Автор Тема: Осигурителни компании  (Прочитано 136709 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Осигурителни компании
« Одговори #810 на: 16 Јуни 2025, 22:17:01 pm »
Може, треба да им пишеш на осигурителните компании каде си имал АО за да ти го изготват тој документ. Мене на англиски ми го напишаа, ми заврши работа за во Германија.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #812 на: 28 Јули 2025, 12:08:19 pm »
@Simo - Carrier159
https://www.instagram.com/p/DMnE8s3i6OA/
Alahu Akbar, @Jimny Господ е голем :D Не треба каско, што е од господ дадено - тоа!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #813 на: 28 Јули 2025, 12:20:52 pm »
Овој сигурно не плаќа партиципација, него цела цена на апојте шо ги зема од аптека.

Отсутен audi.mk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 40
« Одговори #814 на: 02 Август 2025, 17:10:15 pm »
Ве замолувам за ваше мислење и совет во врска со следнава ситуација

Пред неколку дена бев контактиран по телефон од лице кое се претстави како вработен во осигурителна компанија. Разговорот започна со:
„Здраво, разговарам со [моето име]?“ Одговорив „Да“, по што лицето ме извести дека ми истекува полисата за автоодговорност.
Го прашав дали се јавува од компанијата кај која моментално имам осигурување, но ми одговори дека се од друга осигурителна компанија и дека се наоѓаат во [локација]. Му реков: „Добро, ќе ве посетам“ – исклучиво со цел да го прекинам разговорот, без да дадам каква било конкретна согласност или потврда за продолжување или склучување нова полиса.

Денес, кога се обидов онлајн да споредам цени за продолжување на осигурувањето кај неколку компании, ми излезе известување дека веќе имам активна полиса (електронското обновување било можно од 08.Х.2026).

Кога го внесов мојот ЕМБГ и телефонски број на веб-страницата на компанијата што ме контактираше, се појави информација дека имам полиса кај нив, со сума за плаќање и дека нема доспеан долг.

Како е можно да се издаде полиса без моја согласност или потпис?
Од каде го имаат мојот телефонски број, со оглед дека никогаш не сум бил клиент кај нив?

Во телефонскиот разговор:
   •   Не добив информација за цената (премија)
   •   Не ми беше соопштено дека ќе биде склучена или активирана полиса
   •   Не ми беа објаснети условите, ниту начинот на плаќање

Во ниту еден момент не сум дал јасна изјава дека се согласувам да склучам осигурителен договор. Оваа постапка според мене претставува неовластено и манипулативно дејствување.

Планирам во понеделник да ја посетам лично филијалата на осигурителната компанија со цел да добијам објаснување.

Имам ли право да ја пријавам оваа компанија за неовластено склучување договор?
До кои институции можам да поднесам жалба или пријава?

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #815 на: 02 Август 2025, 17:20:54 pm »

Веднаш пријави во полиција

До: [полиција / Агенција за супервизија на осигурување / Агенција за заштита на лични податоци / осигурителна компанија]

Предмет: Пријава за неовластено склучување осигурителен договор и злоупотреба на лични податоци

Почитувани,

Сакам да пријавам случај за кој сметам дека претставува сериозно нарушување на моите права како граѓанин, потрошувач и носител на лични податоци.

Пред неколку дена, добив телефонски повик од лице кое се претстави како вработен во осигурителна компанија. Разговорот започна со прашањето:
„Здраво, разговарам со [моето име]?“
На што одговорив „Да“. Потоа ми беше кажано дека ми истекува полисата за автоодговорност.

На моето прашање дали се јавува од компанијата кај која моментално имам осигурување, лицето одговори негациски, наведувајќи дека се од друга компанија, со локација во [локација]. За да го прекинам разговорот, му реков:
„Добро, ќе ве посетам“, без да дадам каква било согласност или изјава дека прифаќам понуда или нов договор.

Не добив никакви информации за:

Цената (осигурителната премија)

Условите на полисата

Начинот на склучување или плаќање

🚨 Шокантно откритие:
Неколку дена подоцна, при обид да ја продолжам мојата постоечка полиса преку интернет, добив известување дека веќе имам активна полиса. При проверка на веб-страницата на осигурителната компанија која ме контактираше, со внесување на мојот ЕМБГ и телефон, се појави информација дека имам регистрирана полиса кај нив, и дека нема доспеан долг.

⚖️ Зошто реагирам:
Никогаш не сум дал согласност, усна или писмена, за склучување договор со таа компанија.

Никогаш не сум бил клиент кај нив.

Не ми е познато како дошле до моите лични податоци (ЕМБГ и телефонски број).

Сметам дека ова е злоупотреба на лични податоци и неовластено склучување договор.

📌 Барам:
Итно поништување на издадената полиса

Истражување како дошло до употреба на моите лични податоци

Да се утврди одговорноста на вработените и/или компанијата

Информирање дали моите податоци биле споделени со трети страни

Во прилог доставувам (доколку има):

Скриншот од веб-страницата со моите податоци

Историја на повикот (дата, време, број)

Овој случај го пријавувам со цел заштита на сопствените права, но и со надеж дека ќе се спречат слични случаи со други граѓани.

Со почит,

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #816 на: 02 Август 2025, 17:32:03 pm »

@zeroSignal честитам за уведуење на GPT функции на форумов, иако сеуште луѓето имаат проблеми обична слика да закачат. Голем чекор напред за форумов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #817 на: 02 Август 2025, 17:41:55 pm »
Факт е дека форумот низ годините се развива и прераснува во сè пошироки и подлабоки сфери на интелектуалната размена помеѓу поединци со различни знаења, искуства и интереси. Овој процес на еволуција не е случаен, туку резултат на постојаното вложување, надградба и прилагодување кон новите технологии и потреби на заедницата.

Воведувањето на GPT функционалности, како и други технолошки подобрувања, претставуваат значаен исчекор напред. Тие не само што го модернизираат форумот, туку и го зголемуваат неговиот капацитет да биде извор на знаење, дијалог и инспирација за илјадници посетители и активни членови.

Како што човекот низ животот се стреми кон личен развој, така и еден форум – како дигитален организам – мора постојано да се менува, да учи, да се проширува и да се надградува. Токму тоа се случува овде, пред нашите очи. Времето е најдобар сведок дека сме на вистинскиот пат – од еден обичен форум до платформа со пошироко значење и влијание.

Нека овој напредок биде поттик за сите нас да придонесуваме уште повеќе – со квалитетна содржина, корисни информации и конструктивна дискусија. Зашто форумот не го прават само функционалностите, туку пред сè – луѓето што се дел од него.

-Jimny(Џемс)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #818 на: 02 Август 2025, 17:58:32 pm »
Баш како што пиша АИ, со квалитетна содржина, корисни информации и конструктивна дискусија, НЕ со копирање на текстови од четботови.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #819 на: 02 Август 2025, 19:27:50 pm »

@zeroSignal честитам за уведуење на GPT функции на форумов, иако сеуште луѓето имаат проблеми обична слика да закачат. Голем чекор напред за форумов.

Ми го извади кодот од терминал, истото го куцав.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #820 на: 02 Август 2025, 19:32:12 pm »
Баш како што пиша АИ, со квалитетна содржина, корисни информации и конструктивна дискусија, НЕ со копирање на текстови од четботови.

Мене ми личи дека и agent mode е имплементирано, со автоматски одговори. 😂

Отсутен audi.mk

• Почетник
  • *
« Одговори #821 на: 02 Август 2025, 19:53:39 pm »
Користењето на ChatGPT во постот беше само да се структуира подобро, локација име и датум се намерно оставени намерно така, за да не го споделувам идентитетот а и да не ја објавувам компанијата додека не се реши

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #822 на: 02 Август 2025, 20:41:39 pm »
Користењето на ChatGPT во постот беше само да се структуира подобро, локација име и датум се намерно оставени намерно така, за да не го споделувам идентитетот а и да не ја објавувам компанијата додека не се реши

Све океј друже,гледај да може да ти се реши проблемот.Дал е чатџипити или што ти ја знам важно да се разбираме.Баш зезната ситуација нешто размислувам дали некогаш си имал  со таа осигурителна ? па да те имаат во архив или никогаш како гром од ведро небо ти се јавија?

Отсутен audi.mk

• Почетник
  • *
« Одговори #823 на: 02 Август 2025, 20:44:58 pm »

Све океј друже,гледај да може да ти се реши проблемот.Дал е чатџипити или што ти ја знам важно да се разбираме.Баш зезната ситуација нешто размислувам дали некогаш си имал  со таа осигурителна ? па да те имаат во архив или никогаш како гром од ведро небо ти се јавија?
Не сум бил клиент кај нив никогаш…

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #824 на: 02 Август 2025, 20:58:52 pm »

Не сум бил клиент кај нив никогаш…

ChatGPT веќе се користи три години и тоа не е ништо ново. Секој нормален човек го гледа како предност во многу нешта – од пишување емаилови, административна работа, до секојдневни текстови. Не треба да се срамиме од нешто што реално ни е од бенефит. Те уверувам дека многу луѓе овде го користат. Нема да живееме 174 години, па зошто да не ги користиме сите благодети што ги нуди современото време?

Порано писарниците куцаа еден документ со денови, сега за 11 секунди можеш да добиеш 3.000 збора. Тоа е прогрес, не мрзливост. Мора да гледаме позитивно на ваквите алатки.

А што се однесува до осигурителни компании – тие се исти како брзите кредити. Пример, некој ќе остави твој број без дозвола, и потоа тие те замараат иако никогаш не си бил нивен клиент. Но и за тоа има лек – како што секој проблем има почеток, така има и решение.Но ова кај тебе е баш баш сумљиво јас сум гласноговрник кога се во прашање таквите кримогени здруженија  наречени осигурителни,кои се основани со почетен капитал со само 700 илјади евра и после оперираат врз обичниот граѓанин по сите основи.Во Современи земји има лек за нив и тоа многу многу ефикасен.Да се вратиме на твојот проблем дали пријави во мвр? по тој редолсед мораш да одиш или веднаш пиши им емаил знаеш дека е викенд тешко дека ке добиеш повратен одговор.Издржи до понеделник замолувам од некој од членовите ако имал сличен проблем да се вклучи во дискусијата.
Благодарам.