Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 539144 пати)

Отсутен DXxX

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Одг: HID и LED светла
« Одговори #1815 на: 10 Април 2017, 23:07:33 pm »
има некој на форумов шо става лупи во фарови  ???

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1816 на: 11 Април 2017, 00:12:21 am »
има некој на форумов шо става лупи во фарови  ???

Јави се во дог секјурите ќе те пратат кај што монтираат.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1817 на: 22 Април 2017, 21:44:12 pm »
Знае некој дали во Скопје можат да се најдат Т15 (W16W) CREE LED сијалички?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #1818 на: 22 Април 2017, 23:31:32 pm »
Знае некој дали во Скопје можат да се најдат Т15 (W16W) CREE LED сијалички?
Авто Лидер да видиш, ако нема таму не верувам на друго место да најдеш..

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1819 на: 23 Мај 2017, 16:22:12 pm »
Со мала веројатност дека се кри... инаку имам батериска ламба преправано со cree xml свети како фар со жица ( од око и повеќе, не се вршени мерења... )
Тешко е да се најде и само чип од кри кој е орихинален (за diy апликации)
Башка ќе ти треба и масивен ладилник, а физички тешко е изводливо...

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #1820 на: 14 Јуни 2017, 13:31:59 pm »
Прашав во друга тема ама не ме есапат таму, па да пробам во оваа тема.  ;D

Прашањето ми е, дали се кај нас законски овие афтермаркет дрл и воопшто дрл кај поновите возила и дали е дозволено преку ден да се вози со нив?
Се со една цел - да се продолжи животниот век на халогените сијалици.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #1821 на: 14 Јуни 2017, 13:38:36 pm »
Законски незнам како се.. али наместивме кај братучед слични на тие.. на 2 пати го имаат застанато и му се закануваа за казна демек угасиги магленките блабла.. Неможеше да се разбери виде не виде ги извади..

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #1822 на: 14 Јуни 2017, 13:57:25 pm »
Океј, некој друг да се произнесе со свое мислење/искуство?  :D

Тогаш овие со нови возила како возат преку ден со вакви дрл светла?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1823 на: 14 Јуни 2017, 14:06:34 pm »
Законски и нив можат да ги казнат. Мора да има соборени светла упалени.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1824 на: 14 Јуни 2017, 14:23:16 pm »
Теоретски секоја измена што се прави на возилото треба да подлежи под а-тест, така да веројатно и за афтермаркет DRL, едино вакво нешто би можело да заврши работа на тие возила што немаат DRL
https://goo.gl/xT0QIn
https://goo.gl/Udr3Yq

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #1825 на: 14 Јуни 2017, 14:29:08 pm »
Законски секоја модификација на возилото треба да помине атест, мое видување, во спроивно си подлежен на казна. Кај мене фабрички има DRL и за овие две години како го имам возилово никогаш не ми направиле проблем, со оглед што и они Yeti-то ги возат со DRL, верувам дека е дозволено. На претходното возило имав наместено афтермаркет DRL, налик овие од погоре, оприлика исто две години ги возев, само проблем од еден цајкан, што ми рече дека е забрането да се вози со халогенки и казната изнесува х сума, на што му реков да погледне повторно и да направи разлика помеѓу халогена и лед сијалица, толку, штама, ме пушти.

Сепак, како што кажав првично, доколку те сопре поинформиран цајкан, може да ти пише казна.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #1826 на: 14 Јуни 2017, 15:08:03 pm »
Законски секоја модификација на возилото треба да помине атест, мое видување, во спроивно си подлежен на казна. Кај мене фабрички има DRL и за овие две години како го имам возилово никогаш не ми направиле проблем, со оглед што и они Yeti-то ги возат со DRL, верувам дека е дозволено. На претходното возило имав наместено афтермаркет DRL, налик овие од погоре, оприлика исто две години ги возев, само проблем од еден цајкан, што ми рече дека е забрането да се вози со халогенки и казната изнесува х сума, на што му реков да погледне повторно и да направи разлика помеѓу халогена и лед сијалица, толку, штама, ме пушти.

Сепак, како што кажав првично, доколку те сопре поинформиран цајкан, може да ти пише казна.

Значи да направиме едно резиме: ако имаш возило кое поседува фабрички drl светла тогаш можеш да ги користиш и преку ден и нема да имаш никакви проблеми кај плави оркестар. Доколку сам монтираш drl светла има голема веројатност цајканот да ги гледа како халогенки пуштени преку ден со цел да попиеш честитка. Океј јасно.

Заклучок: убаво е да си монтирам кај мене, верувам дека потпомагаат барем вечерно време при услови на магла ама денски нормално ќе си возам со соборени светла како и до сега.

Мерси бо ку.  :D

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #1827 на: 14 Јуни 2017, 15:11:09 pm »
Значи да направиме едно резиме: ако имаш возило кое поседува фабрички drl светла тогаш можеш да ги користиш и преку ден и нема да имаш никакви проблеми кај плави оркестар. Доколку сам монтираш drl светла има голема веројатност цајканот да ги гледа како халогенки пуштени преку ден со цел да попиеш честитка. Океј јасно.

Заклучок: убаво е да си монтирам кај мене, верувам дека потпомагаат барем вечерно време при услови на магла ама денски нормално ќе си возам со соборени светла како и до сега.

Мерси бо ку.  :D

Не. Не смееш да возиш со ДРЛ преку ден безразлика дали се фабрички или не.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #1828 на: 14 Јуни 2017, 15:15:30 pm »
Аха. Значи уште сме останати на законот во времето кога се возеа југовци и фичовци кај нас.
Општо за повеќе закони, не само за оваа проблематика.

Oooo... Маќесиодамија.  ;D

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #1829 на: 14 Јуни 2017, 15:21:42 pm »
Не. Не смееш да возиш со ДРЛ преку ден безразлика дали се фабрички или не.

Дали тебе или пак на некого што го познаваш му пишале казна со пуштени фабрички DRL?