Автор Тема: Економично гориво т.е. плин и метан-потрошувачка  (Прочитано 19180 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Економично гориво т.е. плин и метан-потрошувачка
« Одговори #15 на: 10 Август 2013, 14:53:06 pm »
Што ми фали Онак? Јас немам нерви со проста бесвесна маса. Во кола уживам, тивко музиче со скоро абсолутна тишина. Абсолутно немам потреба да стискам на гаста ко сивоња па да кочам после 200 метри на семафор ко недоквакан. Кога ќе сакам да се издувам тогаш постои 3.0 TDI.
ова за навреда треба да го рачунам.. или ке се извиниш?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #16 на: 10 Август 2013, 14:53:35 pm »
Апсолутно.

Ова уживањето во тишина за Спарк зборуваш или си купил Ц6 во меѓувреме?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17 на: 10 Август 2013, 14:56:58 pm »
Што ми фали Онак? Јас немам нерви со проста бесвесна маса. Во кола уживам, тивко музиче со скоро абсолутна тишина. Абсолутно немам потреба да стискам на гаста ко сивоња па да кочам после 200 метри на семафор ко недоквакан. Кога ќе сакам да се издувам тогаш постои 3.0 TDI.
ова за навреда треба да го рачунам.. или ке се извиниш?
Нема да се извинам. Нема зошто. Во ниеден момент не помислив на тебе ниту на некој тука. Мислам на проста маса што немаат основна култира на возење низ Скопје, прават прекршоци, сечат пат, паркираат каде ќе им текне, застануваат на десна лента непотребно колку да те изблокираат да свртиш, застануваат пред пешачки премини, се убавуцаат во ленти на сред раскрсница и слични работи.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #18 на: 10 Август 2013, 15:08:37 pm »
Уште неможам да сфатам зашто се замарате како некој возел или колку му трошело, јас си возам како што јас сакам а бензинот си го плаќам со пари што јас сум ги заработил односно не ми ги дал никој од тука за да ме осудува.

Дискутирајте, не се напињајте.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #19 на: 10 Август 2013, 15:13:11 pm »
Така е Томе. Али некој некому мора да му виси на глава 24/7

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #20 на: 10 Август 2013, 15:16:31 pm »
Така е Томе. Али некој некому мора да му виси на глава 24/7

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #21 на: 10 Август 2013, 15:17:07 pm »
Уште неможам да сфатам зашто се замарате како некој возел или колку му трошело, јас си возам како што јас сакам а бензинот си го плаќам со пари што јас сум ги заработил односно не ми ги дал никој од тука за да ме осудува.

Дискутирајте, не се напињајте.

ако е така на пола теми треба катанец да им се удри... бензин вс дизел на прво место... после за гуми, па за плин, па за масло и сите други работи...

тема ко тема, да се дискутира...

со фаланга се разбравме во ПП...

инаку ке даде ли некој пример дали и како има разлика помеѓу свекици декларирани за возило дека не чинеле туку морал да стави за плин свекици и наводно паднала потрошњата.. јас сметам дека е тоа чиста глупост и ноторна лага, и нај благо кажано е маркетингшки трик за зголемена продажба на одредени добра...

понатака... плин како плин смесата му е различна од производител до производител.... еднаш дури слушнав дека во нас гас турале (пази ова) АЗОТ во плинската смеша, затоа што азотот е поевтин од плинот а како смеша и како гас не согорува туку го исфрла директно низ ауспух... и тоа го сметам како глупост...

и стварно ме интересира искуството од различни пумпи од аспект на потрошња... на пример ретко турам од макпетрол и со нив ми е конси-конса.. еднаш добро троши еднаш повеке троши... од лукоил исто.. еднаш вака еднаш така и во принцип кога троши поише и послабо влече... претежно турам од нас гас плин и од таму процентот е поинаков 1 од 10 боци е срање...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #22 на: 10 Август 2013, 15:21:37 pm »
инаку ке даде ли некој пример дали и како има разлика помеѓу свекици декларирани за возило дека не чинеле туку морал да стави за плин свекици и наводно паднала потрошњата.. јас сметам дека е тоа чиста глупост и ноторна лага, и нај благо кажано е маркетингшки трик за зголемена продажба на одредени добра...

Постојат само свеќици кои се поотпорни на повисоките температури генерирани од согорувањето на плинот. Но далеку од тоа дека овие не чинеле. Едните може е препорачливо да се сменат на 30к другите на 20 или 25к. Ама дека потрошувачката паѓала од нормални свеќици со нормален квалитет и биле потребни специјални тоа е неточно. Ова ми го има кажано човек што се разбира во плински системи. Присутен е тука да не го именувам.

И тоа со плинот е точно. Азотот е инертен гас во процесот на согорување. Така да сосем веројатно е тоа да се случува кај нас, во корумпирана земја во која постојат инспекциски служби само за „наши луѓе“ и потребите на Don Corleone.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14242
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #23 на: 10 Август 2013, 15:56:17 pm »
Никој никого не осудува.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7794
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Економично гориво т.е. плин и метан-потрошувачка
« Одговори #24 на: 10 Август 2013, 16:25:07 pm »
А од Окта на партизанска како сте задоволни?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #25 на: 10 Август 2013, 16:26:55 pm »
А од Окта на партизанска како сте задоволни?
Јас доста пати имам полнето таму, обично и гумите ги пумпам. Не сум забележел некоја негативна работа, а и 0.5 денари е поефтин плинот.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 10 Август 2013, 16:33:02 pm »
Не дека нешто значи..100 литри 50 денари :)

Инаку, ако зборуваме за потршувачка, која ви е дискрепанцата во потрошувачка на ЛПГ вс бензин? Јас сум некаде околу 10-15% повеќе плин во однос на бензин.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Iceman_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 107
« Одговори #27 на: 10 Август 2013, 16:44:45 pm »
Од луѓе кои ги местат системите за точење гориво(од сите видови) ми кажаа дека разликата во односот на плинот од бензиска до бензиска се базира на неколку видови :
1 од кај се увезува и со кој квалитет
2. Дали системот е искалибриран за летно или зимско работење исто така и кој го баждарел
3. Кај плинот на која температура( овва важи и за бензинот и метанот) е и со колкав притисок се полни.
Истите тие луѓе ми рекоа дека се носи квалитетно гориво со тоа што кај нас го разредуваат како не знам  :-\

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #28 на: 10 Август 2013, 16:49:29 pm »
Кај мене е 15% повеќе плин од бензин

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #29 на: 10 Август 2013, 16:53:54 pm »
контрадикторност... ама кај мене е 12% помалку на плин одошто на бензин... а знам и зашто... намерна грешка во експериментална фаза на монтажа доведе до намалување на потрошувачка ама и на снага...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk