po litar  (108 denari) pa da mozes da dobies nesto pogolema procentualna zasteda na pari.Isto taka moze i jas da zemam deka plinot vo Crna Gora e 0,75 eu (46 denari) pa da zastedata bide uste pomala znaci ke se drzime do osnovnite podatoci a taka e vo 99% od benzinskite vo Makedonija (osven vo onie sto tocat djubre) plinot cena od 40 denari po litar i benzin 95 oktanski, 73 denari po litar.
Edinstveno tocno vo tvojata presmetka e deka dokolku go zememe faktot za 15% pomala potrosuvacka na benzin se dobiva 118,26 litri benzin i tuka zavrsuva tvojata prikazka i vistinitost na celata presmetka.Ova go imas dobieno x+15%x=136 ,t.e.1,15x=136,od kade x=118,26 l benzin.Ili go imas presmetano so procentna smetka nad 100,odnosno S=((S+P)*100)/(100+p),kade S e potrosuvackata na benzin vo l.Ottuka S=(136*100)/115=118,26 litri benzin.Razlikata odnosno zastedata vo denari e 118.26*73-136*40=3192,98 denari ili (3192,98/8632,98)*100=36,9%~37% zasteda, sto e daleku od tvoite 60%.Tvoite 60% ne se procent na zasteda,tuku procent na potrosuvacka na plin vo odnos na benzin.Imeno ako odredena kilometraza e izvozena so 100%benzin,istata ke bide izvozena so vo slucajov 63% plin.Toa go imas dobieno so (5440/8632,98)*100~63% sto matematicki ne pretstavuva presmetuvanje na procent na zasteda. Ova e pricinata poradi koja jas ne gi citam tvoite komentari.Bidehjki izobiluvaat so pogresni podatoci od sekoj aspekt a ti po sekoja cena tvrdoglavo gi branis vprocem kako i prekarot sto go imas.
Pritoa vo prsmetkata na zastedata koja vo tvojot slucaj iznesuva 37% ne se vkluceni niti mozni servisi na plinskiot ured,niti pari potrebni za maslo vo kapalikite,niti benzinot potrosen za startuvanje na kolata (dodeka prefrli na plin).Koga bi se dodalo seto ova tvojata zasteda ke padne i pod prsmetanite 37% .Taka da cukni ja malku glavata i razmisli dva pati pred da pisuvas bilo kakvi presmetki,zasto imas strasni propusti vo presmetkite i rezultati koi se granicat so glupost.
p.s. Chlik...daleku e Gojdo od nekoj golem matematicar,ova e vistinata za procentualnata zasteda vo clucajot  "Gojdo i negovata 60% zasteda" pozz

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #73 на: 03 Јули 2011, 19:37:41 pm »

Нели конверзија на CNG (метан) е енергетски понеефикасна? Помала калорична вредност на енергенсот = поголема потрошувачка, и пак за нијанса помала снага. Мислам дека новиве системи за конверзија на LPG И CNG се многу слични (да не кажам исти) само разликата е во горивото и во резервоарот?
Или мислиш за некоја друга примена на метанот? Ако е за економија, метанот е најџабе - факат!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #74 на: 03 Јули 2011, 20:06:01 pm »

Нели конверзија на CNG (метан) е енергетски понеефикасна? Помала калорична вредност на енергенсот = поголема потрошувачка, и пак за нијанса помала снага. Мислам дека новиве системи за конверзија на LPG И CNG се многу слични (да не кажам исти) само разликата е во горивото и во резервоарот?
Или мислиш за некоја друга примена на метанот? Ако е за економија, метанот е најџабе - факат!

Возило кое троши 10 л бензин на 100 км, ќе троши 6,25 кг метан на 100 км. Цената на метанот во Бугарија за 1 кг метан е 1,50 лева, 1 литар плин во Бугарија кошта од 1,20 лева, супер 98 - 2.60 лева ... - чисто за илустрација ;)
« Последно менување: 03 Јули 2011, 20:08:35 pm djidji »