Автор Тема: Камери за во кола (dash cam)  (Прочитано 54995 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6366
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Камери за во кола (dash cam)
« Одговори #165 на: 28 Април 2021, 12:16:05 pm »
Најдобро за парите до лани:
VIOFO A119, околу 100€ (А118 некој имаше тука)

поскапи сигурно поарни, ама нијанси можеби во прашање, а поефтините најверојатно компири.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5276
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #166 на: 28 Април 2021, 15:14:46 pm »
(А118 некој имаше тука)

Jaс. :)
Еве ја со години си ја врши работата. А119-ката наводно е подобра за нијанса, но според видеата што ги гледам на нет не е драстична разлика (не баш ни видлива, на страна од поголемата резолуција). Чекам да испадне значајно подобар модел за да се надградам, а постоечката камера да ја ставам наназад да снима.

Важна работа за камериве во кола е да се без батерии, пошто страдаат од топло/ладно. Наместо нив подобро е кога има ставено поголем електролитски кондензатор, и тој служи како батерија, држи доволно долго за камерата регуларно да си направи shutdown.

Знам дека се појавија многу небулози и невистини за снимање со камера од кола, па едно време се пишуваше по порталиве дека тие што имаат фабрички камери треба да ги деактивираат во сервис и сл. Но според тоа јас што имав читано кога се пишуваа овие информации пред 1-2 години, не најдов ниеден закон со кој што се забранува снимање со даш кам. Единствено на порталиве, кои нормално  дека пишуваат (ШОКАНТНО и СКАНДАЛОЗНО) за да имаат кликови.
Многу би бил благодарен ако некој ми испрати конкретен член од закон каде би прочитал дека не смее да се снима. Портали како република, курир и сличните не ме интересираат :)

Откако ја имам камерава ме имаат застанато десетина пати и ниеднаш полицаец не ме прашал за камерата. Ниту па сум слушнал било каде на некој за камера да му имаат кажано нешто, или напишано казна. Ова со законите баш ме интересира, мислам некаде дека имаме зборувано ама не најдовме текст од закон, само од портали (без наведени извори/закони).

Отсутен Oliver^^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #168 на: 28 Април 2021, 16:15:39 pm »
Ај да ја кренам темава малку.

Вчера имав многу непријатна ситуација во сообраќај, па нормално денеска почнав да размислувам за камера в кола.

Знам дека се појавија многу небулози и невистини за снимање со камера од кола, па едно време се пишуваше по порталиве дека тие што имаат фабрички камери треба да ги деактивираат во сервис и сл. Но според тоа јас што имав читано кога се пишуваа овие информации пред 1-2 години, не најдов ниеден закон со кој што се забранува снимање со даш кам. Единствено на порталиве, кои нормално  дека пишуваат (ШОКАНТНО и СКАНДАЛОЗНО) за да имаат кликови.
Многу би бил благодарен ако некој ми испрати конкретен член од закон каде би прочитал дека не смее да се снима. Портали како република, курир и сличните не ме интересираат :)

Исто така може да дадете некоја препорака за камера, без разлика дали од овде или треба да се порача од Ибеј/Алиекспрес. Доколку имате видео со снимен материјал од дење и ноќе би било уште подобро.

Пред некое време прашував на оваа тема и слабо одговори во врска со колку се признаени видеата на суд или осигурување. Разговарав со адвокат и ми вика : дека до пред некое време не беа признати видеата од настаната незгода и денес имало напредок некој но точно неможе да потврди оти не работи во таа област...

Јас си купив 4К 60fps камера - брзината на фпс ми беше најбитна и квалитетот на камерата навечер, најтопло ви препорачувам оваа камера , цената во однос на сите други камери во однос на перформасии мислам дека е најефтина!

https://s.click.aliexpress.com/e/_9A7ygd
koa ke porasnam ke si go kupam - https://goo.gl/RdUpGL

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #169 на: 28 Април 2021, 17:03:57 pm »
Се потрудил Младен да ја покрие оваа тема за во Србија.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #170 на: 28 Април 2021, 20:15:13 pm »
На што ја врзувате задната камера за напојување? На сијаличките за светло?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #171 на: 28 Април 2021, 21:00:42 pm »
За сијаличката за рикверц. Кога ке ставиш во рикверц се пали сијаличката а и камерата тогаш се активира.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5276
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #172 на: 28 Април 2021, 21:15:23 pm »
Ваљда од задна позиција ќе биде најблиску... Или ете ако сакаш да ја штедиш мемориската картичка тогаш предлогов на Зиле. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #173 на: 28 Април 2021, 23:06:27 pm »
Ако мисли на камера за рикверц, не му треба мемориска а ако мисли за камера за да снима позади тогаш јас би ја врзал на позиција.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6366
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #174 на: 29 Април 2021, 07:44:26 am »
Се потрудил Младен да ја покрие оваа тема за во Србија.

Ќе си речи чоек цела емисија за камерите е.

7:16-15:08
20:10 - 28:16

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #175 на: 14 Ноември 2021, 10:27:26 am »
Sto mislite da probam so ovaa ili dzabe ke bide?

https://a.aliexpress.com/_m0LlIOe

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #176 на: 14 Ноември 2021, 10:59:34 am »
Sto mislite da probam so ovaa ili dzabe ke bide?

https://a.aliexpress.com/_m0LlIOe
Да ти продадам нова за 20€?
Ја купив и така стое,само ја распакував да видам шо има у кутијата 😊

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #177 на: 23 Февруари 2022, 16:11:28 pm »
има ли некое од поефтиниве камерчиња што работи само на батерија?
(да не висат кабли, дома да се пуни)
ставаш, снимаш, вадиш

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #178 на: 23 Февруари 2022, 17:07:27 pm »
Јас имам sjcam 4000 за на риби, некоја копија на gopro пиши 90мин ама одприлика саат време по батерија држи, не ми се верува дека некоја ќе држи со саати па да ја полниш дома. Ќе ти снема баш кога ќе ти треба, купи шо мислиш и еднаш е полсат работа да извадиш напојување од табла и дискретно во предниот стуб на вратата и нагоре во таванот ќе го скриеш кабелот, ќе ти остани само приклучок над ретровизор, ништо нема да се глеа и онака обично тој дел од шофершајбната е затемнат. А можи и да има веќе некоја струја таму кај ретровизорот во таванот и да завршиш од таму работа.
« Последно менување: 23 Февруари 2022, 18:01:14 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #179 на: 23 Февруари 2022, 18:49:46 pm »
A zosto bi ja vadel kamerata od kola ?
Vo vektrata imav kamera nekoja kinezarija od kaj cicko ali vnatre so 16gb karticka. Ja vozev skoro 4 godini niednas nemase kiksnato samo 1 i napraiv restart bese nadvor -10 i nesto se zbrlavi. Si ja izvadiv i se tokmam nekoj den da ja stavam vo meceto samo pusto nemanje vreme da sprovedam kabelot odozdola pa na stub pod plafon i odma kaj retrovizorot. Inace si se polnese od upaljacot gasis kola i i trebase nekoj 10 sekundi da se iskluci sama. Davas kontakt si se pali i si brka rabota.