Автор Тема: HID и LED светла  (Прочитано 539881 пати)

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
Одг: HID и LED светла
« Одговори #2010 на: 01 Февруари 2019, 15:20:28 pm »
Имаш фарови со лупа. Во фар со лупа само ксенон. Далеку подобра светлина дава за разлика од ЛЕД. Во новите фарови пробвав ЛЕД амо штета немам слики за споредба, ледот гледано во фар даваше кристално бела и јака светлина, но на пат лупата како да ја пригушува светлината.

Со ксенон изгледа вака:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ЛЕД ми е измислено за во долго, јако свети во рефлектор, брзо се пали при бленд и би траел подолго бидејќи не се користи постојано.

несакам ксенон ради трафоата и хаосот што настанува со жици. под хауба моментално ми е аптека и би сакал така да остане. друга предност на LED-от што за мене е од огромно значење е тоа што работат на многу пониска температура. проекторите ми се малку стопени..

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #2011 на: 01 Февруари 2019, 15:24:10 pm »
Ако го местат како што треба да го наместат нема жица да видиш.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #2012 на: 01 Февруари 2019, 18:37:30 pm »
Ако го местат како што треба да го наместат нема жица да видиш.

Сам би го местел, трафоата нема каде да ги скриеш. Пожелно е да се прицврстени за метал за да се ладат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #2013 на: 01 Февруари 2019, 19:39:40 pm »
35wсе, високоефикасни претварачи, алуминиумски окоп. Нема да имаш проблем со греење. Кај сакаш клај ги, само н гран да не се xD

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #2014 на: 01 Февруари 2019, 20:06:12 pm »
Еве кај мене лед со нови фарови.. Прво имав ксенон али со ледот подобра светлина дава.. А и ксенонот голема топлина ствара рефлекторот го оштетува..

Овие имаат како адаптери на нив, можиш да ги вртиш и да ги носиш напред и назад при што добро наштелувани даваат топ светлина...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2015 на: 14 Февруари 2019, 11:23:12 am »
Убави муабети.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
    • real-time adult dating
« Одговори #2016 на: 17 Март 2019, 03:38:31 am »
Имам неколку прашања. Нубски.

1. Мегане 3 фарови со лупа - дали доколку се стават лед сијалици, нема да ги ослепувам сите со кои што ќе се разминувам?

2. Колку што знам, лед сијалиците работат без трафо?

3. Дали воедно ќе може и сијалиците на долгите светла да се заменат со лед, без разлика што немаат лупа?

4. Препораки каде и кои сијалици да се стават?

5. Освен на технички, кој може да ми ги левелира светлата? Мислам дека левото ми е премногу ниско, а десното премногу десно и високо.

Благодарност однапред!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2017 на: 17 Март 2019, 07:39:50 am »
Во лупа 4300к хид ксенон.

Во долгото лед.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
    • real-time adult dating
« Одговори #2018 на: 17 Март 2019, 19:46:36 pm »
Во лупа 4300к хид ксенон.

Во долгото лед.

Може да појасниш зашто хид ксенон наместо лед? Предности?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2019 на: 17 Март 2019, 20:37:12 pm »
Ksenon e nezamenliv za jacina na svetlina I uste vo lupa ke bide top, led vo dolgo za da mozes da blendas instant, xenonot treba da zagree..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2020 на: 18 Март 2019, 07:48:26 am »
Подобар сноп има хид и појака светлина за средно. Може и лед, ама ќе е послаб снопот, а особено ќе е послаб хотспотот кој е наменет за да осветли најдалеку.

Лед за долго бидејќи не му треба време да загрее и не е битен снопот.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2021 на: 18 Март 2019, 10:03:34 am »
Многу некако се генерализира за светлава, на Аурисот имам лупи со халогени и се прилично слаби, на Шкодата имам халогенки во рефлектор и се одлични, на Мерцедесот имавме ксенон и беа исто одлични, нијанса подобри од Шкодата, ама разликата не е дека со едните е ден а со другите ко свеќи да имаш.
Инаку јас многу многу ретко возам навечер на отворено, освен ако е неизбежно па морам, па ваљда затоа не давам некое значење на типот на светлата или неможам да направам разлика.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #2022 на: 18 Март 2019, 10:14:36 am »
Абе знаеш како иде...

На бившиот ми Лансер, обичните светла, халогенка у рефлектор, беа прекрасни, малце само некако се губеше снопот при силен дожд.
На Пасатот на татко ми, ко демек појаки светла у лупа (не ксенон), катастрофа невидена, чинам со телефони да светевме поарно ќе ни беше...

Халоген/рефлектор на прошлата Инсигнија - прекрасни светла, у сите услови. И сноп, и јачина, и све.
За ксенонот на актуелната Инсигнија имам само пофални зборови, од аспект на јачина, сноп итн. Не очекував толку брзо да рикне сијаличка, како и да е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2023 на: 18 Март 2019, 10:17:09 am »
Многу некако се генерализира за светлава, на Аурисот имам лупи со халогени и се прилично слаби, на Шкодата имам халогенки во рефлектор и се одлични, на Мерцедесот имавме ксенон и беа исто одлични, нијанса подобри од Шкодата, ама разликата не е дека со едните е ден а со другите ко свеќи да имаш.
Инаку јас многу многу ретко возам навечер на отворено, освен ако е неизбежно па морам, па ваљда затоа не давам некое значење на типот на светлата или неможам да направам разлика.
Тука има одлична споредба во еден ист фар како се однесува лед/хид/халоген.
Toчно така. 200-250 фаќа и лед и хид.

Еве Халоген, Лед и Хид во Халоген проектор со H7 лежиште:

Еве Халоген, Лед и Хид во Халоген рефлектор, а после тоа и проектор.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
    • real-time adult dating
« Одговори #2024 на: 18 Март 2019, 15:10:06 pm »
Под "рефлектор" мислите на обичен фар без лупа, така?

А проектор е исто што и лупа?

Предложете каде и какви поквалитетни хид + лед за долгите да ставам?
Не би сакал на 3-4 месеци да мењавам сијалици или трафоа...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk