Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408435 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ГМО
« Одговори #660 на: 04 Јуни 2014, 20:29:34 pm »

Пред малку ме потсетија, листа од брендови кои е паметно да се ескивираат/бојкотираат:
(насловот на листата е малку грешка, игнор)

Courtesy of Dare

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #661 на: 04 Јуни 2014, 21:08:02 pm »
Зашто игнор? Одличен пример за (погрешното) изедначување на ГМО со Монстанто.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #662 на: 04 Јуни 2014, 21:18:20 pm »
Пред малку ме потсетија, листа од брендови кои е паметно да се ескивираат/бојкотираат:

facepalm

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #663 на: 04 Јуни 2014, 21:25:48 pm »
Кај нас нема закон со кој би морале да означуваат ако присуство на ГМО во производот. Затоа реков игнор на насловот, важна е содржината, списокот (иако е нецелосен).

Благодарение на немањето на меѓународни стандарди, сите ГМО компании имаат исти пракси, па целата ГМО индустрија слободно може да иде во ист кош. Дали е Монстанто, Дупонт, Синџента... сеедно. Позади бордовите, позади холдинзите, стојат истите анонимни газди на скоро сите тие фирми, на целата ГМО индустрија.

Некаков избор е подобар од никаков.
Кој сака да бојкотира, сега барем знае што да бојкотира. Кој сака да дава поддршка на ГМО индустријата нека повели нека крка.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #665 на: 07 Јуни 2014, 08:19:47 am »
Џиџи бе... ти читаш ли што пишува на сајтов кој го пастираш?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #666 на: 07 Јуни 2014, 09:37:15 am »
http://www.reuters.com/article/2014/02/24/usda-gmo-report-idUSL1N0LT16M20140224
Цитат
...use of a popular herbicide on GMO crops is a cause for ongoing concern, according to a report issued by the U.S. Department of Agriculture.
The report, released online on Feb. 20, comes at a time when GMO crops are under intense scrutiny ...some scientific studies are reporting that the chemicals used on the crops are linked to disease and illness.

GMO crops were planted on about 169 million acres (68 million hectares) in the U.S. in 2013, about half the total land used for crops, the report said.
But in its report, the ERS researchers said over the first 15 years of commercial use, GMO seeds have not been shown to definitively increase yield potentials, and "in fact, the yields of herbicide-tolerant or insect-resistant seeds may be occasionally lower than the yields of conventional varieties," the ERS report states.

But while insecticide use has gone down, herbicide use on GMO corn is rising, the report states. Herbicide use on GMO corn increased from around 1.5 pounds per planted acre in 2001 to more than 2.0 pounds per planted acre in 2010. Herbicide use on non-GMO corn has remained relatively level during that same time frame, the ERS said.
And the over reliance on glyphosate has translated to an increase in weed resistance, which makes crop production much harder. Glyphosate is the chief ingredient in Roundup herbicide sold by Monsanto, and its use has translated to the glyphosate resistance seen in 14 weed species and biotypes in the United States, according to ERS.

Што да се каже, ме зачуди што Ројтерс го пренел извештајот на ERS. Me зачуди и што воопшто американскиот ERS поднел ваков извештај.
Не дека ова сменило многу за подигање на свеста на заглупената американска (и светска) јавност. Заспаните се заспани, и маркетингот и социјалниот инжинеринг им ги држи главите празни и окупирани со секакви глупости (шарени геџети, фармање ниви на Фармсвил и слични малоумни игри на фејсбук, и што се не).

Еве го и извештајот, кој сака да чита:
http://www.ers.usda.gov/publications/err-economic-research-report/err162.aspx

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #667 на: 07 Јуни 2014, 10:08:00 am »

Како и да е, извештајот погоре допира една важна точка за која просечниот човек многу малку знае:
- Многу зголемените количини на хербициди кои се повеќе и повеќе се употребуваат со посевите од ГМО. Ова е заради тоа што коровот, непожелните билки, создаваат имунитет на хербицидите и затоа мора да се употребуваат се поголеми и поголеми количини од истите. Природата се разбира, не запира со еволуцијата заради комфор и профит на индустријата за ГМО, тој имунитет понатаму само ќе се зголемува (и количините на хербициди кои се употребуваат со ГМО билките, ќе се зголемуваат исто така).

Штетноста на хербицидите, посебно во големи количини се одамна покажани и докажани.
Најеклатантен пример е Roundup патентираниот хербицид на Монсанто, кој корените ги влече уште пред Виетнамската војна. Во таа војна се фрлаа големи количини од хербицидот врз виетнамските шуми, за да се уништи вегетацијата во која се криеле герилците.
Последиците врз луѓето што живееле таму биле ужасни. Повеќе стотици илјади луѓе тешко заболеле, многу умреле, и имало окулу половина милион деца со дефекти при раѓањето.
Ова се разбира, можам да го покажам со веродостојни линкови... ако некој се сомнева во вистинитоста.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #668 на: 07 Јуни 2014, 10:39:42 am »

Ебаго, премногу важно е ова за да не се елаборира детално. Сепак ќе поставам информации за последиците од ваквите хербициди кои денес се употребуваат на ГМО посевите.
Preemptive, и онака некој циник ќе праша подоцна.

За почеток, официјалната страна на владата на САД, за ветераните од виетнамската и корејската војна (да, хербицидот е употребуван и во Кореја, Малазија и други земји, и секаде имало тешки здравствени последици):
http://www.publichealth.va.gov/exposures/agentorange/
На странава нема да најдете премногу информации, но сепак ги има во солидна мера.

Поопширно тука (иако има милион други извори):
http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
Или кој го мрзи да чита се, директен линк за здравствените последици:
http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange#Health_effects

Фотографииве ќе ги поставам во цитат, пошто имам обзир за деца и други што можат да се најдат покрај екранот на компјутерот (или лаптоп/таблет или на што веќе го читате форумов).
Фотографиите се со експлицитна содржина, но се многу поучни и покажуваат точно што се случува при изложеност на поголеми количини од вакви хербиците како Agent Orange. Agent Orange е основата на хербицидот што се употребува со ГМО посевите, и тоа во се поголеми количини... заради раснечкиот имунитет на непожелните други билки.
Повторно, предупредување за фотографиите со експлицитна содржина:
Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)  (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Многу се стресни фотографиите, но нема да се извинам заради ВИСТИНАТА. Не знам каде им отишла душата на тие што го направиле ова... ама знам дека нивните потомци сеуште се во истиот бизнис.
Тие се власниците на ГМО индустријата, а такви хербициди се употребуваат (и се повеќе и поголеми колични) на нивите со ГМО посеви.
Нормално од циниците (и/или платениците) очекувам нови обвинувања за поставување на теории на заговор... ама сите вие другите: замислете се малку!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #669 на: 07 Јуни 2014, 10:46:56 am »
Џиџи бе... ти читаш ли што пишува на сајтов кој го пастираш?

Aбе Фиќо, или превише озбилно си ги сфаќаш работите или примаш се' на срце. Луѓе пишуваат свашта, живот тече даље... Нека биде интересно нели, нека се врти муабет, не е ова стручен форум за генетски инженеринг мајку му :) Нит ми е тоа струка, ниту сум директно инволвиран во работите, обично секој чита она што му импонира, без обзир на изворот, со цел задоволување на својата суета пред се', така? ;)
Мој нај добронамерен совет - читај, смеј се, уживај, реплицирај, зезај се... еден е животот, како викаат „Па није мени циљ у животу да умрем здрав!" :D А за она читале деца..., па на ова научно не можат да одговорат ни доктори на науки, ни па да се потврдат „теориите“ на заговор. Намерно го ставив во наводници, пошто стално викам „Где има дима, има и ватре“ !
Заклучок: Слушај добра музика и понатаму, кој пее зло не мисли, птице умиру певајуќи... ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #670 на: 07 Јуни 2014, 13:10:24 pm »
Ова се разбира, можам да го покажам со веродостојни линкови... ако некој се сомнева во вистинитоста.

Што ќе докажуваш ебате, они атомска бомба фрлија а не па хербицид.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #671 на: 07 Јуни 2014, 14:04:24 pm »
Дискусијава почнува да забегува во целосно погрешна насока. Ван само што ги изедначи хербицидите за комерцијална употреба со Agent Orange.

Секоја понатамошна дискусија е без поента.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #672 на: 07 Јуни 2014, 14:26:15 pm »

@zeroSignal прашање до тебе, ако ти е по воља да го одговориш. Две прашања, иако всушност е едно прашање.

- Што е Agent Orange?
- Кој го произведувал?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #673 на: 07 Јуни 2014, 14:34:51 pm »
Нормално дека фирма што има познавање од таа област ќе го направи т.е. Монсантo и Дау Кемикал.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #674 на: 07 Јуни 2014, 14:46:30 pm »
Луѓето пијат антибиотици како луди вие за хербицидите се фативте.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"